Bursík je zpět, zakládá novou politickou stranu LES. Co nabízí?

Praha - Bývalý šéf Strany zelených (SZ) Martin Bursík zakládá novou liberálně orientovanou stranu. Teprve minulý týden přitom po osmi letech opustil zelené, které v minulosti dovedl do Parlamentu i do vlády. O chystaném projektu, který by mohl nést jméno Liberálně ekologická strana (LES), informují dnešní Hospodářské noviny, podle nichž Bursík usiluje o spolupráci s lidovci.

"S Martinem Bursíkem jsem mluvil jednou, a to minulý týden. Informoval mě o tom, že vzniká politický subjekt, který bude zaštitovat. O případné spolupráci budeme ještě jednat, podobně jako s jinými politickými subjekty či jednotlivými osobnostmi," řekl deníku předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

"To, že zakládám novou stranu, to je pravda," potvrdil dnes záměry Bursík serveru iDnes.cz. Členy přípravného výboru jsou i další bývalý ministr životního prostředí Ladislav Miko, předseda občanského sdružení Matěj Hollan, režisérka Olga Sommerová a ekolog Ivan Rynda. 

Programově se chce strana zaměřit například na regulaci hazardu, protikorupční agendu, ekologii, energetiku, dopravu, ekonomiku, kulturu nebo životní styl, uvedl v tiskovém prohlášení aktivista Matěj Hollan.

"Já celoživotně - 54 let - prosazuju politiku životního prostředí, ekologickou politiku. Vidím, že ten tlak na životní prostředí je teď úplně enormní, že se zpátky vrací megalomanské projekty typu Dunaj-Odra-Labe kanál a těžba zlata a tak dále," popsal svou hlavní motivaci ke vzniku strany Bursík.

Od zelených bývalý ministr odešel v minulém týdnu poté, co prý v poslední době několikrát neúspěšně protestoval proti posunu strany doleva. "Založením antikomunista, nemohu setrvávat ve straně, v jejímž vedení nelze dosáhnout jasně deklarovaný odpor ke spolupráci s komunisty," uvedl mimo jiné v tiskovém prohlášení k odchodu.

Předseda Strany zelených Ondřej Liška řekl, že argumenty, kterými Bursík vystoupení ze strany zdůvodnil, jsou jen zástěrkou k naplnění osobních politických ambicí. Bursíkův odchod ho prý nepřekvapil.

V pondělí se na internetu objevila stránka www.ctvrtastrana.com, která se na první pohled sice tváří tak, že patří nové Bursíkově straně, ve skutečnosti ale na Bursíka útočí a paroduje to, že už v minulosti prošel více stranami.

Bursík internetové stránky označil za "primitivní provokaci". Naopak podle Lišky jde o promyšlené PR, které má Bursíkovi získat pozornost. "Od tohoto webu se distancujeme. Rukopis ukazuje spíš na skupinu Žít Brno, která s Martinem Bursíkem úzce spolupracuje," míní Liška.

Brněnská skupina se stala známou díky politické satiře a zručnosti v on-line marketingu. V jejím čele stojí právě Hollan, Ten pro iHned.cz jen řekl, že s Bursíkem "spolupracuje dlouhodobě".

Bursík v roce 1989 zakládal Občanské fórum na Praze 4, byl poslancem za OF, po jeho rozpadu zůstal v Občanském hnutí, které se transformovalo ve Svobodné demokraty. Čtyři roky byl později i v KDU-ČSL, do které vstoupil na výzvu bývalého předsedy této strany Josefa Luxe. V roce 2004 vstoupil do Strany zelených, kterou o dva roky později vytáhl do Sněmovny i do Topolánkovy vlády. Strana ale po čtyřech letech a po vnitřních sporech neuhájila své místo ve Sněmovně.

Související

Miloš Zeman, prezident ČR

Zeman dorazil na Zemi živitelku, kritizoval Bursíka. Ozval se i Klaus

Prezident Miloš Zeman dnes na úvod největšího českého agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích apeloval na zdravý rozum v boji s kůrovcem. Vymezil se proti tvorbě divočiny z hospodářských lesů, například na Šumavě. Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) a prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek poděkovali zemědělcům. Úroda podle nich nich bude spíše průměrná.

Více souvisejících

Martin Bursík Liberálně ekologická strana (LES)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy