Recyklovaného Milana Urbana se nedočkáme

Praha – Poslanec a předseda hospodářského výboru sněmovny Milan Urban (ČSSD) byl hostem čtvrtečního Interview ČT24. Hlavním tématem byla žádost policie o vydání Vlasty Parkanové kvůli netransparentní zakázce.

Parkanová je podezřelá z nezákonného jednání v souvislosti s nákupem armádních letounů CASA, protože nenechala udělat znalecký posudek k ověření ceny letounů. Ve středu byla sněmovna požádána o její vydání k trestnímu stíhání. 

Podle posudků české armády tyto letouny ani nejsou příliš vhodné. Jsou malá a často závadová. Šlo tak určitě o nevýhodný nákup pro Českou republiku. „Nemohu posoudit, zda to byl kriminální čin,“ uvedl Urban. 

Urban v pořadu sdělil, že sociální demokracie bude jako vždy hlasovat pro vydání, ale budou požadovat fakta z mandátového a imunitního výboru, který má zasedat příští týden ve středu. „Doufám, že když policie požádala o vydání, mělo opravdu pádný důvod,“ dodává k tématu Urban.

Urban v pořadu také uvedl své připomínky ke korupční kauze Davida Ratha. O podivných praktikách prý nic nevěděl, protože s Rathem a Dolejšem měl spory, a tak se k informacím ani nedostal. Ze stejného důvodu podpořil raději Michala Haška při volbě předsedy strany než Bohuslava Sobotku. Sobotka je podle Urbana příliš blízko Rathovi.

Vedení středočeské ČSSD by mělo dle Urbana odstoupit. Poté by měly následovat primárky sociální demokracie a rozhodnout také o osudu radních. Urban odmítl, že by se chtěl vrátit do čela středočeské ČSSD, protože jak sám řekl, nechce být „recyklovaným Urbanem“.

Související

Lubomír Zaorálek

Zaorálek chce, aby zprávu komise k OKD posoudil státní zástupce

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), který se dlouhodobě angažuje v kauze privatizace těžební společnosti OKD, se v souvislosti s nedávno prezentovanými výsledky sněmovní vyšetřovací komise chce obrátit na státní zastupitelství. Někdejší člen komise nesouhlasí s podáním trestních oznámení na aktéry sporné privatizace, jak je komise avizovala. Chce, aby zprávu i s odbornými stanovisky dostalo k přezkumu státní zastupitelství. Státním zástupcům se chystá předložit i analýzu, kterou připravuje.

Více souvisejících

Milan Urban Vlasta Parkanová

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy