Nepusťte zlojedy do sněmovny a vykroužkujte je. Apeluje projektový manažer Nadačního fondu proti korupci

Praha – Blíží se předčasné volby do Poslanecké sněmovny a už se objevují první výzvy ke stylu volení. Projektový manažer Nadačního fondu proti korupci Janusz Konieczny by nejraději zrušil pořadí na kandidátkách, ale když to v těchto volbách nebude možné, vyzývá alespoň ke kroužkování, aby se do sněmovny nedostali „zlojedi“.

Ve většině politických stran probíhal do dnešního dne, do kdy musely být odevzdány kandidátní listiny, boj o pořadí. Mnoho lidí nekroužkuje jednotlivé kandidáty z listin, a proto mají lidé v čele kandidátky předem blíž do sněmovny. Konieczny se pozastavuje nad tak velkým vlivem politických stran. Kandidáti by dle něj měli mít stejnou startovací pozici.

Připomíná praktiky, na které upozornil Libor Michálek skrze nahrávku: „v jednom okamžiku Martin Knetig v nahrávce zdůrazňuje, že Ivan Langer je již netrpělivý, jelikož má na starosti centrální pokladnu své politické strany a musí se patřičným způsobem zasloužit, aby se Pavel Drobil mohl stát později premiérem." Takovému pochybnému nakupování míst by se dle Konieczného předešlo zrušením pořadí.

„Zrušení pořadí kandidátů zaručí, že někteří „zasloužení" politici si nebudou moci takto předem zajistit místo v poslaneckých lavicích a budou muset spoléhat pouze na preferenční hlasy voličů. Minimální hranice pro překroužkování (5 %) by byla úplně zrušena," popisuje svůj model, skrze který by dle Konieczného neprošli do sněmovny tzv. zlojedi. Připouští však problém, který tkví ve velkém počtu kandidátů, které většina voličů nestihne poznat.

Vzhledem k momentální nerealizovatelnosti modelu však Konieczny apeluje na voliče, aby nepustili „zlojedy" do sněmovny jinou cestou: „kroužkujte, kroužkujte a ještě jednou kroužkujte! Pečlivě zvolte kritéria výběru své politické strany a spolehněte se na vlastní intuici. A především kroužkujte!"

Související

Korupce

Ochrana whistleblowerů v Čechách? Nadační fond proti korupci představil návrh nového zákona

Nadační fond proti korupci (NFPK) dnes představil svůj návrh zákona o ochraně oznamovatelů trestných činů. Takzvané whistleblowery má chránit před neoprávněným postihem ze strany zaměstnavatele, například před výpovědí nebo přeřazením na jinou pracovní činnost. Návrh zástupci fondu uvedli během diskusního fóra v Centru současného umění DOX v pražských Holešovicích.

Více souvisejících

NFPK Volby

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy