Kde to jsme? Zakázka za 50 mega, zadavatel ale nerozumí slovu "odůvodnit"!

Praha – Advokátka Petra Bielinová, která spolupracuje s protikorupční sdružením Oživení, nerozumí jednání na Praze 6. „Potřebuje Praha 6 advokáta, aby rozpoznala význam slova odůvodnit,“ ptá se na svém blogu na Aktuálně.cz.

Od září tohoto roku je povinností uvádět odůvodnění veřejné zakázky. Na Praze 6 podle Bielinové nevědí, co chtějí, když chtějí mít vysypané koše na psí exkrementy, ale nedokáží odůvodnit, proč je nutné, aby koš vynášelo minimálně deset lidí. To ale není vše. Z těchto deseti lidí musí mít dle městské části alespoň dva střední školu a pětiletou praxi. Podle informací ČTK si kvůli odůvodnění nechala Praha 6 vypracovat externí právní stanovisko.

„Oživení se dne 10. 10. 2012 obrátilo na zastupitele městské části Praha 6 s výzvou, aby zastupitelé revokovali své rozhodnutí ze zářijového zasedání zastupitelstva a následně, aby městská část vypracovala skutečné odůvodnění požadovaných parametrů pro dvě veřejné zakázky celkové 610 milionů korun. Již schváleným „odůvodněním" Oživení vytýkalo, že ve skutečnosti žádné důvody neobsahují, ale pouze popisují požadavky městské části, kterými se zužuje prostor pro účast v soutěži," uvádí Bielinová.

Rada Prahy 6 i přes výzvu sdružení rozhodla o tom, že jedna ze sporných zakázek (Instalace, údržba a provoz odpadkových košů za 50 milionů) bude zadána. Vedoucí právního oddělení Lukáš Kos dostal pokyn k vyhlášení otevřeného řízení a Oživení oznámil, že má jiný právní názor a kvůli pojmu „odůvodnit veřejnou zakázku" si nechávají vypracovat externí právní stanovisko. To se však Oživení do rukou nedostalo.

„Bez ohledu na skutečnost, že městská část se jistě mohla se stejným dotazem obrátit i na Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, které bylo předkladatelem novely zákona o veřejných zakázkách a vydalo i prováděcí vyhlášku č. 232/2012 Sb., která upravuje podrobnosti této legislativní novinky, mám za to, že pro výklad slova „odůvodnit" není třeba býti ani právníkem. Rada Martina Kameníka z Oživení však na úrodnou půdu zřejmě nepadla," dodává s tím, že „odůvodnit zpravidla znamená vysvětlit, opodstatnit, uvést argumenty proč."

Oživení se brzy obrátí na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, aby posoudil tuto kauzu.

Související

Zvolili jste nás? Teď už do toho mluvit nebudete!

Zvolili jste nás? Teď už do toho mluvit nebudete!

Praha – Zastupitelstvo na Praze 10 si po svém vykládá pojem zastupitelská demokracie. Na to, že mají zastupovat své voliče nějako zapomněli. Na tento fakt upozorňuje advokátka spolupracující s občanským sdružením Oživení Petra Bielinová na blogu Aktuálně.cz.
Nečisté praktiky některých firem zůstanou skryté!

Nečisté praktiky některých firem zůstanou skryté!

Praha – Máte-li pochyby ohledně činnosti vašeho nadřízeného, nemusí se vám vyplatit na to upozornit příslušné úřady. Advokátka spolupracující s občanským sdružením Oživení Petra Bielinová upozorňuje na případ, kdy na činnost šéfa doplatili zaměstnanci.

Více souvisejících

Oživení veřejné zakázky CZK

Aktuálně se děje

před 42 minutami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy