Špidla tvrdě: Rusnokovi ministři? Lidé druhé a třetí kategorie

Praha - Jiří Rusnok pověřený sestavením vlády odborníků postupně zveřejňuje jména svých ministrů. Podívejte se v přehledu, kdo bude v nové vládě pravděpodobně sedět. Seznam lidí, kteří zasednou ve vládě Jiřího Rusnoka, je témeř kompletní. Dnes potvrdil Vlastimil Picek, že ve funkci ministra obrany bude pokračovat.

Posledním postem, který ještě nemá zcela jasného vůdce, je ministerstvo financí. Behěm posledních hodin se čile spekuluje o jménu Jana Fischera - neúspěšného kandidáta na prezidenta a předsedu poslední úřednické vlády.

Neobsazený je také post ministra životního prostředí. Za Rusnokem ve čtvrtek dorazil i viceprezident Svazu průmyslu a dopravy pro životní prostředí Jan Rafaj. Nabídku jít do vlády prý nedostal. "Řešili jsme podporu obnovitelných zdrojů energie," řekl při odchodu Rafaj.

Prezident Miloš Zeman by mohl novou vládu jmenovat příští týden ve středu. Podle dosavadních vyjádření politiků parlamentních stran bude ale důvěru Sněmovny získávat jen těžko.

Před patnácti lety přivedl do politiky Jiřího Rusnoka Vladimír Špidla (ČSSD). V těchto dnech z pozice stínového ministra životního prostředí sleduje, jak Rusnok skládá prezidentskou vládu, a to i s pomocí některých sociálních demokratů. Hospodářkým novinám (HN) poskytl Špidla rozhovor.

HN: Jak hodnotíte dosud známá jména členů Rusnokovy vlády?

Podle mě to není žádná první třída. Jsou to prostě lidi druhé až třetí kategorie. Nepochybně žádní hlupáci, nepochybně s jistou kompetencí.

HN: Platí to i pro premiéra Rusnoka?

Prostě první třída to není, to je marné. Rusnoka jsem přivedl do politiky a z mého hlediska to není žádný špatný člověk. Jistěže to ale není ideál premiéra.

HN: Měla by se ČSSD proti této vládě vymezit?

V zásadě to nemá smysl. Čas do příštích voleb už je tak krátký, že nějaký zásadní ideový rozpor nemá smysl rozvíjet. Ale je třeba se důsledně vymezovat a reagovat na konkrétní věci. Jestliže nový ministr zdravotnictví Holcát chce znovu zavést nadstandardy, tak by bylo šílené, kdybychom se nevymezili.

Související

Vladimír Špidla /ČSSD/

Do Senátu za ČSSD bude v Praze expremiér Špidla

ČSSD vysílá do senátních voleb v obvodu Praha 11 bývalého premiéra Vladimíra Špidlu, v Praze 10 sociálního pracovníka Štěpána Kavuru a v Praze 6 vysokoškolského pedagoga Petra Pavlíka. Na tiskové konferenci to dnes kandidáti řekli novinářům. Zároveň představili svá volební témata a vyjádřili se kriticky k současné vládě, která podle nich nedostatečně řeší zejména sociální témata.
Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Situace nevyžaduje nouzový stav, řekl Jurečka. Byl by pro testy ve firmách

Podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky aktuální koronavirová situace nevyžaduje nouzový stav, zatím stačí nástroje pandemického zákona. Řekl to dnes v pořadu Partie Terezie Tománkové v CNN Prima News. Někdejší premiér Vladimír Špidla (ČSSD) očekává, že se během několika týdnů situace stane tak vážnou, že bude nouzový stav rozumným řešením.

Více souvisejících

Vladimír Špidla Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Děti by si měly především hrát a učit se.

Dětská práce se pojila zejména s válkami, skoncovat s ní nebylo jednoduché

Na 12. června připadá Světový den proti dětské práci. Ten vyhlásila Organizace spojených národů s cílem upozornit na problém dětské práce, který je mnohde stále aktuální. Také u nás byla v minulosti dětská práce poměrně běžnou praxí, a to výrazněji během válek. Ačkoliv se snažil s prací dětí skoncovat již v 19. století císař František Josef I., ještě v minulém století děti pracovaly velice často.

včera

včera

AC Sparta Praha

Potvrzeno. Brian Priske odchází ze Sparty do Feyenoordu, nástupcem se stává asistent Friis

To, o čem se v posledních dnech ve fotbalovém zákulisí neustále spekulovalo, se stalo skutečností. Fotbalová Sparta oznámila odchod svého úspěšného trenéra Dána Briana Priskeho, jenž tak míří za novým angažmá do Feyenoordu Rotterdam. Stává se tak po dvou letech působení na Letné, kde s Pražany dvakrát vyhrál ligový titul a jednou také český pohár. Ve Feyenoordu se stane nástupcem Arneho Slota, jenž od příští sezóny bude trénovat Liverpool. To Spartu nově povede dosavadní asistent Lars Friis.

včera

Bojový letoun F-16, photo by Chandler Cruttenden

EXKLUZIVNĚ: Stíhačky F-16 míří na Ukrajinu. Nebudou nasazeny ze základen NATO, uvedlo nizozemské MO pro EZ

Nizozemské stíhačky F-16 již jsou na cestě na Ukrajinu. EuroZprávy.cz exkluzivně oslovily nizozemské ministerstvo obrany, aby průběh dodávek objasnilo. Zatímco mluvčí Helen Sikkesová odmítla využívání základen NATO ze strany ukrajinských pilotů, ministryně obrany už dříve prohlásila, že bude možné ostřelovat těmito stíhačkami území Ruské federace. 

včera

včera

včera

včera

Mark Rutte

Mark Rutte se stane novým šéfem NATO, tvrdí Finsko

Finský prezident Alexander Stubb ve čtvrtek oznámil, že úřadující nizozemský premiér Mark Rutte je pravděpodobným kandidátem na nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO). Informovala o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

O kolik se zvýší platy státních zaměstnanců? Středula má "skromný" požadavek

Každým dnem se blíží letní prázdniny, po nichž by si měli polepšit státní zaměstnanci. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) a zástupci odborářů v čele s předákem Josefem Středulou se minulý týden shodli, že platy ve státní sféře ještě letos porotou. Otázkou však je, o kolik se zvýší. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy