Rada Ústavu totality se hroutí: Rezignoval i kardinál Vlk

Praha - Kvůli včerejšímu odvolání ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Daniela Hermana radou této instituce ve čtvrtek rezignovala i část vědecké rady ústavu. Na stranu odvolaného ředitele se postavila také Konfederace politických vězňů či ODS.

Demokratické principy jsou v Česku v ohrožení. Myslí si to alespoň odvolaný ředitel ÚSTR Daniel Herman i řada tamních pracovníků a vědců. Důvodem jsou kontroverzní kroky rady této instituce, která v posledních měsících prošla výraznou personální změnou, a zasedli v ní lidé úzce spojení s českou levicí. Ta včera odvolala právě Hermana a v čele instituce jej nahradila Pavlou Foglovou.

"S odvoláním z funkce nesouhlasím. Byl jsem zvolen na základě řádného výběrového řízení s mandátem na pět let. Účelovým mediálním atakem a následným rozhodnutím rady se cítím poškozen, a to o to více, že nová ředitelka nebyla zvolena na základě výběrového řízení, ale pokoutným jednáním členů této rady," reagoval Herman s tím, že je přesvědčen, že jeho odvolání je politicky motivováno jako úplatek části ČSSD komunistům za krajské koalice a možná i splátkou za budoucí spoluvládnutí. Ústav je podle něj v současnosti v nejlepší vědecké i ekonomické kondici.

To už ale nyní zřejmě neplatí. Část vědecké rady včetně takových osobností, jako jakými jsou její předseda Michael Kraus, kardinál Miloslav Vlk či politolog Stanislav Balík, se totiž rozhodla po odvolání ředitele rezignovat.

Kritizovaná rada, kterou vede Petruška Šustrová, své kroky zdůvodňuje tím, že nejsou spokojeni s prací této instituce a jejího vedení a že se ústavu nepodařilo získat renomé u odborné veřejnosti. Stejně tak sociální demokraté popírají to, že postup členů této rady, kteří byli navolení Senátem ovládaným právě ČSSD, plní nějakou politickou objednávku. Jediné politizace se podle nich naopak dopouštějí "modří ptáci", kteří si pozvali na tiskovou konferenci bývalou předsedkyni rady ÚSTR Naděždu Kavalírovou.

ODS podle senátora Jiřího Dienstbiera (ČSSD) používá bolševické metody a rétoriku. "Jde o zoufalství české pravice, nezbývá jí žádný jiný argument než antikomunismus, podle kterého by ji měli lidé volit," řekl Dienstbier. Sociální demokracie podle svých špiček nejednala s komunisty a odvolání Hermana tak nemá být "platbou" komunistům ani za krajské vlády, ani za možnou budoucí vládní spolupráci.

Související

ústr Komentář

Současný ÚSTR není udržitelný. Nezbaví-li se politického dohledu, zanikne

Vnitřní poměry na Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) v posledních týdnech opět značně rezonují v mediích. Pro nezasvěceného pozorovatele jde o další v dlouhé a nepřehledné řadě sporů a kauz, které instituci provázejí prakticky po celou dobu její patnáctileté existence. Nebyla vůči nim imunní pod žádným ze svých dosavadních šesti ředitelů. Aktuální dění je pak výmluvným důkazem, že klíčový problém ústavu spočívá v jeho malé nezávislosti na politické moci. Nejenže v praxi neumožňuje zachování kontinuity, ale v zásadních personálních otázkách vede k upřednostňování stranických zájmů a konexí před odborností. 
ústr

Skupina historiků kritizovala současný způsob řízení ÚSTR

Víc než 150 historiků kritizovalo současný způsob řízení Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) vedeného Ladislavem Kudrnou. Ve společném prohlášení, které dnes zaslali ČTK, píšou o destabilizaci a autoritářském ovládnutí instituce. Odpovědnost za současný stav připisují signatáři Radě ÚSTR v čele s Eduardem Stehlíkem, kterou vyzvali k nápravě a transparentnímu řešení. 

Více souvisejících

ústr Miloslav Vlk Michal Kraus

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy