Bursík se chvástá, kolik lidí mu přichází do strany. Do voleb ale nejde. Co za tím vězí?

Praha - Martin Bursík krátce před předčasnými volbami opustil zelené a v rekordně krátké době sehnal potřebné množství podpisů na registraci strany. Do voleb přesto nejde. V čem je háček?

Martin Bursík spolu s aktivistou Matějem Hollanem a dalšími založil Liberálně ekologickou stranu (LES). Stalo se tak v době, kdy se začínaly rozjíždět kampaně politických stran a Bursík kvůli svému novému projektu odešel ze Strany zelených, které šéfoval a dostal ji do sněmovny. Současné směřování strany pak ostře kritizoval.

Vedení zelených mu vyčítalo, že svůj odchod naplánoval tak, aby straně před volbami uškodil, jelikož spolu s ním odešla nemalá část převážně pravicově smýšlejících voličů. Právě k tomuto argumentu teď přispěje fakt, že Bursíkova nová strana nejde do voleb.

V oficiálním stanovisku LES, pod kterým je podepsaný petiční výbor, se přitom chvástá, že do strany denně přichází noví lidé. Strana je ale teprve v plenkách a tak se pokusila spojit s lidovci s tím, že by zástupci LES kandidovali za KDU.

"Navzdory dobré vůli jsme však nedokázali v tak krátké době překlenout konkrétní programové rozpory," uvádí k tomu LES. Současné volby označují představitelé strany za příliš předčasné, jelikož strana není dostatečně silná a stabilní.

"V těchto "příliš předčasných" volbách hrozí, že bychom byli jedněmi z těch, kteří přispějí k rozmělnění hlasů voličů pravého středu, a to si s ohledem na zájmy země nepřejeme," píše se doslova ve stanovisku.

Strana ale slibuje, že v evropských, senátních a komunálních volbách, které se uskuteční příští rok, kandidovat bude.

Související

Miloš Zeman, prezident ČR

Zeman dorazil na Zemi živitelku, kritizoval Bursíka. Ozval se i Klaus

Prezident Miloš Zeman dnes na úvod největšího českého agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích apeloval na zdravý rozum v boji s kůrovcem. Vymezil se proti tvorbě divočiny z hospodářských lesů, například na Šumavě. Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) a prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek poděkovali zemědělcům. Úroda podle nich nich bude spíše průměrná.

Více souvisejících

Martin Bursík Matěj Hollan -

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy