Demise jak na běžícím pásu. Nestabilita Nečasovy vlády je alarmující

Praha - Šéf rezortu dopravy Pavel Dobeš (LIDEM) je jedenáctým ministrem, který se v Nečasově kabinetu nedočká konce volebního období. Výměnu šéfa ministerstva za bezmála dva a půl roku fungování vlády zažilo už devět rezortů.

Změnu ve svém vedení od jmenování Nečasovy vlády zažily kromě ministerstva dopravy už také rezorty práce a sociálních věcí, spravedlnosti, životního prostředí, vnitra, zemědělství, průmyslu a obchodu, kultury, školství. Na dopravě se střídalo vedení dvakrát, nyní potřetí.

Prvním ministrem, který musel odejít z vlády, byl na konci roku 2010 šéf ministerstva životního prostředí Pavel Drobil (ODS). V době, kdy vláda vystupovala jako proreformní kabinet a veřejnosti začala představovat klíčové reformy, ho stála místo aféra na Státním fondu životního prostředí.

Drobil ohlásil odchod z ministerstva ve středu 15. prosince 2010 kvůli kauze, kterou odstartoval deník Mladá fronta Dnes (MfD). List zveřejnil přepisy nahrávek rozhovorů jeho podřízených i jeho samotného. Záznamy pořídil šéf Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Libor Michálek, kterého Drobil z funkce odvolal. Nahrávky dokazovaly snahu ministrova poradce Martina Knetiga získat peníze z údajně nadhodnocené zakázky na modernizaci pražské čistírny odpadních vod ve prospěch ministrovy politické kariéry.

Po dalších čtyřech měsících se místa ve vládě vzdal také ministr dopravy Vít Bárta (VV). Rezignoval na začátku dubna, v den, kdy se o něm objevil v novinách text, podle kterého si měl bývalý ředitel bezpečnostní agentury ABL přijít do politiky pro zisk vyššího podílu na veřejných zakázkách. Bártu ale vyšetřuje policie v souvislosti s jinou kauzou, která v dubnu gradovala. Dva bývalí členové VV Jaroslav Škárka a Kristýna Kočí podali na tehdejšího ministra trestní oznámení, Bárta jim měl poskytnout úplatek za loajalitu. Bývalá šéfka poslanců VV Kočí dostala od svého stranického kolegy půl milionu korun, Škárka dostával nejprve desítky tisíc měsíčně, aby ve finále obdržel obálku s částkou 170 tisíc korun. Bárta dodnes tvrdí, že šlo o půjčky.

Vládní angažmá si po Bártovi na dva měsíce otestoval i nestraník Radek Šmerda. Věci veřejné nominovaly Bártova bývalého prvního náměstka do funkce ministra, aby zastával post po dobu, než se Bártovi podaří se očistit. Proces se ale vlekl a navíc se Šmerda ve funkci začínal víc a víc stavět na vlastní nohy, s ochabující vazbou na VV. Šmerdu proto na ministerstvu dopravy vystřídal někdejší volební manažer Věcí veřejných Pavel Dobeš.

Dubnový rozkol v nejmenší koaliční straně a následující vládní krize sestřelily z postu ministra vnitra předsedu VV Radka Johna, za kterého nastoupil nestraník Jan Kubice. John jako vicepremiér fungoval v Nečasově kabinetu ještě další měsíc, aby definitivně skončil 20. května.

Na začátku loňského října personální změny zažilo také ministerstvo zemědělství. Nečas tehdy z funkce odvolal ministra Ivana Fuksu (ODS), údajně kvůli nekompetentnosti. Fuksa tak byl prvním odvolaným ministrem Nečasova kabinetu, předchozí čtyři podali demisi sami. Přestože premiér při odvolávání mluvil například o pochybeních při zadávání ekotendru, ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se nechal slyšet, že pravým důvodem výměny v čele rezortu byl vnitrostranický boj. Na Fuksovo místo totiž nastoupil někdejší středočeský hejtman Petr Bendl (ODS), ten dlouhodobě patří k okruhu politiků blízkých premiérovi. Ve stejném duchu promluvil sám Fuksa, který společně s poslancem Petrem Tluchořem řekl, že se premiér snaží omezit jejich vliv v ODS. Toto napětí vyvrcholilo letos na podzim, když se kolem Tluchoře s Fuksou utvořila skupinka rebelujících poslanců, kteří odmítli zvednout ruku pro zvyšování daní. Tluchoř, Fuksa a Marek Šnajdr nakonec složili své poslanecké mandáty, aby nemuseli hlasovat proti vládě.

Další změnou v Nečasově kabinetu byla výměna ministra průmyslu a obchodu loni v listopadu. Dosavadní šéf rezortu Martin Kocourek (ODS) nebyl schopný vysvětlit původ 16 milionů, které přistály na účtu jeho matky. Po nervózní tiskové konferenci, kde vysvětloval, že se peníze snažil ukrýt před svou bývalou manželkou, se 9. listopadu rozhodl podat demisi, kterou premiér přijal. Ve funkci šéfa rezortu ho nahradil šéf jihočeské ODS Martin Kuba.

Na začátku loňského prosince podal rezignaci ministr kultury Jiří Besser. Premiérovi Petru Nečasovi (ODS) svou rezignaci odeslal ve čtvrtek 8. prosince v ranních hodinách. Besser dva roky po sobě nepřiznal v majetkovém přiznání účast ve společnosti Comoros Group, která koupila přibližně za čtyři miliony korun byt na Floridě. Firmu spoluvlastní za korupci odsouzený podnikatel Pavel Hrách.

V březnu 2012 potom ministerské křeslo opustil šéf rezortu školství Josef Dobeš (dříve VV, dnes nezařazený). Dlouhodobě kritizovaný člen kabinetu svůj odchod odůvodnil tím, že nemůže akceptovat razantní úspory ve svém rezortu, ke kterým ho zavázal kabinet Petra Nečase (ODS). Ministr měl ušetřit částku ve výši 2,5 miliardy korun, kterou navrhl jako sníženou variantu premiér Nečas.

Dalším "odpadlíkem" Nečasovy vlády se ve středu 27. června 2012 stal Jiří Pospíšil, šéf ministerstva spravedlnosti. I v jeho případě přitom za rozhodnutím Nečase poslat prezidentovi návrh na Pospíšilovo odvolání přitom stály peníze - premiér zdůvodnil konec ministra jeho rozpočtovou nekázní. Pospíšilovo odvolání vyvolalo vlnu nevole mezi obyvateli republiky, kteří protestovali v ulicích. Na kongresu ODS, který se konal letos na začátku listopadu v Brně, už Pospíšil tvrdil, že si s Nečasem vše vyříkali a že coby nově zvolený místopředseda bude k Nečasovi loajální.

Výčet odcházejících ministrů rozšířil ve středu 3. října šéf rezortu práce Jaromír Drábek (TOP 09), který rezignoval k poslednímu říjnu. Drábek své křeslo opustil kvůli obvinění svého prvního náměstka a blízkého spolupracovníka Vladimíra Šišky z podplácení. Soud poslal Šišku do vazby. Drábek věří, že se jeho bývalý podřízený obhájí. Ministerské křeslo připadlo jeho stranické kolegyni a poradkyni Ludmile Müllerové.

Řadu aspoň prozatím uzavírá šéf dopravy Pavel Dobeš. Rezignaci oznámil ve středu 14. listopadu. Na svém postu skončí v prosinci, ovšem jeho mateřská strana by ráda viděla rezignaci okamžitou. Je také otázkou, jak se k věci postaví prezident Václav Klaus, protože ten novinářům na své rakouské návštěvě sdělil, že Dobešovu rezignaci nevidí rád a má pocit, že šéf dopravy pracoval dobře. V případě resortu dopravy se jedná již o třetí personální odměnu v čele ministerstva. Dobeše vyzvala k rezignaci jeho domovská LIDEM, důvodem je podle předsedkyně strany nefunkční registr vozidel.

Související

Rumunsko, ilustrační foto

Další vládní krize na obzoru. Rumunsku hrozí předčasné volby

Vývoj událostí posledních dní ukazuje, že nejsme jedinou evropskou zemí, která se potýká s vládní krizí. Zatímco u nás se pouze řešilo, kdo převezme vedení resortu kultury, Rakousko, Itálie a nově i Rumunsko čelí hrozbě předčasných voleb. Rumunská premiérka Viorica Dancialová bude muset po odchodu koaličního partnera hledat podporu u jiných politických stran. Informoval o tom server Politico.eu.

Více souvisejících

vládní krize Petr Nečas

Aktuálně se děje

před 16 minutami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

V sobotu národní tým posílí ze zámoří Nečas. Do Prahy by mohli přijet také Pastrňák se Zachou

Během pátečního večera, kdy čeští hokejisté ještě na ledě pražské O2 Areny hráli duel s Rakouskem (4:0), přišla dlouho očekávaná zpráva o první posile z kanadsko-americké NHL. Po vypadnutí Caroliny z play-off zámořské soutěže se jí stal útočník Martin Nečas. Ten by měl dorazit do Prahy v sobotu před polednem a pak se rozhodne, zda se již dnes večer představí v zápase proti Velké Británii. Poté, co navíc z play-off NHL v noci na sobotu českého času vypadl Boston, je ve hře i příjezd Davida Pastrňáka a Pavla Zachy.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Juraj Cintula

Na Slovensku se začíná rozhodovat o osudu atentátníka na Fica

Policie v sobotu eskortovala Juraje C., který byl obviněn z pokusu o vraždu slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ke Specializovanému trestnímu soudu v Pezinku. Soudce má dnes rozhodnout o vzetí obviněného do vazby. K atentátu na politika došlo ve středu, zdravotní stav premiéra zůstává vážný, nicméně je stabilizovaný. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Britové i po vyrovnaném duelu s Dánskem stále bez bodu. Němci opět nastříleli osm branek

Duel dvou trápících se mužstev pražské skupiny A, tedy duel mezi Velkou Británií a Dánskem, nabídl v pátek odpoledne vyrovnanou bitvu, ze které vzešli nakonec vítězně Seveřané, navzdory dobrému vstupu do zápasu ze strany Britů. Ti sice svého soupeře trápili a dokázali hrát vyrovnanou partii, zásluhou přesilovkového gólu Wejseho však tři body putovali k dánskému týmu, Britové jsou dále bez bodu. Kdo rozhodně není bez bodu, je v ostravské skupině Německo, zvláště pak po posledních dvou zápasech, v nichž nastřílelo celkem 16 branek. 

před 3 hodinami

Petr Fiala

Fiala ocenil reakci odborů. Vyhlíží návrat k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají. 

před 4 hodinami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 4 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

Po Ficově atentátu se na sítích šíří nenávist. Případy řeší policie i v Česku

Slovenská policie po středečním atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) eviduje a vyšetřuje asi 40 případů šíření nenávisti na sociálních sítích. V pěti případech již zasahovala. Ve vysílání televize TA3 to ve čtvrtek řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy