Nejvyšší správní soud rozhodl: Dělnická strana se rozpouští

Brno - Senát Nejvyššího správního soudu (NSS) se sídlem v Brně vyhověl vládnímu návrhu a rozpustil Dělnickou stranu. Své rozhodnutí oznámil ve středu.

"Za prvé, politická strana Dělnická strana se rozpouští. Za druhé, likvidátorem je určen magistr Janeček. Za třetí, navrhovateli se nepřiznává právo na náhradu nákladů řízení," řekl předseda senátu Vojtěch Šimíček.

V průběhu čtyřdenního procesu, který začal 11. ledna, se snažil vládní advokát Tomáš Sokol přesvědčit soudce, že Dělnická strana se odchýlila od svého programu a v posledních letech systematicky porušuje ústavu a veřejný pořádek a zároveň ohrožuje práva a základní svobody občanů.

To se mu také podařilo. "Dělnická strana byla podle soudu právem označena jako strana vyznávající totalitní ideologii, jako strana hlásící se ke společenskému modelu, který byl zavržen po způsobení nevýslovného utrpení desítkám milionů lidí, a který přes odstup více než půl století neztratil nic z negativního příkladu budoucím generacím," píše se rozsudku, který NSS zveřejnil na svých internetových stránkách. "Vzhledem k soudem shledanému úmyslu Dělnické strany nahradit současný „Systém“ demokratického právního státu totalitní ideologií nacionálního socialismu nelze mít pochyb o předpokládaném porušení článku 9 odst. 2 Ústavy," vysvěttlil NSS.

"V řízení bylo prokázáno, že skutečný program DS, nahlížený ve světle projevů představitelů a členů této strany...směřuje k vyvolávání národnostní, rasové, etnické a sociální nesnášenlivosti a ve svém důsledku ke snaze o omezení základních práv a svobod určitých skupin obyvatel České republiky, zejména menšin (typicky romské, ale také vietnamské a židovské, dále obecněji přistěhovalců a lidí jiného původu, barvy pleti či sexuální orientace)," uvádí NSS v rozhodnutí. "V tomto ohledu proto soud uzavřel, že program DS směřuje k odstranění demokratických základů právního státu. DS nepochybně směřuje k potlačení rovnoprávnosti občanů, a to zejména na základě národnostního klíče nebo sexuální orientace."

NSS si také všiml provázanosti Dělnické strany s neonacistickým hnutím v Česku a páchaným násilím. "DS absorbovala osoby z neonacistické, respektive krajně pravicové scény neštítící se násilí a následně svojí strukturou i ideově podporovala a oslavovala akce, na nichž k násilí došlo. Jedná se o podstatné skutečnosti, které potenciál DS zařadit se po bok politických stran fungujících v souladu se zákonem limitně přibližují nule. DS se těchto charakteristik navíc nezbavila ani po předchozím návrhu na její rozpuštění," uvádí se v písemném vyhotovení rozsudku.

Rozsudek však nemusí zapříčinit konec činnosti členů DS a hlásání jejich myšlenek. "Rozpuštění DS proto znamená pouze její vyřazení ze soutěže politických stran, nikoliv vyřazení jejích představitelů a členů – byť lze připustit, že obtíže spojené s přechodem do jiného politického subjektu nebo se založením nové politické strany znamenají zásah (právem aprobovaný) do jejich politických práv a třebas jen krátkodobé omezení jejich možnosti usilovat o politickou moc," konstatoval soud.

Vládní podání mělo desítky stran a zhruba devadesát příloh. Podle spisu, který cituje policejní a bezpečnostní složky, má Dělnická strana blízko k neonacistickému hnutí. Tím také strana porušuje podle vlády zákon o sdružování v politických stranách a politických hnutích.

Dělnickou stranu hájil před soudem její předseda Tomáš Vandas. V závěrečné řeči označil proces za politický. "Vláda návrh podala kvůli vytrvale vzrůstající popularitě a podpoře Dělnické strany mezi veřejností," řekl. Důkazy o protiprávní činnosti Dělnické strany podle jeho názoru chyběly, uvedl Vandas.

Dělnická strana se může do 30 dnů od právní moci rozsudku obrátit na Ústavní soud pokud shledá, že rozhodnutí o jejím rozpuštění není ve shodě s ústavními nebo jinými zákony.

Související

Tomáš Vandas /DSSS/, předseda strany

Dělnické listy končí. Předseda DSSS Vandas nabídl rezignaci

Praha - Celostátní porada zástupců krajských a místních organizací Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) se dnes uskutečnila v Praze a zúčastnilo se jí na padesát delegátů. Hlavním tématem bylo podle informací tiskového centra zhodnocení voleb do Evropského parlamentu a příprava na volby komunální.

"Dělníci " neuspěli: Soud zamítl název Dělnická strana. Pokračuje prý v extremismu

Praha - Pražský městský soud dnes zamítl název "Dělnická strana" (DS) pro Stranu pro Evropu (SPE), která změnu jména vymáhala žalobou po ministerstvu vnitra. Soud odkazuje na to, že Nejvyšší správní soud (NSS) v roce 2010 rozpustil DS kvůli extremismu. Také zástupcem SPE byl dnes u soudu někdejší šéf "dělníků" Tomáš Vandas. Ten namítal, že NSS před lety jeho stranu sice rozpustil, nezakázal ale prý samotný název a její symboly. Rozhodnutí není pravomocné, strana podá stížnost k NSS.

Více souvisejících

dělnická strana

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy