Vydejte Parkanovou k trestnímu stíhání, doporučil poslancům imunitní výbor

Praha - Mandátový a imunitní výbor Poslanecké sněmovny doporučil v úterý vydat místopředsedkyni sněmovny a poslankyni Vlastu Parkanovou (TOP 09) k trestnímu stíhání. Policie ji podezírá v souvislosti s nákupem letounů CASA.

Mandátový a imunitní výbor Poslanecké sněmovny doporučil v úterý vydat místopředsedkyni sněmovny a poslankyni Vlastu Parkanovou (TOP 09) k trestnímu stíhání. Policie ji podezírá v souvislosti s nákupem letounů CASA.

Pro vydání poslankyně hlasovalo deset z patnácti členů výboru.

"Výbor dnes deseti hlasy schválil usnesení, ve kterém doporučil Poslanecké sněmovně, aby zbavila poslankyni Parkanovou imunity ve věci žádosti o její trestní stíhání. To souvisí s kauzou CASA. Čtyři poslanci se zdrželi hlasování, jeden člen výboru byl proti," uvedl po jednání předseda mandátového a imunitního výboru a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Kromě opozičních poslanců zastoupených ve výboru tak pro vydání hlasovali i dva z vládního tábora, například Ivana Weberová z ODS.

"V trestním spise ani z jiných materiálů jsem nezjistila nic, co by ukazovalo na nějakou politickou objednávku, a pokud tam nějaké pochybnosti byly, tak byly v právní rovině, ale nikoliv takového rázu, aby to právě ukazovalo na politickou objednávku. Myslím, že tyto otázky musí rozptýlit nezávislý soud, nebo o tom musí rozhodnout státní zástupce," odůvodnila své rozhodnutí Weberová.

Proti doporučení se postavil jediný člen výboru, poslankyně TOP 09 Jana Kaslová.

"Tu věc jsme projednali důkladně na třech schůzích a jednoznačně převážilo přesvědčení, že věc je natolik komplikovaná, ten spor mezi názory ministerstva financí a policie je natolik rozsáhlý, že jedině dokončení trestního stíhání, případně projednání této věci před soudem, může vnést do celé věci jasno. Výbor není od toho, aby nahrazoval orgány činné v trestním řízení. Nemůže rozhodovat, kdo má pravdu," podotkl Sobotka.

Ten také upozornil, že plénum sněmovny může o vydání rozhodnout nejdříve 24 hodin poté, kdy bude poslancům rozdáno usnesení mandátového výboru. Nejdříve by se tak mohlo hlasovat ve středu odpoledne, poslanci by každopádně měli rozhodnout ještě do konce tohoto týdne.

"Občané byli okradeni o řadu miliard, a to vyšetřování, doufejme, přinese konečný výsledek," doplnil k rozhodnutí výboru předseda Věcí veřejných Radek John.

Policie podezírá Parkanovou ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinností při správě veřejného majetku při nákupu letadel CASA v době, kdy šéfovala ministerstvu obrany. Parkanová totiž k nákupu letadel nenechala vypracovat znalecký posudek o ceně a způsobila tak údajně státu škodu 658 milionů korun. Svá provinění však popírá a shodně s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) tvrdí, že takovou povinnost vůbec neměla.

Kalousek dokonce žádost policie označil za "bezprecedentní policejní útok na demokratické rozhodovací mechanismy státu". Do celé kauzy se zapletl ještě víc poté, co telefonoval hlavnímu vyšetřovateli případu CASA Jiřímu Mazánkovi, který telefonát považoval za nátlak. Případ tím Kalousek ještě víc rozvířil. Opozice ho kvůli hovoru s Mazánkem vyzvala k rezignaci, jeho odchod žádají i osobnosti veřejného života bojující proti korupci.

Nákup čtyř letounů CASA za 3,5 miliardy korun a pěti letadel L-159 schválila v roce 2009 vláda Mirka Topolánka (ODS). Letadla CASA však měla od začátku minulého roku problémy s avionikou a nefungoval ani pasivní systém ochrany proti raketám. Letouny, které měly být už loni nasazené v Afghánistánu, tak dokonce část roku vůbec nesměly do vzduchu. Španělé jako kompenzaci technických problémů přislíbili vrátit jeden letoun L-159, jehož výměna byla součástí kupní smlouvy.

Související

Vlasta Parkanová /TOP 09/

Odvolací soud potvrdil osvobození Parkanové a Staňka v kauze letounů CASA

Osvobození bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové (KDU-ČSL, TOP 09) a jejího někdejšího podřízeného Jiřího Staňka je pravomocné. Dnes o tom rozhodl odvolací soud. Dvojice čelila obžalobě v kauze letounů CASA. Státní zástupce tvrdil, že vinou Parkanové a Staňka byly armádní stroje, které stát nakoupil v roce 2009, předražené.
Vlasta Parkanová

Kauza CASA: Soud osvobodil exministryni Parkanovou i Staňka

Soud dnes zprostil bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou (KDU-ČSL, TOP 09) i jejího někdejšího podřízeného Jiřího Staňka obžaloby v kauze nákupu letounů CASA. Verdikt není pravomocný. Dvojice od počátku odmítala, že by armádní stroje byly její vinou předražené.

Více souvisejících

Kauza: Letouny CASA Vlasta Parkanová kauza: parkanová

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 7 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy