Slovenský prezident přijel do Česka. Zhoršují se česko-slovenské vztahy?

Praha - Na dvoudenní státní návštěvu dnes přijel slovenský prezident Ivan Gašparovič. V české metropoli bude v době, kdy se připomíná rozpad Československa před dvaceti lety.

Vedle Hradu Gašparovič navštíví parlament a pražskou radnici, v úterý pak přijede do Kutné Hory.

S prezidentem Václavem Klausem by mohli bilancovat dvacet let života dvou nezávislých států někdejší federace. Návštěva bude i loučením, protože Klausovo funkční období se chýlí k závěru.

Čeští a slovenští politici často zdůrazňují vynikající vztahy mezi oběma zeměmi. Slovenský deník Pravda však v říjnu uvedl, že tomu tak možná nyní nebude, když se Gašparovič a Klaus za dvě funkční období navzájem nevyznamenali. Pravda si navíc všimla, že Klaus na nedávné návštěvě Varšavy prohlásil, že považuje Polsko "za nám nejbližší zemi".

Docent Gašparovič by od července 1990 do března 1992 generálním prokurátorem ČSFR. V roce 1992 vstoupil do Hnutí za demokratické Slovensko, jehož členem byl až do 15. července 2002. V roce 2002 byl zakladatelem a prvním předsedou Hnutie za demokraciu.

V roce 2004 byl zvolen ve druhém kole přímých prezidentských voleb slovenským prezidentem. V roce 2009 prezidentský post obhájil, když porazil Ivetu Radičovou.

Česko-slovenské vztahy dostaly největší trhlinu asi za druhé světové války. Vytvářely se jisté hluboké pocitové stereotypy, kdy se Čechy a Morava dostaly pod německý protektorát se vším jeho terorem, Slovensko však bylo formálně samostatné. Ve frustrované české společnosti se šířila představa, akceptovaná i E.Benešem, že „Slováci nám vrazili nůž do zad". Vznikala také představa, podle které Slováci vždy využijí tragédie českého národa ve svůj prospěch.

Naopak po jisté mezinárodní izolaci Slovenska za Mečiarovy vlády, dochází od druhé poloviny 90.let k jasnému směřování Slovenska do evropských a atlantických struktur a tím k posilování vzájemných česko-slovenských vztahů.

Související

Andrej Babiš Glosa

Události Petra Nutila: Novoroční boj o euro, oddávající Babiš a Rajchl lanaří Vémolu

Naše planeta Země úspěšně oběhla další elipsu kolem Slunce, v pořadí už dvoutisící dvacátou čtvrtou, počítaje v nejpopulárnějším letopočtu současnosti. Pozemšťané toto oběhnutí oslavili jako vždy kolektivním opíjením, plašením zvířat a trháním si vlastních končetin skrze odpalování množství zábavní pyrotechniky. Hezky to dokazuje, že nemáme duševně daleko k racionalitě původních vynálezců ohňostrojů ve staré Číně, kteří je používali hlavně k zahánění zlých duchů. No nic. 

Více souvisejících

Václav Klaus Ivan Gašparovič Slovensko

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 2 hodinami

Senioři, ilustrační foto

Kolika let se dožívají lidé v EU? Česko je na tom výrazně lépe než Slovensko

V Evropské unii loni stoupla očekávaná délka života nad úroveň před pandemií covidu-19, jak uvádí evropský statistický úřad Eurostat. Země v jižní části Evropy, jako Španělsko, Itálie a Malta, zaznamenaly nejvyšší naději na dožití, zatímco nejnižší údaje byly zaznamenány v Rumunsku, Bulharsku a Lotyšsku. Slovensko je ve srovnání s Českem na horší úrovni, uvedl server Brussels Times.

před 2 hodinami

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie

Ukrajina posílí své vojáky v Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly zahájily ofenzivu

Prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že Ukrajina posílí své vojáky k obraně Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly začaly nově útočit. Zelenskyj v pravidelném večerním hlášení uvedl, že Kyjev poskytuje vojákům veškerou potřebnou podporu k obraně svých pozic. Dále poděkoval za nově ohlášenou americkou pomoc ve výši 400 milionů dolarů a zdůraznil, že Kyjev se snaží zajistit co nejrychlejší dodání materiálu na frontu.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Na této fotografii, kterou poskytla severokorejská vláda, severokorejský vůdce Kim Čong-un ve středu dohlíží na zkušební odpálení nového vícenásobného raketového systému na neznámém místě v Severní Koreji 10. května 2024.

Kim Čong-un má novou zbraň. Dohlížel na ostrý test

Podle severokorejských státních médií KLDR zařadí od letošního roku do výzbroje nový salvový raketomet ráže 240 milimetrů. Server NBC News s odkazem na agenturu AP dodal, že tato změna představuje „významný posun“ v bojových schopnostech dělostřelectva armády.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Palestina

Rafah opouští kvůli invazi statisíce lidí

Přibližně 150.000 lidí už od pondělí uprchlo z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedla v sobotu Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA). O výrazně vyšším počtu, a sice 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentura DPA s tím, že tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Chtěli vzdorovat pandemickým opatřením, založili ozbrojenou skupinu. Teď Němci stanou před soudem

Tři Němce obviněné ze založení ozbrojené skupiny s cílem vzdorovat omezením souvisejícím s pandemií koronaviru čeká soudní proces, rozhodl v pátek soud v západoněmeckém městě Koblenz. Uvedla agentury DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy