Véčkaři teď plánují sloučení s nácky? ptají se politici

Praha - Poslanec za Věci veřejné Michal Babák včera pořadu Otázky Václava Moravce řekl, že než jeho strana podpoří Rusnokovu vládu, budou se Fischera rozhodně ptát, odkud se peníze na jeho účtu vzaly. Vysvětlení přitom chtějí přímo od Fischera, nikoliv prostřednictví médií. Na druhou stranu se Babák netajil antipatiemi k Fischerovu předchůdci Miroslavu Kalouskovi (TOP 09). „Nehledejte v tom žádné rasistické narážky, ale žádný Žid nemůže být pro státní kasu horší než pan Kalousek," poznamenal.

Později po pořadu Babák v písemném prohlášení svůj výrok zlehčoval. "Na svém výroku trvám a nevidím na něm nic rasistického. Slovo Žid není urážka, já sám mám židovské kořeny," uvedl v tiskovém prohlášení.

Jak píše server iDnes.cz, reakce na Babákův výrok na sebe nenechaly dlouho čekat.

"Pan Babák si neuvědomuje, že ještě stále je poslanec Parlamentu České republiky, jinak by se snad nemohl dopustit takového srovnávacího výroku o Židech. Pokud náhodou Věci veřejné neplánují fúzi s Dělnickou stranou," opřel se do kolegy z konkurenční strany poslanec ODS Baštýř.

"Pan poslanec Babák už neví, čím nás překvapit. Urážet v televizi národ, který za nacistické okupace na základě právě takového rozdělování přišel o miliony životů, je trestuhodné," zkritizovala poslance VV místopředsedkyně komunistické strany Miloslava Vostrá.

Servítky si s ním nebral například starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský (ODS), který Babáka označil za „divného jedince". „Tento člověk zjevně nezná práh slušnosti, a není tak překvapením, že mu to někdo tu a tam v hospodě vysvětlí ručně," poznamenal. Zřejmě měl na mysli incident ze srpna 2011, kdy se Babák dostal do hospodské rvačky a přišel o dva zuby. Podle některých svědků se vytahoval před hosty, píšou Novinky.cz.

"Výroky mimo Sněmovnu by se Mandátový a imunitní výbor zabýval pouze, byly-li by vyhodnoceny jako trestný čin a zaslány policií nebo jako přestupek a poslanec požadoval projednání před mandátovým a imunitním výborem. Z vlastní ani jiné iniciativy nemůžeme," sdělil iDNES.cz Marek Benda z ODS.

Fischer často čelí útokům a nevhodným poznámkám na jeho židovství. "Gustav Slamečka (bývalý ministr dopravy a exředitel Státního fondu dopravní infrastruktury- pozn. red.), když jde do tuhého, tak uhne. Fischer, ten je Žid, není gay, uhne ještě dřív. To souvisí s jeho charakterem," řekl v roce 2010 bývalý premiér Mirek Topolánek při focení pro časopis LUI. Netušil, že uvolněnou atmosféru snímá i kamera, z níž později unikl záznam jeho výroků. Ačkoli se poté Topolánek oběma v textové zprávě omluvil, jeho slova ho stála místo v čele ODS.

(Zdroj: Lidovky.cz)

Související

Ilustrační foto

Úplatek pro Babákova asistenta? Ústavní soud se stěžovateli vyběhl

Brno - Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnosti podnikatelů Jiřího Zeronika a Josefa Šlechty proti peněžitým trestům za snahu uplatit někdejšího poslaneckého asistenta Šimona Stejkozu. Podle pravomocného rozsudku měli každý uhradit pokutu 100.000 korun. Stejkoza pracoval pro tehdejšího poslance Věcí veřejných Michala Babáka. Podnikatelé usilovali o dotaci pro soukromou vysokou školu. Obě odmítavá usnesení zveřejnil ÚS ve své databázi.
Michal Babák

Babák bez zubů: Hyzdící zranění? Soud byl nekompromisní

Praha - Podnikatel Jaroslav Háša, který podle obžaloby vyrazil při konfliktu v baru dva přední zuby tehdejšímu poslanci Michalu Babákovi (VV), nespáchal trestný čin ani přestupek. Potvrdil to dnes Městský soud v Praze, rozhodnutí je pravomocné.

Více souvisejících

Michal Babák Jan Fischer

Aktuálně se děje

před 54 minutami

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

před 1 hodinou

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Ukrajinské jednotky sestřelily bitevník Su-25, prohlásil Zelenskyj

Ukrajinské jednotky v sobotu nad Doněckou oblastí na východě Ukrajiny sestřelily bitevník Su-25, prohlásil během proslovu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informuje agentura Reuters.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy