Fuksa útočně: Nečas není schopen něco změnit!

Brno – Protikandidátem Petra Nečase na post předsedy strany je bývalý minstr zemědělství Ivan Fuksa. Ten ve svém projevu slíbil, že je ochoten věnovat straně roky tvrdé práce v krizovém vedení ODS.

Fuksa uvedl, že Nečas sám přiznal, že politika vedení ODS selhala, když apeloval na zavedení funkce výkonného místopředsedy, který by se o stranu „staral" v případě, že by ODS měla pozici premiéra. Z neúspěchem vedení strany Fuksa jen souhlasí, ale dodal: „jen se, Petře, nedomnívám, že ty jsi schopen to změnit."

Za cíl považuje Fuksa navrácení straně hrdost a důvěryhodnost. „Nabízím krizové vedení ODS do řádných voleb a nehodlám připustit předčasné volby, které by přivedli k moci komunisty ani odchod ODS z vlády," uvedl s tím, že ODS poškozují už jen řeči o předčasných volbách.

Během prvního dne kongresu téměř všichni řečníci mluvili o nutnosti změny, „ale nikdo ji nechtěl realizovat." Fuksa dle svých slov nabízí řešení. „Nabízím restart, my jsme se totiž zasekli a nevíme jak dál," uvedl.

ODS získá dle Fuksy důvěru jedině tak, že začne dodržovat své sliby. Snaha ODS by teď měla směřovat k oslovení voličů a zvětšení členské základny.

Strana se navíc musí vrátit k tradičním tématům ODS. Upozorňuje, že takové tendence rozhodně nepovažuje za kroky proti straně, jak bylo kolikrát uváděno. Fuksa uvedl, že balíček je jen jeden a ne příliš podstatná část problému ODS. „Problémem jsou reformy," řekl a dodal, že chybějí reformy, které by skutečně dokázaly ušetřit milióny. Podle Fuksi chce fungující reformy 60% občanů, ale reformy stále nejsou.

„Vedeme spolu vyhlazovací válku, kdy není třeba oponenty přehlasovat, ale ještě je zničit," pustil se Fuksa do kritiky. „Můžeme se pohádat, ale pořád jsme odéesáci," dodal. Ti, co prohrají, by neměli být odstřiháváni od vedení a likvidováni v rámci stranického postavení. Fuksa apeluje, aby ODS byla zase demokratickou stranou, kde člen může svobodně vyjádřit svůj názor.

Fuksa kritizuje i rozdělení sil v rámci koalice. Nijak se mu nezamlouvá, že klíčové rezorty ovládá TOP 09, ačkoli například ministerstvo financí bylo doménou ODS. Připomíná, že by mělo dojít k odpovídajícímu rozdělení rolí mezi ministrem financí a premiérem, neboť v tuto chvíli se zdá, že Miroslav Kalousek má navrch.

Odmítá tvrzení, že by levicové strany kdovíjak porážely ODS, a upozorňuje, že i levice dostala méně hlasů než v minulých volbách. ČSSD nemá žádná témata, nedokáže získávat voliče, myslí si o hlavní opoziční straně Fuksa.

Související

Petr Nečas u soudu v kauze Nagygate

Nečas, Nagyová a Boček jsou vinní v kauze trafik pro poslance ODS, rozhodl soud

Soud dnes v rámci kauzy tzv. trafik pro poslance ODS vynesl verdikt týkající se bývalého premiéra Petra Nečase (ODS). Nečasovi udělil podmíněný trest v délce 2,5 roku a peněžitý trest ve výši milionu korun. Jeho manželka Jana (dříve Nagyová) a spoluobžalovaný bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček byli odsouzeni k dvouletým podmíněným trestům a pokutě ve výši 300 000 korun. Verdikt není pravomocný.

Více souvisejících

Petr Nečas Ivan Fuksa ODS

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy