Expert Bobošíkové katolíkům: Restituce vás zničí!

Praha – Exministr financí za ODS Vlastimil Tlustý (dnes Suverenita) bojuje proti církevním restitucím v současné podobě. Majetek se sice vrátit má, ale současný zákon má mnoho mezer a nedostatků. Stát tak možná přijde o další miliardy nad rámec navrhovaného vyrovnání. Řekl v rozhovoru pro Týden.cz.

Tlustý se již ve vládě Mirka Topolánka proti restitucím zbrojil. Současný návrh vlády, který nedávno vrátil senát do sněmovny, ale kritizuje ještě víc. „To, co se dneska chystá, nejsou restituce. Tohle jde daleko za rámec restitucí a má to jeden fatální důsledek,“ řekl Tlustý pro Týden.cz.Důvody jeho nesouhlasu jsou především dva. Prolomení hranice února 1948 a reálné riziko, že peněžní náhrady budou chtít i fyzické osoby. „Zaprvé, fyzické osoby budou také chtít uplatňovat peněžní náhrady, které nedostávaly. To se dá čekat ve výši miliard korun. Dojde také k prolomení dalších principů, například hranice, kam vydávání majetku mohlo zajít, čili 25. února 1948. Žádat mohou tedy subjekty, kterým byl majetek zabaven i před tímto datem,“ varuje Tlustý v rozhovoru.Majetek by tak mohly požadovat i další právnické osoby, které o něj po komunistickém převratu přišly. Tlustý to shrnuje takto: „Jinými slovy - to, co je nyní schvalováno, je nesmírně nebezpečné z hlediska naprosté exploze nároků vlastně kohokoli“.Vláda také v návrhu zákona údajně nadhodnotila majetek církví, který má být vrácen v peněžní náhradě. Zatímco u restitucí z devadesátých let použil stát staré cenové soupisy a restituentům se nevyplatilo žádat za zničený majetek finanční náhradu, církvím byla náhrada vypočítána ze současných cen.Tlustý, ekonomický expert strany Jany Bobošíkové, na konci rozhovoru pro Týden.cz upozorňuje katolickou církev, že restitucemi ztrácí morální kredit: „Já si myslím, že je to především naprostá tragédie pro katolickou církev. To se odvažuji prohlásit. Tím, jak se k tomu naprosto neobratně postavili, tak obrovsky ztrácejí morální kredit u veřejnosti. Už jen to, že v současné nelehké ekonomické situaci jednají o tom, že za třicet let mají dostat sto miliard, na lidi silně působí. Ve srovnání se všemi těmi nátlakovými akcemi doktorů nebo třeba seškrcením valorizace důchodů je tohle neobhajitelné. Dokonce si myslím, že morální škody tímto napáchané budou horší než upálení Jana Husa a poprava českých pánů na Staroměstském náměstí dohromady“.Vlastimil Tlustý byl členem ODS od roku 1991. Rok poté se stal poslancem a tím byl až do roku 2010. Od září 2006 do ledna 2007 byl členem menšinové vlády Mirka Topolánka, která nezískala důvěru parlamentu.V druhé Topolánkově vládě se stal ministrem financí Miroslav Kalousek. Tlustý byl jeho zarytým odpůrcem. Není tak divu, že se rozhádal i se samotným premiérem. V červnu 2008 pomohl s dalšími poslanci ODS Schwippelem a Ranincem zamítnout návrh na restituci církevního majetku. Celé to vyvrcholilo v březnu 2009, kdy Tlustý hlasoval pro nedůvěru Topolánkově vládě. Následoval jeho rychlý politický pád. Působení Tlustého v politice je spojeno s několika aférami. Například vytvořil ve spolupráci s TV Nova falešné „kompro“ v podobě fotografií své osoby a figurantky. O tyto fotky projevil velký zájem poslanec ODS Jan Morava, který byl údajně pověřen sháněním podobných materiálů na politické konkurenty.

Související

Kroměříž

Květná zahrada v Kroměříži zůstane státu, potvrdil Nejvyšší soud

Nejvyšší soud potvrdil verdikt, podle kterého Květná zahrada v Kroměříži, památka zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO, zůstane ve vlastnictví státu. Rozhodnutí Okresního soudu v Kroměříži a zlínského krajského soudu zůstávají v platnosti, sdělila ČTK bez dalších podrobností kroměřížská soudkyně Jana Ivánková. Dovolání proti verdiktu podávalo olomoucké arcibiskupství.
Ústavní soud ČR

Cisterciácké opatství Osek prohrálo. Na vrácení majetku nemá nárok, potvrdil ÚS

Ústavní soud zamítl stížnost Cisterciáckého opatství Osek a potvrdil rozsudky nižších soudů, podle kterých opatství nemá nárok na vrácení majetku konfiskovaného v roce 1945. Opatství se dožadovalo vrácení majetku podle pravidel pro restituce církevního majetku zabaveného komunisty po roce 1948. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

Více souvisejících

církevní restituce Vlastimil Tlustý

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Paul Auster

Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster

Ve věku 77 let zemřel v noci na středu ve svém bytě v newyorské čtvrti Brooklyn americký spisovatel a scenárista Paul Auster. Příčinou smrti byly komplikace spojené s rakovinou plic. Austerovo úmrtí pro deník The New York Times potvrdila Jacki Lyndenová, která se s ním přátelila.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy