Vzkaz šéfa odborů lidem: Těšte se, sněmovní volby se blíží

Praha - Politici zakončili letošní rok klasicky, zvedli si své platy a vláda pokračuje v necitlivých a špatných ekonomických rozhodnutích, zhodnotil téměř uplynulý rok předseda největšího odborového svazu KOVO Josef Středula. Je spokojený s dubnovou demonstrací, které se zúčastnilo přes sto tisíc lidí.

"Jako odborář bych si přál totéž, abych mohl přijít se zákonem a říct, že bude indexace mezd. Když se podívám na situaci lidí, kteří se musí boxovat o každou korunu na výplatě a v Poslanecké sněmovně si schválí zvýšení, a to takovou zvláštní formou, kdy někteří odejdou a někteří neodejdou, to mi připadá naprosto šílené," říká Středula a pokračuje: "Jestli chtějí mluvit ústy lidí a chtějí se jimi zaštitovat, tak ať se k nim postaví čelem. A v tomto případě se k nimi postavili přesně opačnou částí těla, čelo to rozhodně není".

Poslanecká sněmovna totiž na předvánoční schůzi odsouhlasila pozměňovací návrh poslance Jana Čechlovského (ODS) k zákonu o platech ústavních činitelů, podle kterého nebudou poslanci nově odvádět zdravotní a sociální pojištění z poslaneckých náhrad a plat se jim tak zvýší o zhruba šest tisíc korun.

Středula je rozhodně pro, aby se změnila situace, kdy dostávají plat poslanci, kteří jsou ve výkonu trestu, jak to nejspíš čeká Romana Pekárka (zvolen za ODS, odsouzen k pěti letům vězení za žádost o milionový úplatek).

"Předvídali jsme tyto situace, které v ekonomice jsou, a tudíž si myslíme, že máme oprávnění mluvit jménem lidí. A nemáme touhu po moci, což je velmi důležité, obzvláště v téhle době," přidává odborový předák. Vyzdvihl také dubnovou demonstraci.

V příštím roce budou politici podle Středuly jen slibovat, protože se budou chystat na sněmovní volby, které se budou konat na jaře roku 2014. Rozhodně to bude podle jeho slov opak toho, co se nyní děje. "Jako kdyby se politik umyl deratizačním prostředkem, a najednou mluví něco úplně jiného," řekl. Volby ale na druhou stranu dají podle odboráře lidem možnost vydechnout, protože vláda se bude kvůli volbám bát dělat další necitlivá opatření.

Je přesvědčený, že se příští ekonomická situace nezlepší. V současnosti česká ekonomika již páté čtvrtletí klesá.

Do nového roku přeje obyvatelům České republiky hlavně zdraví a možnost zaměstnání. "Myslím si, že tu člověk není od toho, aby se bál každého dne, který přijde. Každý chce být tvůrčí, každý chce něco dokázat," uzavírá Středula.

Související

Lidé se v Praze sešli na protivládním protestu pořádaném odbory. (27.11.2023) Prohlédněte si galerii

OBRAZEM: Stávka v Praze. Centrem prošli demonstranti a studenti, stávkovaly školy i odbory

V Česku dnes proběhla probíhá série protivládních stávek. Celý den se stávkovalo na základních, středních a mateřských školách, podle odhadu odborů se v různé míře měly zapojit více než dvě třetiny zařízení. Protestní akce na dnešní den připravily také odbory, jimž vadí vládní úsporný balíček či chystaná důchodová reforma. 

Více souvisejících

Odborový svaz KOVO Josef Středula Volby

Aktuálně se děje

před 17 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy