Jak si obce vlastní hloupostí umí samy naběhnout!

Praha – Snaha ušetřit je dnes mnohdy považována za nejdůležitější. Jsou však místa, na kterých by se šetřit za každou cenu nemělo, jak upozorňuje advokátka spolupracující s občanským sdružením Oživením Petra Bielinová.

Pokud si zastupitelé nevědí rady s prodejen majetku obce, měli by se obrátit na pomoc k právníkovi ještě před rozhodnutím. Pokud se již podepsala smlouva a druhá strana neplní nevymahatelné závazky, které z ní plynou, je už poněkud pozdě obracet se na právníka, píše Bielinová na blogu Aktuálně.cz.

Tak se tomu stalo v obci Syrovátka na Královéhradecku. Obec smlouvou z července roku 2007 uzavřela smlouvu o prodeji pozemků fyzické osobě za nízkou kupní cenu a to necelých 800 tisíc korun. „Nízká kupní cena byla vyvážena zájmem obce o nové domky pro své obyvatele," popisuje tento případ advokátka.

Na těchto pozemcích měly dle představy zastupitelů vyrůst čtyři rodinné domky do konce roku 2011. Obě smluvní strany daly ruku na to, že pokud se tak nestane, obec vrátí kupní cenu a kupující pozemky. Domy zde stále nestojí.

Oživení začalo situaci řešit a dospělo k tomuto závěru: „podmínka popsaná v kupní smlouvě (stavba domků) je totiž právně nevymahatelná". Smlouva tak byla uzavřena špatně a obec nemůže na majitele tlačit.

Obec chtěla vše převést do původního stavu, získala by pozemky a současný majitel peníze, ten však na tento návrh nereagoval.

Obec měla dle Bielinové „se zájemcem uzavřít pouze smlouvu o smlouvě budoucí a k převedení vlastnického práva přistoupit až po splnění podmínky obce."

Související

Zvolili jste nás? Teď už do toho mluvit nebudete!

Zvolili jste nás? Teď už do toho mluvit nebudete!

Praha – Zastupitelstvo na Praze 10 si po svém vykládá pojem zastupitelská demokracie. Na to, že mají zastupovat své voliče nějako zapomněli. Na tento fakt upozorňuje advokátka spolupracující s občanským sdružením Oživení Petra Bielinová na blogu Aktuálně.cz.
Nečisté praktiky některých firem zůstanou skryté!

Nečisté praktiky některých firem zůstanou skryté!

Praha – Máte-li pochyby ohledně činnosti vašeho nadřízeného, nemusí se vám vyplatit na to upozornit příslušné úřady. Advokátka spolupracující s občanským sdružením Oživení Petra Bielinová upozorňuje na případ, kdy na činnost šéfa doplatili zaměstnanci.

Více souvisejících

Oživení Stavebnictví

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí: Meteorologové letos poprvé varují před bouřkami. Hrozí do půlnoci

První letošní výstrahu před bouřkami vydal v pondělí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Platí od 14. hodiny do půlnoci na úterý a týká se jižní a východní poloviny republiky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy