Testování pochybného alkoholu odhalilo pančované lihoviny

Zlín - Pančované lihoviny odhalilo třídenní testování alkoholu, které lidem nabídla radnice. Agentuře Mediafax to sdělil mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

Během tří dnů zkontrolovali odborníci celkem 600 vzorků od 336 lidí, deset lahví zabavili. Město nabídlo rozsáhlé třídenní testování alkoholu kvůli metanolové kauze. Metanol nebyl v žádném odebraném vzorku nalezen, kontroly ale odhalily pančované lihoviny."V deseti lahvích byly látky, které do nich nepatří. Uživatele by sice neusmrtily nebo nezmrzačily, rozhodně by ale jejich organismům neprospěly. Tyto lihoviny nyní projdou důkladnějším rozborem a podle jeho výsledků se rozhodneme, zda se obrátíme na policii s žádostí po prošetření těchto případů," oznámil primátor Miroslav Adámek (TOP 09/STAN).Testování alkoholu zrealizovalo město společně se společností ITC –institut pro testování a certifikace. Její odborníci samotné testování prováděli pomocí infračerveného spektrometru. Zájemci své lahve nosili do budovy magistrátu v ulici Zarámí. Maximálně si mohli nechat otestovat tři vzorky. Ověření prvního z nich za ně zaplatilo město, za každý další zaplatili po 30 korunách. "Běžně stojí otestování vzorku částku v řádu stokorun. Měli jsme však velký zájem ochránit naše obyvatele před požitím nebezpečné lihoviny, proto jsme podstatnou část nákladů převzali na sebe. Testování vyjde radnici na částku do 20 tisíc korun bez DPH," oznámil náměstek primátora Ondřej Běták (TOP 09/STAN).Přestože byl o testování mezi veřejností značný zájem, nedošlo k žádným organizačním problémům. "Na hladký průběh akce jsme dohlíželi po celý její průběh," konstatoval ředitel Městské policie Zlín Milan Kladníček.

Související

Více souvisejících

Kauza pančovaný alkohol

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí: Meteorologové letos poprvé varují před bouřkami. Hrozí do půlnoci

První letošní výstrahu před bouřkami vydal v pondělí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Platí od 14. hodiny do půlnoci na úterý a týká se jižní a východní poloviny republiky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy