Rýpnutí do Zemana z ČSSD: Projekt kanálu Odra - Dunaj - Labe je myšlení minulého století

Praha - ČSSD chce dostat Českou republiku mezi deset technologických velmocí světa. Stínový ministr průmyslu Milan Urban zároveň na tiskové konferenci mírnil radost z posledních ekonomických ukazatelů.

Česká republika zažila ve druhém čtvrtletí tohoto roku nárůst několik desetin procenta oproti začátku roku u nejdůležitějšího ekonomického ukazatele, kterým je HDP. Podle mnohých jde o důkaz konce recese.

Jenže Milan Urban tuto radost mírnil. "Ve své podstatě je potřeba se na to dívat velmi umírněně," řekl. Současný údaj je podle něj jen nádechem, který se musí do budoucna podpořit. Připomněl, že v porovnání s okolními zeměmi jsme opět dopadli nejhůře.

Onou podporou je podle Urbana nová strategie. "My tady můžeme přemýšlet nad tím, že postavíme kanál Odra - Dunaj - Labe. Ale to jsou bagry. To je tak trochu 19. nebo 20. století," rýpl si do megaprojektu, který prosazuje prezident Zeman.

Podle Urbana se musíme vrátit tam, kam patřilo Československo před lety. Mezi deset technologicky nejvyspělejších zemí světa. "Musíme přemýšlet, proč nestavíme rychlodráhu mezi Los Angeles a San Franciscem," vytyčil cíl sociální demokracie pro případnou vládu Urban.

Související

Lubomír Zaorálek

Zaorálek chce, aby zprávu komise k OKD posoudil státní zástupce

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), který se dlouhodobě angažuje v kauze privatizace těžební společnosti OKD, se v souvislosti s nedávno prezentovanými výsledky sněmovní vyšetřovací komise chce obrátit na státní zastupitelství. Někdejší člen komise nesouhlasí s podáním trestních oznámení na aktéry sporné privatizace, jak je komise avizovala. Chce, aby zprávu i s odbornými stanovisky dostalo k přezkumu státní zastupitelství. Státním zástupcům se chystá předložit i analýzu, kterou připravuje.

Více souvisejících

Milan Urban Miloš Zeman ČSSD

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy