Štrasburk Vandase nevyslyšel. Dělnická strana definitivně končí

Praha - Evropský soud pro lidská práva zastavil řízení o stížnosti rozpuštěné Dělnické strany (DS) a jejího bývalého předsedy Tomáše Vandase. Na svém webu to uvedlo ministerstvo spravedlnosti, podle kterého tak lze rozpuštění strany považovat za definitivní.

Podle ministerstva zastavil štrasburský soud řízení už 26. března. "Důvodem rozhodnutí byla skutečnost, že stěžovatelé nereagovali na stanovisko vlády k přijatelnosti a odůvodněnosti jejich stížnosti, a to ani po upozornění ze strany Evropského soudu o procesních důsledcích, které může tento postup mít," napsal úřad v tiskovém prohlášení. Proti rozhodnutí, které stěžovatelům znemožňuje navrhnout obnovu řízení před českým Ústavním soudem, nelze podat opravný prostředek.

"Vzhledem k tomu, že na vnitrostátní úrovni řízení pravomocně skončilo a Ústavní soud rozhodnutí Nejvyššího správního soudu potvrdil, přičemž nebyl vydán rozsudek Evropského soudu pro lidská práva, který by mohl případně představovat důvod pro obnovu řízení před Ústavním soudem, lze považovat rozpuštění Dělnické strany za definitivní," shrnul dnes pro ČTK ředitel tiskového odboru ministerstva spravedlnosti Robert Schuster.

Dělnická strana byla radikální, česká krajně pravicová národně-socialistická politická strana, která vznikla v lednu 2003 a která byla rozpuštěna 17. února 2010 rozhodnutím Nejvyššího správního soudu. Soud dovodil, že představovala bezprostřední riziko ohrožení demokracie, protože byla ideově navázána na nacionální socialismus a neonacismus a podporovala násilí.

Proti tomuto rozsudku podala 15. března ústavní stížnost k Ústavnímu soudu České republiky, který ji ale 27. května 2010 odmítl a oprávněnost rozhodnutí Nejvyššího správního soudu potvrdil.

Dělnické strana měla i jakési ochranné sbory. Jejich deklarovaným úkolem byla ochrana stranických představitelů, organizování a dohled nad stranickými akcemi a případná pomoc občanům při řešení nejrůznějších problémů. Vrchním velitelem sborů byl předseda strany, jemuž je podřízen výkonný tajemník. Zájemci o členství musejí prokazovat svoji zdravotní a psychickou způsobilost a předložit výpis z rejstříku trestů.

Týdeník Respekt na svém webu poznamenal: "Je nepřijatelné, aby jako filiálky jakýkoliv stran fungovaly polovojenské oddíly. Monopol na donucení má mít pouze stát pod kontrolou demokraticky zvolených politiků. A Ochranné sbory Dělnické strany či hlídky Národní strany (a oddíly Národní gardy) až příliš připomínají zárodky neslavně známých Úderných oddílů z počátku 20. let v Německu - zprvu vysmívaných, pak všemocných."

Související

Slovenský extremista Marián Kotleba

Bude Kotlebova strana rozpuštěna? Na Slovensku začal soud, Vandas se rozkřikuje

Slovenský nejvyšší soud dnes začal projednávat návrh generálního prokurátora Jaromíra Čižnára na rozpuštění krajně pravicové opoziční strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby. Zástupce prokuratury se ve zdůvodnění návrhu zaměřil zejména na programové teze LSNS vůči početné romské menšině a na údajné snahy strany odstranit v zemi demokratický režim. Podle Kotleby neexistuje žádný důvod ke zrušení jeho strany. LSNS přišly podpořit desítky jejích sympatizantů včetně předsedy české Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) Tomáše Vandase.

Více souvisejících

Tomáš Vandas dělnická strana Soud pro lidská práva Štrasburk

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy