Schválen zákon na podporu pěstounů: Co se změní?

Praha - Sněmovna na středeční schůzi přehlasovala Senát a přijala novelu podporující pěstounskou péči. Pro schválení zákona hlasovalo 108 ze 198 přítomných poslanců.

Senát novelu vrátil do sněmovny především proto, že může vést ke zrušení nebo výraznému omezení ústavní péče. "Jde o postupnou likvidaci dětských domovů, kojeneckých ústavů a Klokánků,“ reagovala senátorka Dagmar Terelmešová (ČSSD).

Smyslem předloženého návrhu je vytvoření zákonných podmínek pro systematickou práci s rodinami, která zajistí setrvání dítěte v rodinném, případně náhradním rodinném prostředí.

Norma zavádí pravidla pro činnost zaměstnanců orgánů sociálně-právní ochrany dětí, kteří budou po vyhodnocení situace hledat individuálně pro každé dítě optimální řešení. Norma stanovuje standardy kvality. Ty se budou vztahovat jak na orgány sociálně-právní ochrany dětí, tak na vyjmenované osoby pověřené k výkonu sociálně-právní ochrany.

V případě, kdy dítě nebude moci setrvat ve svém rodinném prostředí, bude jako další řešení v řadě nastupovat náhradní rodinná péče, s výjimkou případů, kdy bude institucionální výchova vyhodnocena jako nejlepší řešení v zájmu dítěte.

Související

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna dětské domovy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy