Nechte Dobeše na pokoji, vzkázal médiím Nečas

Praha - Jako výjimečný krok české politické kultury posledních 20 let ocenil ve středu premiér Petr Nečas (ODS) krok ministra dopravy Pavla Dobeše (LIDEM). Ten jednoznačně přijal politickou odpovědnost za problematický Centrální registr vozidel a při jeho pokračujících kolapsech slíbil páteční rezignaci.

"Předpokládám, a pan ministr Dobeš to dává jasně najevo, že udělá všechno proto, aby tento systém již nekolaboval a aby občané měli tuto službu zajištěnu. Já nepochybuji o tom, že pan ministr Dobeš pro to udělá všechno, protože nemá význam o čemkoli dalším spekulovat," uvedl premiér Nečas.

"Koneckonců, tu svoji politickou odpovědnost, musím říct, jednoznačně přijal, na nic se nevymlouval a myslím si, že to taky zaslouží jasné ocenění. Nikoliv to, aby byl teď týrán médii otázkami, co se stane, když v pátek (nebude registr fungovat)," zmínil předseda vlády.

"Myslím si, že to, že se postavil k tomuto problému čelem a tuto zodpovědnost přijal s jasně stanoveným termínem, tak naopak spíše v kontinuitě 20 let české politiky je krok spíše výjimečný než standardní, bohužel," uzavřel Nečas.

Ministr Dobeš přitakal slovy: "Jednoznačně jsem řekl, že má odpovědnost má termín pátek. Pokud systém bude kolabovat, je zcela jednoznačné, jaký krok z mé strany bude učiněn. A já to toto slovo prostě dodržím. To byla zcela jednoznačně řečeno včera, dnes a budu tu říkat i zítra a v pátek."

Otázku, jaký klíč premiér použije pro výběr případného Dobešova nástupce, Nečas odbyl jako předčasnou. "Je středa, 14 hodin, čtyři minuty. Z tohoto pohledu vaše otázky nejsou časově na místě," zmínil na dotaz agentury Mediafax.

Ministr Dobeš je jedním ze tří ministrů, které má ve vládě vznikající strana LIDEM, kterou založila po odchodu z Věcí veřejných vicepremiérka Karolína Peake. Jakkoli by sama ve vládě Dobeše už vyměnila, kompetence k tomu nemá. Straně LIDEM totiž zatím chybí ustavené vedení a ve sněmovně jí dva poslanci scházejí k sestavení poslaneckého klubu.

Pro Nečase jsou proto lidé okolo Peake zatím spíše "soubor volných radikálů" než institucionální partner, se kterým by mohl podepsat koaliční smlouvu a na jejím základě obsazovat vládní posty.

Související

Petr Nečas u soudu v kauze Nagygate

Nečas, Nagyová a Boček jsou vinní v kauze trafik pro poslance ODS, rozhodl soud

Soud dnes v rámci kauzy tzv. trafik pro poslance ODS vynesl verdikt týkající se bývalého premiéra Petra Nečase (ODS). Nečasovi udělil podmíněný trest v délce 2,5 roku a peněžitý trest ve výši milionu korun. Jeho manželka Jana (dříve Nagyová) a spoluobžalovaný bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček byli odsouzeni k dvouletým podmíněným trestům a pokutě ve výši 300 000 korun. Verdikt není pravomocný.

Více souvisejících

Petr Nečas Pavel Dobeš

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy