Hašek: Riziko, že ČR může přijít o velké pěníze z evropských fondů, je vážné

Praha - Podle předsedy Asociace krajů ČR a hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška (ČSSD) je riziko, že Česká republika může přijít o velké finanční prostředky z evropských fondů, vážné. Hašek to uvedl v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

"Byl jsem v pátek v Bruselu na krátké pracovní cestě a poznatky, které jsem tam načerpal, mě vedou k tomu, že je tady vážné riziko, že Česká republika může přijít o velké finanční prostředky," konstatoval Hašek."Měli bychom se rychle společně věnovat otázce auditního systému, protože Evropa vyčítá České republice právě nefunkční auditní systém," sdělil hejtman. Jak doplnil, je to odpovědnost ministerstva financí a může to být vážný problém už v horizontu několika málo týdnů."Teď jsme tváří v tvář ohromnému riziku, že Česká republika a ekonomika může přijít o stovky miliard korun, je to vážná chyba. Měli bychom dát stranou mezistranické půtky a měli bychom najít řešení, které bude znamenat, že Česká republika vyčerpá maximum těch prostředků," doplnil Hašek.K certifikaci, tedy proplácení prostředků z evropských fondů, nedochází v ČR v případě Evropského fondu pro regionální rozvoj a Kohezního fondu, a to od března letošního roku.

Související

Evropská unie, ilustrační foto

Co bude se studenty a vědci? EU schválila financování do roku 2020 v případě brexitu bez dohody

Rozpočtový výbor Evropského parlamentu odsouhlasil prodloužení financování unijních projektů a programů – a to ať už studentských, výzkumných, či dokonce hospodářských. Financování těchto projektů i nejrůznějších akcí, na kterých se podílí i Spojené království, mělo původně skončit letošním rokem. Parlamentní výbor však včera rozhodl o prodloužení finanční podpory již probíhajícím projektům, a to až do konce roku 2020.

Více souvisejících

fondy Michal Hašek

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy