Exministr Pavel Dobeš opustil stranu LIDEM, nerozuměl si s Peake

Praha - Bývalý ministr dopravy Pavel Dobeš se v úterý po schůzce s ministryní obrany a předsedkyní strany LIDEM Karolínou Peake rozhodnul, že stranu opustí. Předsednictvu pošle rezignační dopis, řekl Mediafaxu, do jiné politické strany zatím vstoupit nehodlá.

"Vize paní předsedkyně se neslučují s mými," řekl Mediafaxu bývalý ministr s tím, že se stále drží kritiky financování strany. "Koupím stromek, ozdoby a kapra," popsal svoje další kroky. V lednu se rozhodne, kam budou jeho kariérní cesta dále směřovat. "Dostávám nabídky jak ze soukromé, tak z veřejné sféry," upřesnil na dotaz Mediafaxu. Zatím se nechtěl vyjádřit, zda ještě do politické řeky nevstoupí znovu. "Uvidíme v lednu," odpověděl s tím, že nyní bude chtít mít klidné Vánoce.

Bývalý ministr předal svou rezignaci  premiérovi v polovině listopadu, na základě výzvy vedení své vlastní politické strany. Mimo jiné ho předsednictvo LIDEM vinilo za "zpackaný" start a pomalé odezvy centrálního registru vozidel.

Mezi ministrem a vicepremiérkou Karolínou Peake (LIDEM) panovalo již delší dobu citelné napětí, nejen kvůli registru vozidel. Dobeš po podání rezignace zaútočil na financování nejmenší vládní strany, nelíbilo se mu získávání darů od lidí, kteří dostávají veřejné stavební zakázky.

Dobešův odchod z ministerstva doprovázela slovní přestřelka mezi liberálními a občanskými demokraty. Premiér totiž dřív odmítnul přijmout do svého kabinetu "Bártova bývalého bezpečnostního ředitele" Roberta Vacka, kterého chtěla z postu svého náměstka protlačit do vyšších pater "velké politiky" Peake. Předsedkyně liberálních demokratů začala následně vyhrožovat odchodem své strany z vlády.

Nakonec se strany dohodly na výměně ministerstev, obrana spadla do rukou liberálních demokratů, dopravu dostala ODS. Podmínkou výměny byla fúze dopravy s ministerstvem průmyslu a obchodu. Nové ministerstvo hospodářství by mohlo vzniknout v roce 2014. Zatím řídí dopravu bývalý předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura, v čele klubu ho nahradil poslanec Marek Benda (ODS).

Peake získala post ministryně obrany a zároveň její náměstek Petr Mlsna se stal ministrem bez portfeje, který řídí Legislativní radu vlády.

Pavel Dobeš začínal politickou kariéru spolu se svým bratrem Janem, který pracuje na ministerstvu práce a sociálních věcí jako náměstek, ve straně Věci veřejné v oblastní buňce v Praze 3, následně se stal v roce 2010 lídrem pražské kandidátky VV, snažil se tak získat primátorský post. Na ministerstvo dopravy nastoupil po nestranickém Radku Šmerdovi (nyní náměstek ministra vnitra), po rozlomení strany VV se přidal k nově vznikající platformě a následně straně LIDEM.

Související

Pavel Dobeš

Exministr Dobeš chce do vesmíru, už má monstr-projekt

Praha - Zájmové sdružení GNSS Centre of Excellence, které založil bývalý ministr dopravy Pavel Dobeš, se uchází o provozování prvního českého podnikatelského inkubátoru určeného pro kosmický byznys. Píšou to dnešní Hospodářské noviny.
Ilustrační foto

Peake a Bárta se zhádali přímo u Moravce. Kvůli Nagyové

Praha - Ředitelka premiérova kabinetu Jana Nagyová, která je ve vazbě, měla zřejmě vliv i na setrvání někdejšího člena Věcí veřejných a ministra dopravy Pavla Dobeše ve vládě. V pořadu České televize to dnes řekl předseda VV Vít Bárta.

Více souvisejících

Pavel Dobeš LIDEM

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy