Olga, Dáša, Livia a záhadná Ivana! Velká tajemství prvních dam

Praha - Bojovnice za lidská práva Olga, pískající herečka Dagmar, ekonomka Livia a tajemná Ivana. Všechny tyto ženy mají něco společného. Nesly, nesou a nebo ponesou titul: První dáma. Tohle jsou jejich příběhy.

Tajemná Ivana Zemanová

Ivana Zemanová je česko-slovenského původu. Její otec byl Slovák a politický vězeň. Za Miloše Zemana je vdaná už 19 let a je mezi nimi věkový rozdíl 21 let. Spolu mají jedno dítě, dceru Kateřinu.

Budoucí první dáma České republiky je žena, která nemá příliš v lásce pozornost a úzkostlivě si střeží své soukromí. Přesto vzkázala, že funkci první dámy bude plnit.

Ivana Zemanová má ráda svůj klid a střeží si své soukromí. Dobře to bylo vidět, když se ji fotografové snažili vyfotit při prvním kole prezidentských voleb ve volební místnosti. Před oči si dala volební lístky a pokusila se objektivům uniknout. Ve druhém kole už byla přece jen vstřícnější a dokonce pózovala se svým manželem a dcerou Kateřinou před objektivy fotografů a kamer televizních štábů.Zemanová nikdy z politické kariéry svého manžela nebyla nadšená. Na veřejnosti se neobjevovala ani v době, kdy byl její Miloš předsedou vlády.

S manželem se budoucí první dáma seznámila, když se ucházela o práci jako jeho sekretářka. Kvůli práci pro Zemana si nikdy nedodělala vysokou školu, i když měla už rozpracovanou diplomku. Do loňského roku pracovala Zemanová jako produkční v odboru kultury Správy Pražského hradu. Poté byla zaměstnána ve firmě Zemanova kamaráda, která se zabývá dovozem vín. O jejím současném povolání se nic neví. Podle vyjádření Miloše Zemana to tají, protože si to nepřeje její zaměstnavatel.

Věrná Livia Klausová

Livia Klausová se narodila v Bratislavě do rodiny právníka a učitelky jako jedna z pěti dětí. Studovala na Europa Institutu v Amsterodamu a získala diplom na Université Internationale de Sciences Comparées v Lucemburku a na Vysoké škole ekonomické v Praze.

S budoucím manželem Václavem Klausem se Livia seznámila na studiích, brali se 30.7.1968. S Klausem mají dva syny: Václava a Jana. Václav je ředitelem Prvního obnoveného gymnázia v Praze a Jan pracuje ve firmě ČEZ.

Rodinu před čase popsal jejich starší syn slovy: "Matka má samozřejmě své politické názory, ale většinou v rodině plnila tu roli, kdy se má vyměnit žárovka, kam se pojede, za co se utratí peníze. Otci pak zbývala ta role vysvětlit, jaký je náš poměr k lidově demokratickému Vietnamu a podobně. Maminka otce dobře doplňuje. Je daleko lidovější, v něčem i přímější a ráznější než otec."První dáma je známá tím, že s médii příliš nekomunikuje a rozhovory dává jen velmi sporadicky. Občas se ale přeci jen objeví na nějaké módní přehlídce, nebo charitativní akci.

Manželství Klausových nebylo vždy jen idylické. Velké zkoušce bylo vystaveno hlavně v době, kdy bulvární média přinesla zprávy o Klausových údajných milenkách. První dáma ale nakonec zřejmě vše překousla.

Stejně jako předchozí první dámy se Livia věnuje charitě. Je čestnou patronkou Registru dárců kostní dřeně, pomáhala dětem z Ústavu sociální péče v Bystřici nad Úhlavou a nadaci Život 90.

Pískající Dagmar Havlová

Plavovlasá herečka Dagmar Havlová byla lidem milována coby ztřeštěná představitelka všech těch holek na zabití či holek z porcelánu, ovšem aby se nikoli ve filmu, ale v reálu stala manželkou zbožňovaného Vaška, to bylo pro národ opravdu velké sousto. Svatba se ještě ke všemu uskutečnila v době, kdy od úmrtí první Havlovy ženy Olgy neuplynul ani rok. Konala se 4. ledna 1997 a byla pro národ tak trochu šokem. Stala se první dámou po Olze Havlové, osobnosti hluboce ctěné a uznávané, která stála po Václavově boku v letech nejtěžších, zatímco Dagmar budila dojem, že chce jen "slíznout smetanu".

"Věřím, že většina lidí pochopí a přijme mé rozhodnutí uzavřít sňatek s Dášou," prohlásil Václav Havel v Hovorech z Lán. "I kdyby tomu tak nebylo, nedá se nic dělat. Kdo mne trochu zná, ten ví, že v zásadních věcech jsem vlastně po celý život dělal jen to, co jsem vnitřně považoval za správné... Olga je a navždy zůstane naprosto nenahraditelnou a zásadní součástí mé duše." A zdůraznil, že Dáša mu nemůže Olgu nahradit, ale přesto s ní hodlá strávit zbytek života. Což se také stalo. Dášino chování vyvolávalo rozporuplné reakce, ale lze jej vysvětlit její zoufalou snahou v roli první dámy uspět a nezůstat ve stínu uctívané Olgy.Kdy si začali být blízcí, vědí jen oni sami. Snad to bylo v polovině devadesátých let, ale o tom se jen šeptalo. Seznámili se ještě mnohem dříve, asi už v roce 1989. Tvořili trochu nesourodou dvojici: světoznámý disident a světlovlasá uznávaná herečka, která šla z role do role.On se nechal slyšet, že Dáša má "takový zvláštní sexy pohled", ona se zamilovala z jednoduchého důvodu: prezident byl pro ženy přitažlivý, letěly na něho. Čím nakonec Dagmar Havlová dobyla svět a získala si lid, zprvu přesvědčený o tom, že se ta komediantka k takové osobnosti nehodí? Naučila se krásně oblékat, byla a je jednoduše krásná, dokonce bývá označována za jednu z nejkrásnějších prvních dam světa.

Dávala najevo svou zamilovanost a netajila se jí, držela muže svých snů za ruku, kdykoli to šlo, a divoce hvízdala na jeho obranu - i když se to v té chvíli příliš nehodilo. Po smrti prezidenta Havla se Dagmar vrátila zpět k herecké dráze.

Ochránkyně lidských práv Olga Havlová

První manželkou prezidenta Václava Havla byla disidentka Olga. Pocházela z početné rodiny z pražského Žižkova a s kulisákem Havlem se seznámila ve svých dvaceti letech. Později s ním i pracovala jako uvaděčka v Divadle Na Zábradlí.

Olga v době komunismu aktivně bojovala za práva lidí utlačovaných režimem. V roce 1979 spoluzaložila Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných (VONS) a od téhož roku vedla samizdatovou edici Expedice.Olgu lidé považovali za skutečnou dámu. Potom, co se stal Václav Havel prezidentem, se vrhla na charitu. Po revoluci v roce 1990 založila Výbor dobré vůle. O dva roky později se organizace přejmenovala na Výbor dobré vůle - Nadace Olgy Havlové, která každoročně udílí Cenu Olgy Havlové lidem, jež se podílí na ochraně lidských práv.

Radost z úspěchu budování demokracie manželům Havlovým překazila rakovina. Olze našli nádor na mozku. Václav Havel byl s Olgou do její poslední minuty. Zemřela v lednu roku 1996.

Ještě před smrtí Olgy se začal Havel vídat se svojí budoucí manželkou Dagmar. Olga mu to nezazlívala. Dokonce mu doporučila, aby se po její smrti znovu oženil. "Tehdy jsem to naprosto kategoricky vylučoval a byl rozhodnut dožít své dny sám," napsal Havel začátkem ledna 1997 v Hovorech z Lán.

Související

Olga Havlová

Před 25 lety odešla Olga Havlová. Žádná z dalších prvních dam se jí nemůže rovnat. Byla jedinečná, říká Vondra

Byla morální autoritou, zdobila ji odvaha a upřímnost. Z první polistopadové dámy Olgy Havlové, od jejíhož úmrtí dnes uplynulo 25 let, vyvěrala přirozená lidskost. Po revoluci se věnovala charitě, jejíž tradici komunisté během normalizace zcela zničili. Rovněž byla velkou oporou prezidenta Václava Havla, jemuž dělala zázemí i v době, kdy byl disidentem. „I když oba byli úplně jiní, vzájemně se skvěle doplňovali. Paní Olga byla jedinečnou ženou, žádná jiná z první dam, které po ní přišly, se jí vůbec nemůže rovnat,“ říká pro EuroZprávy.cz Alexandr Vondra (ODS), který jako signatář Charty 77 Olgu Havlovou, rozenou Šplíchalovou, dobře znal.
Prezident Zeman zahájil školní rok v lánské základní škole (1.9.2014)

První dáma 2018: Koho si Češi zvolí spolu s prezidentem?

Praha - Kdo bude doprovázet českého prezidenta a reprezentovat tak Českou republiku v zahraničí po volbách příští rok? Zatím nejvážnější adeptky na funkci první dámy jsou kromě Ivany Zemanové také Eva Drahošová a Michaela Horáčková.

Více souvisejících

První dáma prezident čr Ivana Zemanová

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 33 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ruská balistická raketa zasáhla Oděsu. Ukrajina útočí na energetickou infrastrukturu Ruska

Ukrajinské drony v noci na čtvrtek podnikly údery proti energetické infrastruktuře ve Smolenské, Oriolské a Kurské oblasti, uvádějí gubernátoři jednotlivých oblastí. Uvedla to agentura Reuters. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy