Propuštění rebelové ODS jásají: Česko je stále právní stát

Olomouc - Bývalý poslanec ODS Petr Tluchoř byl dnes ve 23:00 propuštěn z vazební věznice v Olomouci. Na svobodu se zhruba po měsíci dostal díky rozhodnutí Nejvyššího soudu v Brně, který jej stejně jako jeho stranické kolegy Marka Šnajdra a Ivana Fuksu vyňal z pravomoci orgánů činných v trestním řízení. Společně byli obviněni z korupce za tzv.politické trafiky. Šnajdr a Fuksa opustili vazební věznici včera ve 22:00.

"Především chci poděkovat nezávislému soudu, který mi umožní uchovat si víru v ČR jako právní stát," řekl novinářům po opuštění věznice Tluchoř, pro kterého prý byly nejhorší okamžiky po zatčení policií a první minuty v cele předběžného zadržení.

Tluchoř věřil, že Nejvyšší soud rozhodne v jeho prospěch. Verdikt soudu ale zatím nechtěl dál komentovat. "Potřebuji trochu prostoru se oklepat, pak se k dalším věcem vyjádřím," uvedl Tluchoř.

Stejně jako Fuksa se Šnajdrem poděkoval Tluchoř zaměstnancům vězeňské služby za korektní a profesionální chování.

"Jsem rád, že tato anabáze končí," řekl včera Šnajdr. "Chtěl bych poděkovat rodině a dětem, že za mnou stáli, chtěl bych poděkovat právníkovi a sluší se, abych poděkoval zaměstnancům věznice za jejich korektní přístup, " podotkl Šnajdr, podle kterého by se v Česku měla rozvířit debata o roli státních zástupců ve společnosti.

Exposlanci ODS Šnajdr, Tluchoř a Fuksa se po rebelii proti vedení své strany vzdali poslaneckého mandátu. Umožnili tak schválení daňového balíčku bývalé vlády Petra Nečase. Fuksa a Šnajdr poté získali funkce v dozorčích radách státem vlastněných firem. Policie v tom spatřuje formu korupce.

Všichni tři někdejší poslanci jsou nyní ve vazbě. V druhé větvi téže kauzy policie vyšetřuje údajné zneužívání rozvědky. Celkem je obviněno osm lidí, mezi nimi také někdejší šéfka Nečasovy kanceláře Jana Nagyová. 

Související

Petr Nečas

Kauza údajných trafik: Nečas a jeho manželka byli zproštěni viny

Soud dnes zprostil viny z podplácení bývalého premiéra Petra Nečase (ODS), jeho manželku Janu (dříve Nagyovou) i někdejšího náměstka ministra zemědělství Romana Bočka, a to v kauze tzv. trafik pro trojici poslanců ODS. Podle verdiktu se nepodařilo prokázat, že se skutek popsaný v obžalobě vůbec stal. Soud zároveň zastavil stíhání Nečasové, které se týkalo nezdanění luxusních darů od politiků a lobbistů.

Více souvisejících

Petr Tluchoř Marek Šnajdr Ivan Fuksa

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy