Kalousek půjde po volbách do koalice s ČSSD

Praha - Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek bude chtít i přes své současné sliby uzavřít po volbách koalici s ČSSD. V rozhovoru pro agenturu Mediafax na to upozornil poslanec a bývalý dlouholetý člen ODS Vlastimil Tlustý.

„Sázím na cokoli, že pokud ČSSD s TOP 09 budou mít po volbách 101 poslanců, vytvoří spolu koalici. Kalousek toto spojenectví i přes veškeré sliby bude chtít najisto utvořit. Otázkou je, jestli na toto spojenectví přistoupí ČSSD, protože má samozřejmě také už své zkušenosti s neblaze proslulým jazýčkem na vahách,“ uvedl Tlustý.

Kalouskovy předvolební sliby jsou podle jeho slov jen prázdné řeči. Pokud se nyní živí kritikou ČSSD, po volbách, které ČSSD zřejmě vyhraje, na ní podle Tlustého rázem zapomene. „Pokud Kalousek něco umí, tak je to distancovat se od toho, co dělal předevčírem. Samozřejmě vsází na to, že si nikdo nic nepamatuje,“ dodal Tlustý.

Podle poslance bylo velmi chytrým tahem, že do čela TOP 09 dosadil Kalousek veřejností oblíbeného Karla Schwarzenberga a sám se drží v pozadí. „Předvolební průzkumy ukazují osobní preference exministra Schwarzenberga, nikoli TOP 09,“ upozornil.

Další věc, o kterou se může TOP 09 podle Tlustého opřít, je ekonomický program, který převzala od ODS, jež ho v roce 2007 opustila. To byl ostatně také důvod rozkolu Tlustého s tehdejším vedením ODS v čele s Mirkem Topolánkem. „Kalousek ukradl program ODS a tento volební program, který ODS pod vedením Topolánka a za pomoci Kalouska v roce 2007 zlikvidovala, samozřejmě voličské preference TOP 09 zvyšuje, protože přilákává voliče ODS, jež žádný program nyní nemá,“ uvedl Tlustý.

TOP 09 kromě toho podle Tlustého využívá prostor mezi středem a pravicí, který byl v minulých dvaceti letech pravidelně vyplňován kupříkladu ODA, Unií svobody nebo Evropskými demokraty. „Tyto strany vždy měly mezi sedmi a 12 procenty. Jsou hlavní alternativou k ODS. V podstatě tedy obživl subjekt, který tady již několikrát byl,“ vysvětlil Tlustý. Poukázal zároveň na tradiční propojení těchto subjektů s exprezidentem Václavem Havlem, které TOP 09 realizuje prostřednictvím osobnosti Karla Schwarzenberga.

Související

ČSSD

Smělý plán na záchranu ČSSD? Mezi politiky koluje zásadní text

Praha - Tím, že byl Miloš Zeman opět zvolen prezidentem, je velice pravděpodobné, že přijde také znovuzrození ČSSD. Právě Zeman by totiž mohl být oním hybatelem změny, který vytáhne sociální demokraty z propasti. Myslí si to exposlanec a exministr Vlastimil Tlustý.

Více souvisejících

Vlastimil Tlustý Miroslav Kalousek ČSSD

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 57 minutami

Paul Auster

Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster

Ve věku 77 let zemřel v noci na středu ve svém bytě v newyorské čtvrti Brooklyn americký spisovatel a scenárista Paul Auster. Příčinou smrti byly komplikace spojené s rakovinou plic. Austerovo úmrtí pro deník The New York Times potvrdila Jacki Lyndenová, která se s ním přátelila.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

Výrazně se sníží důchody, nebo porostou daně. Jurečka popsal, co bez reformy hrozí Česku

Bez důchodové reformy hrozí v budoucnosti buď výrazné snížení výše důchodů nebo zvýšení daní. Ministr práce Marian Jurečka zdůraznil, že navrhované změny, včetně navyšování důchodového věku nad 65 let, mají za cíl udržet propad systému penzí na úrovni jednoho procenta HDP, což odpovídá loňským hodnotám.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy