Sobotka vykopnul ze stínové vlády Benešovou a Jandáka, "parazita Mládka" si zatím nechá

Praha - Marie Benešová a Vítězslav Jandák skončili ve stínové vládě sociální demokracie. Předseda strany Bohuslav Sobotka se ale rozhodl nechat si stínového ministra financí Jana Mládka i přes jeho kontroverzní výroky o živnostnících - parazitech, za které se oba politici omluvili.

Jandáka nahradí ve funkci stínového ministra kultury divadelní režisér a umělecký šéf komorní scény Aréna v Ostravě Ivan Krejčí. Místo po Marii Benešové, která na jaře neobhájila ani místopředsednický post, nezůstane. Sobotka se rozhodl pozici odborného mluvčího pro boj s korupcí zrušit.

Šéf strany ČSSD změny provedl na základě diskuse, kterou vedl se členy strany před svým znovu zvolením. Někteří straníci podle něj stínové ministry kritizovali, jiné ani neznali. Navíc má osobní zkušenost s nasazením jednotlivých členů vlády, což také při svém výběru zohlednil.

Přesto zůstává jako stínový ministr financí Jan Mládek, který na sjezdu prohlásil, že živnostníci parazitují na zaměstnancích, za což se již několikrát spolu s předsedou Sobotkou omluvil. "Jan Mládek udělal velmi vážnou komunikační chybu, za kterou se omluvil," řekl předseda s jemnou výstrahou, podobné chyby si podle něj sociální demokraté v předvolebním roce již nemohou dovolit.

I přes svůj neúspěch ve stranických volbách, kde senátor Jiří Dienstbier neobhájil místopředsednické křeslo, zůstane stínovým ministrem spravedlnosti.

Škatulata, hýbejte se!

Některé posty si mezi sebou vyměnili stávající "stíny" ministrů. Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola opustil problematiku životního prostředí a bude se věnovat místnímu rozvoji, nahradí ho bývalý premiér a mluvčí stínové vlády pro evropské záležitosti Vladimír Špidla.

Mluvčím pro sport a mládež se stal poslanec Petr Hulinský, který se dříve zajímal o místní rozvoj. Z postu stínového ministra průmyslu a obchodu odešel ostravský primátor Petr Kajnar, nahradí ho předseda sněmovního hospodářského výboru Milan Urban.

Zdeněk Škromach se do funkce opozičního ministra práce nevrátí, místo Ivany Stráské bude ministryni práce a sociálních věcí Ludmile Müllerové (TOP 09) oponovat Roman Sklenák.

Stínová vláda počítá i nadále s rozdělenými rezorty průmyslu a dopravy (o tu se bude starat i nadále Plzeňský hejtman Milan Chovanec).

Sobotkův kabinet by měl vytvořit základy volebního programu a programové cíle na prvních sto dní vládnutí, pokud sociální demokraté bitvu o Poslaneckou sněmovnu v příštích volbách vyhrají. První část programu chtějí představit již na podzim.

Termín stínová vláda označuje v politice jakousi obdobu vlády, kterou sestavuje politická strana, která je v opozici. Tvoří ji tzv. "stínoví ministři", kteří jsou v případě změny politické moci ve státě připraveni zaujmout skutečná uvolněná ministerská místa.

Stínová vláda představuje neústavní (ne však protiústavní) kontrolní mechanismus, kdy stínoví ministři sledují a často veřejně kritizují kroky a rozhodnutí skutečných ministrů. Většinou je to bráno jako projev politického boje ze strany opozice, ale někdy to může vést k medializaci a případné veřejné diskusi daného kontroverzního rozhodnutí.

Vytvoření stínové vlády opoziční stranou je často vhodným prostředkem předvolebního boje. Lze tak poměrně jasně a srozumitelně předávat veřejnosti informace o prioritách a plánech budoucí politiky a zároveň zostřit volební boj v osobní rovině, jako soupeření myšlenek jednotlivých mistrů.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Vítězslav Jandák

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy