Rusnok si předvolá šéfa Čepra kvůli nákupům firmy

Praha - Premiér Jiří Rusnok si předvolá generálního ředitele státní firmy Čepro Jana Duspěvu kvůli údajně netransparentním nákupům firmy. Rusnok to dnes řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Podle Transparency International Čepro zadalo v minulosti zakázky o celkové hodnotě přes čtyři miliardy korun firmě P3Chem, která neobchoduje s nikým jiným a jejíž většinový vlastník sídlí na Kypru.

"Jedná se o naprosto nenápadné s.r.o. sídlící v rodinném domku někde v Ústí nad Labem, jeho jediným odběratelem je firma Čepro," řekl České televizi o firmě P3Chem Stanislav Beránek z Transparency International. "Z veřejných údajů o ní nejde zjistit skoro nic," dodal."Tato firma funguje jako zprostředkovatel. A je otázka, proč tedy státní podnik Čepro nakupuje ty pohonné hmoty přes zprostředkovatele a ne napřímo," uvedl dále Beránek.Rusnok prohlásil, že ho informace od Transparency International trápí. "Já si nedovedu představit, že bych byl ředitelem nějaké státní firmy a uzavíral kontrakty s takovými společnostmi. Mě to prostě děsí," řekl Rusnok. "Zavolám si pana generálního ředitele a budu chtít slyšet vysvětlení," dodal.Mluvčí Čepra Lenka Svobodová České televizi sdělila, že P3Chem patří mezi minoritní dodavatele Čepra. V letošním roce by měla dodat méně než pět procent všech pohonných hmot, které Čepro nakupuje. Obchodní vztah obou firem trvá už pět let a dodávky od P3Chem jsou podle Svobodové plněny podle požadavků Čepra.Společnost P3Chem podle obchodního rejstříku funguje od roku 2005 a sídlí v Ústí nad Labem. Jejím vlastníkem je z 99 procent kyperská firma FS Konratitz Limited.Čepro provozuje v ČR produktovody o celkovém objemu 47.000 metrů krychlových. K dispozici má 650 skladovacích nádrží, jejich kapacita je 1,76 milionu metrů krychlových. Společnost rovněž provozuje po celé zemi síť 191 čerpacích stanic EuroOil. Loni byl hrubý zisk Čepra 642 milionů korun.

Související

Miroslav Kalousek

Česko musí škrtat, jinak zbankrotuje, řekl Kalousek. Rusnok navrhl zmrazení důchodů

Schválený schodek letošního státního rozpočtu ve výši 295 miliard Kč neodpovídá realitě a bude výrazně vyšší, shodli se v dnešním pořadu České televize Otázky Václava Moravce bývalí ministři financí. Předpokládané příjmy rozpočtu budou podle nich nižší o desítky miliard korun, například z tzv. windfall tax nebo z prodeje emisních povolenek. Tvrdí, že Česko musí začít škrtat, jinak mu hrozí bankrot, a řešení vidí například ve zmrazení nákladů na platy státních zaměstnanců nebo na důchody.
Miloš Zeman

Zeman přiznal, že chtěl Česko přiblížit prezidentskému systému

Při jmenování úřednické vlády Jiřího Rusnoka v roce 2013 šlo o snahu posunout Českou republiku k prezidentskému systému, řekl v televizi CNN Prima News v Partii Terezie Tománkové prezident Miloš Zeman. Končící prezident se domnívá, že po schválení přímé volby prezidenta by měly být rozšířeny kompetence hlavy státu.

Více souvisejících

Jiří Rusnok (guvernér ČNB) Čepro

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Dmitrij Peskov

Rusové řeší s Američany možnou výměnu Gershkoviche za jiného vězně

Rusko je v kontaktu se zástupci USA ohledně možné výměny vězňů, která by zahrnovala i zadrženého amerického novináře Evana Gershkovich, uvedl v pondělí mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Soud s Gershkovichem má začít příští týden. První stání je naplánováno na 26. června, případ se bude projednávat za zavřenými dveřmi.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Angličané si došli pro povinnou výhru nad Srbskem. Přesto měl jejich výkon rezervy

O večerní nedělní duel fotbalového evropského šampionátu v Německu se postarali hráči Srbska a Anglie. Střetnutí začalo už před zápasem, jelikož v ulicích Gelsenkirchenu se mezi sebou střetly fanouškovské tábory obou mužstev a museli zasahovat policisté. Nebylo proto divu, že Evropská fotbalová unie UEFA označila zápas za rizikový a nebyla tak nouze o zvýšená bezpečností opatření. Během samotného duelu k žádnému excesu naštěstí nedošlo. Naopak v něm došlo k jediné brance, kterou v 13. minutě zaznamenal Bellingham. K další změně skóre už nedošlo.

včera

Jason Sudeikis (uprostřed) jako Ted Lasso.

Začalo Euro. Které fotbalové filmy a seriály jsou nejlepší?

Následující měsíc se ponese ve znamení právě započatého mistrovství Evropy ve fotbale. U této příležitosti se podíváme na rozmanitý výběr hraných filmů a seriálů z prostředí nejpopulárnějšího sportu světa. Držíme se čistě osudů ze samotných trávníků a vynecháváme tak snímky tematizující fanouškovské světy, jako například Proč?, Muži v offsidu či Hooligans.

včera

Kim Čong-un se loni setkal s Vladimirem Putinem na kosmodromu Vostočnyj.

Setkání Kima a Putina v KLDR je na spadnutí. Nadšení z toho nejsou ani v Pekingu

Setkání severokorejského vůdce Kim Čong-una a ruského prezidenta Vladimira Putina se nezadržitelně blíží. Dvě nejsilněji sankciované země zakládají spolupráci, která může mít závažné dopady na konflikt na Ukrajině i na zhoršování napětí mezi hlavními světovými mocnostmi. Nejenže s tímto sbližováním není spokojený Washington, nadšením neskáčou ani v Pekingu. 

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

TrollWall

TrollWall AI překročil hranice Česka a Slovenska, před škodlivým obsahem chrání stále více firem

Slovenský startup TrollWall AI na sebe v Česku poprvé upozornil v předvolební kampani prezidenta Petra Pavla, kdy svojí unikátní webovou aplikací chránil profily na sociálních sítích před škodlivým obsahem a mírnil reputační rizika. Nástroj používaný při ochraně před vulgarismy, nenávistnými projevy a spamem už používá česká policie či armáda i velké korporace. A klientů přibývá i mimo evropský kontinent.

včera

včera

včera

včera

Rusové poprvé komentovali výsledky summitu. Peskov promluvil

Moskva se v pondělí poprvé podělila o názor na závěry víkendového mírového summitu o Ukrajině ve Švýcarsku. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova má konference zanedbatelné výsledky, přičemž se podle Ruska ukázalo, že jednání bez něj jsou zbytečná.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy