Dobeši, neschovávej se a zaplať! Přestaň se vysmívat občanům

Praha - Ministr dopravy Pavel Dobeš (LIDEM) by se neměl schovávat za svůj úřad a bez řečí zaplatit ze svého náhradu škody všem, kteří se kvůli centrálnímu registru vozidel dostali do potíží. Agentuře Mediafax to v pátek sdělil stínový ministr dopravy za ČSSD Milan Chovanec.

"Půl roku, kdy hodlá ministerstvo každou tyto žádosti prověřovat, je naprostý výsměch každému občanovi, nejen těm, kteří byli poškozeni. O fungování státní správy, konkrétně ministerstva dopravy, si tak může každý udělat obrázek sám," uvedl Chovanec s tím, že žádostí o odškodnění kvůli nefunkčnímu centrálnímu registru vozidel se sešlo 75, ale pouhých sedm z nich splňuje veškeré potřebné náležitosti k případnému vyřízení.Avšak ministerstvo v pátek poskytlo agentuře Mediafax jiné počty, než jaké uvádí ve svém vyjádření stínový ministr."Do dnešního dne přišlo na ministerstvo dopravy v souvislosti s registrem 78 žádostí o náhradu škody, avšak jen 33 z nich bylo kompletních a obsahovaly veškeré náležitosti. Z toho devět se týká nemajetkové újmy," uvedl Zdeněk Neusar z tiskového oddělení ministerstva s tím, že 180 dní na vyřízení žádostí má rezort ze zákona. Prozatím o žádné žádosti ministerstvo nerozhodlo. Podle Neusara také ministerstvo vyzývá ty, kteří předložili nekompletní žádosti, aby jeji doplnili.Chovanec je však přesvědčen, že za potíže, které lidem vznikly, může především ministr dopravy Pavel Dobeš (LIDEM) a měl by za to nést nejen politickou odpovědnost. Podobná selhání se totiž podle opozičního politika nestávají ani řídícím pracovníkům na juniorských pozicích a předvede-li to ministr vlády, jedná se o "celosvětový unikát"."Ministr Dobeš by se měl přestat vymlouvat. Neměl by se schovávat za úřad a bez řečí zaplatit ze svého náhradu škody všem, kteří se kvůli registru dostali do potíží. To, že byli tisíce lidí obtěžováni díky nefunkčnímu systému je totiž čistě jeho vina," doplnil Chovanec.Pokud by ministr na výzvu svého stínového protějšku přistoupil, musel by z vlastní kapsy vytáhnout i několik milionů korun. V rámci zmiňovaných 33 kompletních žádostí se totiž jedná o částku přibližně 1,8 milionu korun, v souhrnu všech žádostí pak celkově 2,4 milionu."Nejvyšší je jedna konkrétní částka za nemajetkovou a psychickou újmu fyzické osoby, vyčíslená od fyzické osoby ve výši 1 milion korun. Na jednání se Svazem měst a obcí jsme řešili také otázku řešení kompenzací obcím, zejména s ohledem na odpracované přesčasové hodiny. Od obcí máme aktuálně jen jednu žádost - vícenáklady na provoz úřadu v Ústí nad Labem, dosud ve výši 260 tisíc korun," doplnil Neusar.

Související

Pavel Dobeš

Exministr Dobeš chce do vesmíru, už má monstr-projekt

Praha - Zájmové sdružení GNSS Centre of Excellence, které založil bývalý ministr dopravy Pavel Dobeš, se uchází o provozování prvního českého podnikatelského inkubátoru určeného pro kosmický byznys. Píšou to dnešní Hospodářské noviny.
Ilustrační foto

Peake a Bárta se zhádali přímo u Moravce. Kvůli Nagyové

Praha - Ředitelka premiérova kabinetu Jana Nagyová, která je ve vazbě, měla zřejmě vliv i na setrvání někdejšího člena Věcí veřejných a ministra dopravy Pavla Dobeše ve vládě. V pořadu České televize to dnes řekl předseda VV Vít Bárta.

Více souvisejících

Pavel Dobeš registr silničních vozidel

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy