Reakce Kalouska a Peake na korupční zprávu BIS jsou podivné

Praha - Pochybovačné komentáře některých členů vlády k výroční zprávě Bezpečnostní informační služby (BIS) za loňský rok by v demokratické zemi neměly zaznívat. V neděli to uvedl místopředseda Věci veřejných pro boj s korupcí Tomáš Jarolím.

"Zveřejněná Výroční zpráva BIS za rok 2011 konstatuje a svým způsobem i potvrzuje negativa, která naše veřejnost již dlouhodobě podprahově vnímá. Vždyť v současnosti devět lidí z deseti považuje korupci za největší zlo našeho polistopadového vývoje. Poměrně neobvyklé jsou však – zatím zřejmě neoficiální – komentáře některých členů vlády (např. K. Peake, M. Kalouska), které věrohodnost a závažnost zprávy BIS snižují odůvodněním její nekonkrétnosti. To je reakce, která by ve vyspělé demokratické zemi rozhodně neměla zaznívat z úst vládních činitelů," uvedl Jarolím.

Ten dále upozornil, že důvodem, proč veřejná část zprávy BIS neobsahuje konkrétnější údaje, je, že musí být zpracována v intencích zákona, který pro práci BIS a část jejích výstupů stanovuje režim utajení. Nelze tedy podle něj pochybovat, že každé "nekonkrétní" tvrzení, obsažené ve zprávě, je doloženo důkazním materiálem.

"Je proto nutné ptát se vlády, kdy předloží návrh změny zákona o BIS, umožňující tajné službě nejen svá zjištění plně zveřejňovat, ale i mít možnost činit příslušné kroky v případném předání orgánům činným v trestním řízení bez hrozby porušení služebního zákona a zákona o utajovaných skutečnostech," dodal Jarolím s tím, že samozřejmě pouze v případech, kdy se nebude jednat o bezpečnost státu.

Vládní činitelé také podle něj mohou na současnou zprávu BIS poměrně rychle reagovat. Každý člen vlády má totiž nejvyšší bezpečnostní prověrky, a proto má možnost prostudovat všechny informace a důkazy označené jako tajné.

"V této souvislosti je pak třeba členům vlády připomenout obsah naší legislativy potvrzený i soudními výroky o právu každého občana podat trestní oznámení, pokud se domnívá, že došlo ke spáchání trestného činu, což se dá v případě zprávy BIS předpokládat. U veřejných činitelů je pak toto právo v trestním řádu spojeno dokonce i s povinností takto konat," připomněl místopředseda VV.

Kromě přípravy změny legislativy, která by uvolnila BIS ruce a umožnila jí aktivně konat, má tak vláda podle něj ještě jeden úkol. Její členové by měli splnit svou občanskou i ministerskou povinnost a učinit příslušná oznámení orgánům činným v trestním řízení.

Podle zprávy BIS byl i loni znatelný tlak lobbistických a podnikatelských skupin. "U veřejných zakázek zůstávají problémy ze zvýhodňování vybraných klientů," uvedl dříve pro Mediafax mluvčí BIS Jan Šubert. Podle jeho slov nepomohly ani elektronické aukce. "Společnosti se mezi sebou stejně domluvily," podotkl mluvčí. Při zadávání veřejných zakázek tak nadále přetrvává zvýhodňování předem vybraných dodavatelů.

Kromě hazardní lobby zkoušely dle tajné služby ovlivnit českou legislativu i společností působící na českém energetickém trhu (např. ČEZ, Czech Coal) a výroční zpráva upozorňuje i na netransparentnosti například u Lesů ČR, Správy železniční dopravní cesty či Správy státních hmotných rezerv.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Nebylo na co čekat. Kouč Jarolím skončil u reprezentace

Praha - Po naprosto tragických výkonech české fotbalové reprezentace z posledních dvou duelů (čtvrtečním s Ukrajinou - 1:2 a pondělním s Ruskem - 1:5) se rozhodla Fotbalová asociace ČR (FAČR) rozvázat smloucu o spolupráci s dosavadním koučem národního týmu Karlem Jarolímem. Během úterního dne tuto informaci potvrdilo samotné asociační vedení. To také v těchto chvílích pochopitelně hledá Jarolímova nástupce.

Více souvisejících

Karel Jarolím BIS Vláda ČR

Aktuálně se děje

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

včera

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

včera

včera

včera

včera

včera

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy