Volby by drtivě vyhrála ČSSD před TOP 09! Kam se poděli véčkaři?

Praha - Volby do Sněmovny by nyní vyhrála ČSSD, volilo by ji 30,5 procenta lidí. Druhá TOP 09 by získala 17,5 procenta hlasů, ODS 15,5 procenta a komunisté 15 procent. V dolní komoře by zasedli také zástupci SPOZ a lidovců. Vyplývá to z průzkumu agentury Median.

Ve srovnání s posledním průzkumem zveřejněným v únoru se pořadí stran nezměnilo. ČSSD ovšem ztratila 2,5 procentního bodu, občanští demokraté si mírně pohoršili o půl procentního bodu stejně jako lidovci, kteří jsou momentálně na pěti procentech. SPOZ posílila o 2,5 procentního bodu, volilo by ji 5,5 procenta lidí. Podpora KSČM meziměsíčně vzrostla o procentní bod, TOP 09 si polepšila o půl procentního bodu.

Potřebnou pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny by nepřekročili se 3,5 procenty hlasů zelení. Neuspěly by ani Věci veřejné s jedním procentem. Statistická chyba může podle Medianu u větších stran činit až plus nebo minus 3,5 procentního bodu a u malých stran jeden procentní bod.

Také podle průzkumů dalších agentur zveřejněných v tomto týdnu by volby vyhrála ČSSD s velkým náskokem před TOP 09, pořadí na dalších místech se ale liší.

Podle CVVM by v únoru volby s velkým náskokem také vyhrála ČSSD. Na druhém místě by skončila TOP 09 těsně následovaná KSČM. Čtvrtá zůstala ODS, do dolní komory by se dostala ještě strana SPOZ. Do sněmovny by se nedostali se čtyřprocentním ziskem lidovci. Parlamentní Věci veřejné by dostaly 1,5 procenta hlasů stejně jako Strana zelených.

Podle únorového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) ztrácí důvěru vůči zdejšímu politickému systému více než tři pětiny lidí, před rokem tento postoj zastávala asi polovina lidí, informuje Aktualne.cz.

Podobně jako před rokem průzkum odhalil, že Češi jsou celkově méně spokojeni se současným politickým systémem (deset procent) než s komunistickým systémem před rokem 1989.

S totalitním režimem bylo spokojeno 24 procent dotázaných.

Podle dalšího šetření CVVM ovšem meziročně mírně vzrostl (o tři procentní body) na 45 procent počet těch, kdo demokracii považují za lepší než jakýkoli jiný způsob vlády.

Související

Více souvisejících

průzkumy Volby median

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy