Zdeněk Tůma rezignoval na post předsedy magistrátního finančního výboru

Praha - Volební lídr TOP 09 Zdeněk Tůma rezignoval na funkci předsedy magistrátního finančního výboru. Důvodem je nedostatek času, uvedl v úterý za TOP 09 náměstek primátora Tomáš Hudeček.

Tůma má mnoho pracovních povinností a svým kolegům v TOP 09 oznámil, že kvůli časovým důvodům a zahraničním cestám nemůže funkce vykonávat."Zahraniční cesty spojené s mými pracovními závazky mě natolik vytěžují, že nejsem schopen zajistit všechny důležité činnosti spojené s tak významnou funkcí," zdůvodnil svůj odchod Tůma.Bývalý guvernér České národní banky a současný člen pražského zastupitelstva končí ve funkci předsedy finančního výboru 17. září. Zastupitelé za TOP 09 chtějí post v čele finančního výboru i nadále. Na svém zasedání příští týden nominují vhodného kandidáta. Toho pak klub navrhne na jednání zastupitelů hlavního města ve čtvrtek 20. září.Zdeněk Tůma patřil k těm, kterého zaskočil konec ředitele dopravního podniku (DPP) Vladimíra Liche. Ten byl odvolaný poté, co na základě auditu podal trestní oznámení, údajně na bývalého ekonomického ředitele Iva Štiku, bývalého radního a předsedu představenstva Radovana Šteinera (ODS), právníky Šachta & Partners Davida Michala a Karolínu Babákovou, mezi podezřelými je i exředitel DPP Martin Dvořák.TOP 09 a také občanští demokraté se za odvolaného ředitele Liche nepostavili a rozhodli se pro výběrové řízení nového ředitele. Primátor Bohuslav Svoboda (ODS), který bývalého šéfa DPP Liche podporoval, tak utrpěl porážku.

Související

Hampl, Mojmír

Ekonom Hampl míří do KPMG, povede poradenství pro finanční instituce

Českou kancelář poradenské firmy KPMG posílí od září ekonom Mojmír Hampl, který byl v letech 2008 až 2018 viceguvernérem České národní banky. Z pozice ředitele převezme odpovědnosti bývalého guvernéra centrální banky Zdeňka Tůmy a povede poradenské služby pro finanční sektor, informovala dnes ČTK KPMG. Tůma by se měl od poloviny října stát předsedou dozorčí rady ČSOB.
Česká národní banka

Realitní bublina v Česku není. Ceny dále porostou, tvrdí exguvernér ČNB

Praha - Výrazný růst cen nemovitostí v Česku neznamená, že by zde byla realitní bublina. Ceny porostou i nadále, i když tempo růstu se sníží. Na diskusním setkání Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí to dnes řekl bývalý guvernér ČNB Zdeněk Tůma. Například v Praze vzrostly ceny nových bytů za posledního dva a půl roku zhruba o tři pětiny.

Více souvisejících

Zdeněk Tůma

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy