Potetovaný kandidát byl prý skinhead. A co má být?

Komentář – V Lidových novinách se objevil článek, že Vladimír Franz sympatizoval se skinheads. No a co, říkám si. I kdyby to byla pravda, jakože to Franz popírá, tak to ve srovnání s aktivním působením mnohých dalších kandidátů v KSČ působí spíš komicky.

Skoro jako by někdo chtěl Franze pošpinit, protože se objevil z čista jasna a hned se stal černým koněm volebního boje. A proč nepovažuji jeho kontakty se skinheads kulturou za špatné? Protože v České republice existuje zažité dogma z 90. let, kdy skinhead automaticky znamenal „nácek“.Jenže realita je úplně jiná. Hnutí skinheads vzniklo jako apolitická subkultura mladých, společností vyděděných lidí z dělnického prostředí Velké Británie padesátých let. Mnozí ze zakladatelů hnutí skinheads byli jamajského (černošského) původu. Postupem času se z této „tvrdé“ subkultury vyvinuly různé proudy. Vznikla neonacistická odnož, ale také levicová alternativa. Vedle toho pak existuje sice apolitická, ale vůči rasismu bojující odnož S.H.A.R.P. či proud, který se snaží navrátit ke kořenům.Všechny tyto odnože skinheads existovaly a existují v různé míře i na českém území. Bohužel pouze o té neonacistické mluví média, tudíž se rychle vžilo označení skinheads jako synonymum k neonacistům. Proto i v případě, že by Franz měl úzké kontakty se skinheads, nelze jednoznačně jeho osobu odsoudit.Toto je však pouze hypotetická úvaha, jelikož měl potetovaný umělec podle vlastních slov s českými skinheads kontakty z úplně jiných důvodů, než že by chtěl hanit cizí národ a rasu. Snažil se naopak mladé neonacisty od extremismu odvést. „Pravda, z dnešního pohledu asi naivně jsem tehdy nový establishement vyzýval, aby se v tomto raném stádiu svobody začal undergroundovou mládeží vážně zabývat. Přesněji tou její částí, u které hrozilo vážné nebezpečí radikalizace, ale ještě byla reálná šance ji od tendencí k pravicovému extremismu odstřihnout. To byl také logický motiv pro mou tehdejší přítomnost v tomto prostředí, k čemuž se hlásím jako ke svému neúspěchu, ale nikoli jako morálnímu selhání. To je celé,“ prohlásil Franz k celé aféře, kterou odstartoval článek v Lidových novinách.Mnohem zajímavější by bylo, kdyby česká média připomínala aktivní účast například Jana Fischera nebo Vladimíra Dlouhého v KSČ. Oni tam totiž nepůsobili proto, aby mladé lidi od nebezpečí totalitní strany uchránili a navedli je na správnou cestu. Byli tam jednoduše z kariérních důvodů. K dobru jim je alespoň to, že své členství netají.

Související

Soud, ilustrační fotografie

Kastelán ve Valticích nechal při "úklidu" zničit obrazy, soud vynesl trest

Okresní soud v Břeclavi dnes za poškození cizí věci uložil bývalému kastelánovi valtického zámku Michalu Tlustákovi trest 30 měsíců odložených na 3,5 roku. Podle soudu nechal zničit nejméně 45 obrazů soudobých výtvarníků, škodu soud vyčíslil na zhruba 3,5 milionu korun. Tlusták vinu popřel. Podle obžaloby nechal zničit 58 obrazů za 4,6 milionu Kč. Poškozené soudkyně odkázala na řízení ve věcech občanskoprávních. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu pro možnost odvolání.
Vladimír Franz

Zničení obrazů na zámku? Barbarství, láteřil u soudu poškozený Franz

Břeclav - Okresní soud v Břeclavi řeší zničení 58 obrazů soudobých výtvarníků na zámku druhým dnem, obžalovaný je bývalý kastelán zámku Michal Tlusták, který vinu popírá. Hrozí mu až tři roky za mřížemi. Dnes vypovídal výtvarník Vladimír Franz. Za dva své zničené obrazy požaduje 600 tisíc korun.

Více souvisejících

Vladimír Franz skinheadi

Aktuálně se děje

před 34 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 1 hodinou

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Aktualizováno včera

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy