Svatý Václav kolaborant? Hloupost, pane prezidente

Praha - Včera jsme slavili státní svátek, který se jmenuje „Den české státnosti“. Je to svátek Svatého Václava, který 28. září 935 zemřel mučednickou smrtí. Svatý Václav je zakladatelem českého státu. A to navíc zakladatelem ušlechtilým, zbožným. Byl Václav servilní kolaborant Němců, jak svého času ve sněmovní debatě o svátku prohlásil Miloš Zeman?

Nezáleží na tom, jaký byl Václav jako historická postava a už vůbec nezáleží na tom, co si o něm myslí Miloš Zeman. Důležité je, jaký je v tradici našeho národa, jak si jej vážilo nejen desáté století, nejen Karel IV, ale i Hus, Komenský, národní obrozenci. Pomiňme zneužití svatováclavské tradice za druhé republiky a za nacistické okupace – zneužít lze cokoliv. Ta původní, nezneužitá legenda je totiž nádhernou, živoucí a smysluplnou tradicí, kterou by bylo strašná škoda vyměňovat za současné konzumní, nacionální, či fundamentalistické mýty.

Svatý Václav se takřka hned od své smrti stal vzorovou postavou vůdce národa, patronem země. A není to patron ledajaký. Vzdělaný intelektuál – Ludmila jej v očích současníků zkazila, neboť jej naučila číst a psát, což bylo vhodné tak pro mnicha, ale pro politika to bylo tehdy zcela ponižující. Odpůrce trestu smrti, kácel šibenice. Mírotvorce, se sousedy uzavíral dohody, místo aby je vraždil. Místo války celých kmenů nabídl vůdci protivníků osobní souboj. Zastánce lidských práv, propouštěl otroky na svobodu.

Jeho sláva pronikla do celé Evropy, nejen Angličané dodnes zpívají na vánoce Good King Wenceslas, píšou blisty.cz.

Ideálem vůdce českého národa není tedy ani hrdlořez, ani vypočítavý technolog moci, nýbrž rytíř a ušlechtilý člověk. Otstaně kilometrové fronty Čechů, toužících zhlédnout svatováclavskou korunu, kdykoliv je vystavena svědčí tom, že tento křesťanský ideál světské moci není mýtem, který by se přežil. 

Zeman dělá chybu: Minulost hodnotí očima současníka 

Miloš Zeman před třinácti lety jako tehdejší premiér prohlásil, že vidí svátek svatého Václava jako oslavu "ohnuté páteře". Podle oslovených politiků ale nelze na dávného knížete pohlížet očima 20. století.

Lubomír Zaorálek (místopředseda ČSSD) pro Lidovky.cz řekl: "Není možné se na postavu svatého Václava dívat z hlediska událostí dvacátého století. Takhle vypadají pohledy, které jsou neduché. Svatý Václav je nesmírně zajímavá kapitola českých dějin. Myslím, že dnes není jednoduché pochopit, co se tenkrát mezi dvěma bratry odehrálo. Je to velmi zvláštní příběh, neblaze proslulý Boleslav je vlastně zakladatelem kultu sv. Václava. Beru to jako úsvit českých dějin a nemyslím si, že bychom nad tím mohli vykonávat mezinárodní politické soudy o vztahu k Němcům."

Jiří Dolejš (místopředseda KSČM) odpověděl: "Jak už to tak bývá, tak symboly bývají zapůjčovány a vykrádány, takže předpokládám, že Miloš Zeman měl na mysli vyznamenání svatováclavské orlice, které se používalo v době protektorátu. To by ale bylo velmi zúžené chápaní svatováclavské tradice, která má daleko hlubší kořeny a sahá až do raného středověku."

"Osobnost a kult svatého Václava jsou základ české státnosti. Považuji ho za identitu nás Čechů s naší historií a našim státem. Význam kolaborace bych v jeho souvislosti v žádném případě nepoužil. Je pro identitu českého národa mimořádně důležitou historickou osobností, je to klíčový český světec a vždy v těžkých dobách pomáhal českému národu minimálně tím, že se k němu Češi upínali," řekl pak Jiří Pospíšil (místopředseda ODS).

Související

Socha svatého Václava na Václavském náměstí.

Svatováclavské tradice. Jaké zvyky se pojily s 28. zářím?

Svátek svatého Václava připadající na 28. září býval pro naše předky významným dnem. Nevnímali ho ani tak jako den české státnosti, jako je tomu dnes, ale spíše coby důležitý mezník v hospodářském roce a pojili ho s duchovním rozjímáním nebo posvícením. Svatováclavskou husu ostatně známe i dnes. 
Myslbekova jezdecká socha sv. Václava na Václavském náměstí v Praze. Komentář

KOMENTÁŘ Tomáše Zdechovského: Svatý Václav se projevil jako schopný politik a zachránce národa. Jeho odkaz je aktuální i dnes

Svatý Václav, jehož výročí si dnes připomínáme jako Den české státnosti, má v našich dějinách mimořádné místo. Jeho význam pro českou společnost je hned dvojí. Jednak se stal hlavním patronem českého národa a do dějin se zapsal i jako člověk, který stál u samých počátků české státnosti. Ačkoli se jedná o významnou osobnost, panovníkův život je obestřený řadou záhad. Do současnosti nejsou úplně objasněné okolnosti jeho zavraždění, za kterým má stát bratr Boleslav. Otazníky také panují nad tím, zda k hrůznému činu ve Staré Boleslavi došlo 28. září v roce 935 anebo už v roce 929. K jeho odkazu, který je po tisících letech aktuální i dnes, se Češi obrací pokaždé, když je jim nejhůře. Svatý Václav se projevil jako velmi schopný politický vůdce, státník a zachránce národa.

Více souvisejících

svatý václav Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

Turecko podpořilo Rutteho do pozice šéfa NATO. Chybí mu podpora tří zemí

Turecko potvrdilo, že podpoří do čela Severoatlantické aliance dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho. Podle agentury Reuters to oznámil vysoce postavený turecký činitel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy