Nagyová za mřížemi, ve vazbě jsou i "rebelové z ODS" Tluchoř a Fuksa

Ostrava - Soud v Ostravě dnes uvalil vazbu na Janu Nagyovou, nejbližší spolupracovnici premiéra Petra Nečase. Novinářům to řekl její právník Eduard Bruna, který proti tomu podá odvolání. Nagyová, jíž hrozí až pět let vězení, je obviněna z podílu na korupci a na nelegálním sledování.

Šéfka kabinetu premiéra Petra Nečas, která s ním má podle policie poměr, snáší situaci zatím poměrně dobře a podle jejího obhájce Bruny mluvila před soudem velmi racionálně. "Mám spoustu zkušeností s lidmi, kteří narychlo skončili ve vězení, a můžu říci, že má klientka je na tom psychicky lépe než na tom mnohdy bývají muži," tvrdí Bruna a dodal, že Nagyová je připravená dál podrobně vypovídat.

Rozhodnutí o vazbě pro Nagyovou může mít zásadní dopad na politický osud ministerského předsedy. Toho zatím členové ODS i koaličních stran spíše podporovali. Dnes večer se však sejde vedení TOP 09, aby jednalo o další budoucnosti vlády.

Po Nagyové soud posla do vazby také bývalého šéfa Vojenského zpravodajství a současného předsedu Správy státních hmotných rezerv Ondreje Páleníka. Informaci potvrdil právní zástupce Jiří Novák. "Nesouhlasí s obviněním ani vazbou, ale bere to jako fakt," uvedl Novák. Proti rozhodnutí o vazbě podal stížnost.

Podle vyšetřovatelů se zpravodajci na zakázku Nagyové, která je zapletená i v kauze údajné politické korupce, podíleli na nelegálním sledování trojice osob, mezi nimiž byla manželka premiéra Petra Nečase Radka a dva zaměstnanci úřadu vlády. Činili tak, aniž by měli povolení ministra obrany, jak vyžaduje zákon.

Ostravský soud uvalil vazbu na bývalého předsedu poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře, který čelí obvinění z korupce. Novinářům to řekl jeho advokát Marek Nespala. Před Tluchořem už soud poslal do vazby bývalého ministra zemědělství Ivana Fuksu a jeho někdejšího náměstka Romana Bočka. V kauze je obviněn také bývalý poslanec Marek Šnajdr. Kdy se bude rozhodovat o vazbě pro něj, zatím není jasné.

Exministr zemědělství je spolu s dvojicí dalších někdejších rebelujících poslanců ODS Petrem Tluchořem a Markem Šnajdrem obviněn z toho, že se vzdal mandátu za nabídku výhod, což vyšetřovatelé hodnotí jako korupční jednání. Boček se prý na korumpování poslanců podílel.

Bočkův advokát Filip Seifert novinářům řekl, že důvodem vazebního rozhodnutí soudu je obava z ovlivňování několika svědků a spoluobviněných. Jeho klient s obviněním zásadně nesouhlasí, dělal prý pouze politickou práci. "Proti usnesení o zahájení trestního stíhání jsme podali stížnost, kterou budeme odůvodňovat. Stejně tak jsme podali stížnost proti usnesení o vzetí do vazby," řekl právník.

Celkem policie zadržela devět lidí. Obvinění vyšetřovatelé předali osmi ze zadržených, obviněn nebyl jen šéf úřadu vlády Lubomír Poul.

Při 31 prohlídkách domů a nebytových prostor v posledních dnech zajistili policisté 120 až 150 miliónů korun a desítky kilogramů zlata. Získali prý i cenné materiály, které budou prověřovat v příštích měsících. Rok a půl trvající vyšetřování dozoruje od počátku Vrchní státní zastupitelství v Olomouci namísto Prahy, protože existovalo podezření, že se na trestné činnosti podílel také tehdejší žalobce z pražského vrchního státního zastupitelství Libor Grygárek.

Jedna razie, tři kauzy:

KAUZA 1 - Grygárek, Janoušek, RittigNa začátku nynějšího zemětřesení stálo podezření, že tehdejší náměstek vrchního žalobce v Praze Libor Grygárek je napojen na pražské lobbisty Ivo Rittiga a Romana Janouška, vlivného člena místní ODS a rovněž lobbistu Tomáše Hrdličku i na někdejšího šéfa odboru městského investora v Praze z dob primátorství Pavla Béma (ODS) Jiřího Tomana.

Právě v kancelářích Janouška či Rittiga a zřejmě také bývalého žalobce a nyní advokáta Grygárka detektivové provedli v těchto dnech domovní prohlídky. Nikoho z nich dosud neobvinili. V případě obou lobbistů může být překážkou zřejmě fakt, že jsou nyní v zahraničí.

KAUZA 2 - Tluchoř, Fuksa, Šnajdr

Odposlechy či sledování lobbistů Rittiga a Janouška vedly k rozkrytí dalších jmen podezřelých včetně Nagyové, která s nimi měla být v kontaktu.

Detektivové došli k závěru, že prostřednictvím Nagyové Nečas nabídl lukrativní posty v polostátních firmách třem poslancům ODS výměnou za to, že složí mandáty a neshodí vládu při schvalování daňového balíčku. Poslanci Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa ze Sněmovny odešli, dva z nich pak získali vysoké posty, policie je obvinila kvůli korupci.

KAUZA 3 - Páleník, Kovanda

Z dalších odposlechů pak podle policie vyplynulo, že si Nagyová objednala u šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka i jeho nástupce Milana Kovandy sledování manželky premiéra Petra Nečase Radky. Její motivací mělo být dosažení rozvodu jeho manželství.

(Zdroj: Novinky.cz)

Související

Jana Nečasová u Obvodního soudu pro Prahu 1

Zvrat v kauze Nečasové: Nejvyšší soud označil odposlechy za nezákonné

Nejvyšší soud označil odposlechy v kauze Jany Nečasové (dříve Nagyové) za nezákonné. Nepoužitelné jsou podle soudu i odposlechy dalších lidí z kauz, které spustil policejní zásah na Úřadu vlády v roce 2013 a které přispěly k pádu kabinetu Petra Nečase (ODS). Uvedla to dnes Česká televize (ČT).
Petr Nečas

Nečasovu křivou výpověď bude soud řešit veřejně, trestní příkaz neplatí

Státní zastupitelství podalo odpor proti trestnímu příkazu, který uznal bývalého premiéra Petra Nečase (ODS) vinným z křivé výpovědi ve prospěch manželky Jany. Znamená to, že trestní příkaz se ruší a soud bude kauzu projednávat v hlavním líčení. Uvedla to dnes mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Pavla Hájková. Odpor podá i Nečas, sdělil jeho právník Adam Černý.

Více souvisejících

kauza Nagygate (od 13.6.2013) Jana Nagyová Ivan Fuksa

Aktuálně se děje

před 27 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy