ODS krade sociálním demokratům program

Praha - Místopředseda sociální demokracie Milan Urban ve středu symbolicky přivítal volebního lídra a místopředsedu pověřeného vedením ODS Petra Nečase do řad ČSSD. Nečas a celá Občanská demokratická strana totiž podle Urbana kradou sociálním demokratům jejich volební program.

"Já bych chtěl symbolicky přivítat Petra Nečase v sociální demokracii. Petře Nečasi, vítej v ČSSD. Chcete realizovat náš program," řekl Urban poté, co přečetl body volebního programu ODS týkající se regulace cen elektrické energie, centrálních nákupů a on-line aukcí. Tyto body podle něj občanští demokraté ukradli z volebního programu ČSSD.

"Je to, myslím, jasný důkaz současné vyprázdněnosti ODS a jejího programu," pokračoval Urban.

Ten se následně ohradil proti údajné kritice investičních pobídek nastartovaných za vlád sociálních demokratů. "Jde o jasnou ideologickou zaslepenost ODS, pravda je totiž zcela opačná. Investiční pobídky vytvořily v České republice 308 tisíc nových pracovních míst a každá vložená koruna se vrátila 8,5krát," vysvětlil Urban.

Podle stínového ministra průmyslu a obchodu za ČSSD činil v letech 1998 až 2008 čistý příjem státu z investičních pobídek 230 miliard korun: "Bez těchto pobídek by do ČR přišlo pouze 27 % realizovaných investic. Tyto údaje, které vydaly společnosti Deloitte a KPMG, jasně potvrzují, že systém investičních pobídek je pro Českou republiku obrovským přínosem."

Příchod předních světových firem s sebou nese i vznik špičkových specializovaných pracovišť a vývojových center, myslí si Urban. Právě díky investičním pobídkám je podle něj Česká republika v současné době světovou špičkou v automobilovém průmyslu a české firmy vyrábějí i součástky pro vozy značky Lamborghini či Aston Martin.

"Ke kritice pobídek se nyní přidal i Petr Nečas svými urážlivými výroky o montovnách a lze očekávat, že ODS bude ve stejné politice založené na ideologické zaslepenosti pokračovat i nadále," dodal Urban s tím, že ČSSD bude po volbách investiční pobídky podporovat i nadále.

ČSSD vadí i čerpání ODS z fondů Evropské unie. K září 2009 bylo podle sociální demokracie vyčerpáno pouze 140 miliard korun, tedy 21,6 % dostupných evropských dotací.

Podle ekonomického experta ČSSD Jana Mládka zhoršuje politika ODS krizi v České republice. „ODS chce deficit státního rozpočtu řešit škrty, to ale není dobrý způsob. Zajímalo by mě také, kde chtějí občanští demokraté ušetřit na své sliby, prosazují církevní restituce, ekologickou superzakázku, elektronické viněty, opt-out a nízké daně,“ prohlásil Mládek a dodal, že jde o opatření s miliardovými zápornými dopady do státního rozpočtu.

Mládek také uvedl, že České republice v roce 2014 nehrozí žádný státní bankrot a prohlášení ODS jsou tak lživá a manipulativní.

Související

Lubomír Zaorálek

Zaorálek chce, aby zprávu komise k OKD posoudil státní zástupce

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), který se dlouhodobě angažuje v kauze privatizace těžební společnosti OKD, se v souvislosti s nedávno prezentovanými výsledky sněmovní vyšetřovací komise chce obrátit na státní zastupitelství. Někdejší člen komise nesouhlasí s podáním trestních oznámení na aktéry sporné privatizace, jak je komise avizovala. Chce, aby zprávu i s odbornými stanovisky dostalo k přezkumu státní zastupitelství. Státním zástupcům se chystá předložit i analýzu, kterou připravuje.

Více souvisejících

Milan Urban ČSSD ODS

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy