Kalousek se Švejnarem "na život a na smrt"! Škrty, DPH i protivládní protesty

Praha - V nedělní debatě Otázky Václava Moravce usednou ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a ekonom Jan Švejnar, pozvaný je i předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek. Hlavním tématem budou nejen škrty v rozpočtu na rok 2013, sazby DPH, ale i potírání černého trhu s alkoholem.

Znovuzískanou důvěru spojenou se schválením daňového balíčku získal kabinet Petra Nečase (ODS) na začátku listopadu. Vládní daňový balíček počítá od příštího roku se zvýšením sazeb DPH na 15 a 21 procent.

Norma nyní míří do Senátu, který ji nejspíše zamítne, poputuje tak zpátky k poslancům. Bez vládního návrhu by se obě sazby DPH totiž od ledna sjednotily na 17,5 procenta.

Horkým tématem nedělní debaty bude také rozpočet na příští rok či vládní protesty. Ty se odehrály v sobotu na pražském Václavském náměstí pod taktovkou odborů. "Kapitalismus už mě 23 let přesvědčuje, že jsem se zmýlil," "Stop církevním restitucím", "Nečasi odstup", "Demokracie dozrává do žaludečních vředů." Takové byly transparenty, které nespokojenci drželi v rukou. Akci s mottem "Demokracie vypadá jinak" přišlo podpořit podle odhadů policie deset tisíc lidí.

Na stole bude u Václava Moravce i směrnice Evropské unie (EU), která říká, že ve vedení velkých evropských firem by mělo být nejméně 40 procent žen. Pokud návrh schválí europoslanci, tak firmám za neplnění předpisu hrozí i sankce. Účast ve studiu potvrdila majitelka kosmetické firmy Ryor Eva Štěpánková.

Ve druhé části pořadu vystoupí šéf dozorčí rady Lesů ČR a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Miroslav Zámečník. Na pořadu dne bude otázka změn ve vedení společnosti, její hospodaření i závěry Nejvyššího kontrolního úřadu, podle kterého Lesy ČR porušovaly zákon o veřejných zakázkách, například při nákupů vozů pro vedení podniku nebo při zakázkách na dražby pozemků.

Související

Jan Hamáček

Dojde na úplný lockdown? Od ministrů přicházejí rozporuplné informace

Současné problémy s covidem by nebyly, kdyby se 1. září neotevřely školy. Ukazuje se, že školy byly silným zdrojem šíření nákazy. Kdyby k tomu datu nastal takzvaný lockdown, nový typ koronaviru by zmizel. V dnešním diskusním pořadu Partie na TV Prima a CNN Prima News to řekl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).
Andrej Babiš

Babiš opět odmítl přijít k Moravcovi

Praha - Šéf hnutí ANO Andrej Babiš opět nedorazil do diskuzního pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Tam měl tuto neděli diskutovat s předsedou České pirátské strany Ivanem Bartošem. Babiš do studia nepřišel už letos v květnu uprostřed vládní krize.

Více souvisejících

ovm Miroslav Kalousek Jan Švejnar

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Lipavský nechal předvolat ruského velvyslance kvůli kyberútokům

Ministerstvo zahraničí v pondělí předvolalo ruského velvyslance kvůli kybernetickým útokům na české instituce a kritickou infrastrukturu. Česko už v minulém týdnu uvedlo, že z nich podezřívá ruského státního aktéra APT28.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy