TOP09 představila lídry do voleb. Jsou zemanovci nýmandi? Kalousek prozradil

Praha - Vedení TOP 09 podle informací ČTK potvrdilo kandidátní listiny pro volby do Poslanecké sněmovny. Předseda Karel Schwarzenberg bude podle očekávání lídrem v Praze, místopředseda Miroslav Kalousek ve středních Čechách.

Ve třech krajích by měli kandidátku vést zástupci spolupracujícího hnutí Starostové a nezávislí (STAN).

Předseda STAN Petr Gazdík bude jedničkou ve Zlínském kraji, starosta Semil Jan Farský v Libereckém kraji a starosta České Třebové Jaroslav Zedník v Pardubickém kraji.

"Poměrně ve velice krátké době jsme se dohodli jak na programu, tak na kandidátní listině. Myslím, že máme dobré lídry do jednotlivých krajů," řekl novinářům Schwarzenberg. "Chceme přinášet na kandidátky lidi, kteří dosáhli úspěchu ve svém oboru, kteří jsou schopni do Parlamentu přenést své zkušenosti a svůj nadhled," doplnil šéf STAN Gazdík.

Lídři kandidátek TOP 09 pro volby do Poslanecké sněmovny:

Praha: Karel Schwazenberg, předseda stranyKrálovéhradecký: Leoš Heger, bývalý ministr zdravotnictvíJihomoravský: Rom Kostřica, bývalý poslanecLiberecký: Jan Farský, exposlanec a starosta SemilÚstecký: Michal Kučera, lounský radníStředočeský: Miroslav Kalousek, bývalý poslanec a ministr financíJihočeský: Zdeněk Bezecný, exposlanecPlzeňský: Marek Ženíšek, místopředseda stranyKarlovarský: Roman Maleček, ředitel KV ArenyPardubický: Jaroslav Zedník, starosta České TřebovéVysočina: Karel Tureček, předseda komise TOP 09 pro zemědělství a venkovOlomoucký: Jitka Chalánková, bývalá poslankyněMoravskoslezský: Pavol Lukša, místopředseda stranyZlínský: Petr Gazdík, předseda STAN, exposlanec

Místopředseda strany a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek poskytl pro Právo rozhovor, který byl zveřejněn i na stránkách top09.cz.

Pane místopředsedo, jak jste vnímal nedávné veřejné zvažování exprezidenta Václava Klause, zda se vrátit do hry?

Jsem přesvědčen, že parlamentní demokracie je založená na volné soutěži politických stran. Jsem ten poslední, kdo by bránil jakémukoliv subjektu, aby v rámci této soutěže kandidoval do Poslanecké sněmovny. Toto právo má každý starší 21 let. Takže proč by nemohl pan prezident Klaus kandidovat?

Co dělá vaše strana pro to, aby se sem po volbách znovu dostala?

TOP 09 tu tři roky důsledně plnila svůj program. Slíbila, že udělá vše, aby konsolidovala veřejné rozpočty, zvýšila osobní odpovědnost a spoluúčast v ekonomickosociálních systémech, aby kladla důraz na vládu práva. Přestože to bylo za cenu bolestivých a velmi nepopulárních opatření, můžeme ukázat výsledky: převzali jsme veřejné rozpočty s deficitem téměř šest procent a dokázali jsme je snížit bezpečně pod tři procenta.

Dokázali jsme si vydobýt kredit na finančních trzích takovým způsobem, že jsme byli jediná země EU, které byl během jednoho roku zvýšen rating o dva stupně. Na výdajích jsme ušetřili víc než 250 miliard. Desítky miliard ročně šetří daňový poplatník tím, že nemusí platit vysoké úroky investorům, kteří nakupují české dluhopisy. Což znamená, že finanční trhy věří z evropského regionu nejvíc českým zemím. To jsou prokazatelné výsledky naší práce. Volič, který je odpovědný a nemyslí jen na dnešní a zítřejší den, uvažuje o budoucnosti a prosperitě své země, ví, že jsme tuto práci udělali. Nemusíme se proto stydět říct si znovu o jeho důvěru.

Některé strany, například SPOZ, už rozjely kampaň, ve které se jmenovitě proti vám vymezují. Čím to podle vás je?

Každý, koho by si nikdo v politice normálně nevšiml, se vymezuje proti výrazné politické osobnosti. Podívejte se do devadesátých let a vezměte si osobnosti typu Václava Klause, Václava Havla či Miloše Zemana. Vůči nim se také občas vymezoval nějaký nýmand jen proto, aby si ho někdo všiml. Je to celkem logická část marketingu.

Pokládáte SPOZ za stranu nýmandů?

Nedávejte, prosím, moji předcházející odpověď do souvislosti s nikým ze současné politické scény, vzpomínal jsem na devadesátá léta. SPOZ je na současné scéně marginální epizoda. Je to pouze instrument, ve kterém se ke spolupráci setkají KSČM a Milošem Zemanem ovládaná ČSSD. Pomocí tohoto levicového bloku chce pan prezident posunout systém parlamentní demokracie v ČR směrem k autoritářskému režimu. Proti tomuto bloku a těmto snahám jsme připraveni svést zápas nejenom v předvolební kampani, ale i po volbách.

Související

Ilustrační foto

Jihomoravský kraj utratí miliardy. Bude se z Brna jezdit lépe?

Jihomoravský kraj pořídí vlaky za 6,651 miliard, je to jeho dosud největší nákup. Zastupitelé kraje schválili nákup 37 vlaků od Škody Transportation. Evropská dotace pokryje zhruba 5,5 miliardy a na svůj podíl ve výši miliardy korun si kraj vezme úvěr. Náměstek hejtmana Roman Hanák (ČSSD) informoval, že cenová nabídka výrobce zahrnuje i servis vlaků v dalších 30 letech.

Více souvisejících

TOP 09 a Starostové Volby 2013 Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 8 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 8 hodinami

Blinken kritizuje Izrael: Zabíjíte civilisty, ale vůdce Hamásu jste neutralizovat nedokázali

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v neděli kritizoval postup Izraele ve válce v Pásmu Gazy. Izraelská taktika podle něj způsobila velký počet civilních obětí, ale nedokázala neutralizovat vůdce hnutí Hamás. Informuje o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy