Reportéři ČT: Obec měla víc rozumu, než správce toku! Jak to skončilo?

Kamenice – Zákazy? Nemusíte si z nich dělat hlavu, alespoň jak dokazuje případ firmy Strojmetal. Ta si i přes zákaz obce Kamenice postavila v záplavové zóně malou slévárnu. Vodoprávní úřad i správce toku Lesy ČR povodeň vyloučili. Před měsícem však tuto slévárnu ohrozila velká voda, která se Českem prohnala. Reportáž o této stavbě na černou přinesli Reportéři ČT.

Obec Kamenice proti rozšíření podniku bojovali, ale majitelé firmy postavili slévárnu i tak načerno. Případ se dostal až k Nejvyššímu správnímu soudu, kde firma uspěla s žalobou proti územnímu plánu obce, do kterého radnice zanesla záplavové zóny kolem potoka. V záplavové zóně se nachází právě nová stavba slévárny.

Podle soudu však obec neměla právo vyznačit tyto zóny, neboť tak to může učinit jen státní orgán. Vodoprávní úřad v Říčanech však již v roce 2006 odmítl zanést do územního plánu záplavové zóny, neboť kamenický potok nepovažoval za riziko. Obec se proto obrátila na správce toku, Lesy ČR. Státní podnik ale také odmítl pro zanedbatelnost ohrožení povodní.

Na začátku letošního června se ukázalo, kde je pravda, jak dokáže být kamenický potok nebezpečný. Nad areálem firmy se přelila hráz rybníka a voda se dostala přímo do areálu. Spolumajitel firmy Miroslav Jelínek uvedl pro Reportéry ČT: „provoz našeho podniku nebyl žádným způsobem ovlivněn. Nebyly způsobeny žádné škody. Nebyly vyplaveny žádné nebezpečné látky." O obec níže potok zničil silnici a vyplavil několik domů. Nezdá se, že by byl kamenický potok zanedbatelným rizikem.

Související

Lidice, pietní místo: Památník vyhlazení (10. 6. 2017)

Přeživší z Lidic kritizují ČT. Kvůli reportáži podali stížnost

Lidé, kteří jako děti přežili vyhlazení středočeských Lidic, kritizují reportáž České televize (ČT) i Památník Lidice a přerušují s ním spolupráci. ČTK o tom dnes informovala starostka Lidic Veronika Kellerová, která je vnučkou jedné z obětí vyhlazení obce. Reportáž se zabývala údajným udáním jedné z obyvatelek Lidic několik dní před vypálením obce. Ředitelka památníku Martina Lehmannová dnes ČTK řekla, že kvůli citlivosti tématu a po dohodě se zřizovatelem památníku, kterým je ministerstvo kultury, vydají památník a ministerstvo společné stanovisko příští týden.

Více souvisejících

reportéři čt Povodně ČR 06/2013

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Proč USA odkládaly pomoc pro Ukrajinu? Jeden z politiků konečně prozradil důvod

Hakeem Jeffries, vůdce demokratické menšiny v americké Sněmovně reprezentantů, v neděli zdůraznil, že USA musí nadále podporovat Ukrajinu, aby zabránily rozsáhlejší válce. Za zdržení dodávek pomoci pro Ukrajinu obvinil frakci v řadách Republikánské strany, která je nakloněna Rusku, informuje stanice CBS News.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy