Český velvyslanec v Káhiře musel na kobereček, kvůli Zemanovi

Praha/Káhira - Český velvyslanec v Káhiře Pavel Kafka dnes zopakuje na setkání se zástupci Ligy arabských států (LAS) stanovisko prezidenta Miloše Zemana, že stěhování české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma bude možné až po uzavření míru mezi Izraelci a Palestinci. Vyplývá to z vyjádření šéfa zahraničního odboru Pražského hradu Hynka Kmoníčka a Kafky pro ČTK.

Podle Kmoníčka dnes Hrad obdržel text středečního prohlášení LAS, podle nějž jsou Zemanovy výroky o případném stěhování velvyslanectví porušením mezinárodních rezolucí.

"Reakcí byl dnes ráno pověřen velvyslanec Kafka v Káhiře, který zopakuje pozici, kterou několikrát zopakoval pan prezident v Izraeli - tedy stěhování ambasády je možné až po ukončení mírových jednání," napsal ČTK Kmoníček. Prezident byl od neděle do středy na oficiální návštěvě židovského státu. Přitom mírnil svá dřívější slova o stěhování velvyslanectví právě podmínkou uzavření míru mezi Izraelci a Palestinci.

Tématem dnešního jednání se zástupci LAS bude diskuse o nedávných výrocích o možném stěhování české ambasády v Izraeli, řekl Kafka ČTK telefonicky z Káhiry. "Zároveň budu prezentovat pozice ČR," dodal. Velvyslanec doplnil, že Zemanovy výroky a následné reakce zaznamenala egyptská média, hlavně na internetových portálech.

Zeman v pátek přijme na Hradě pět nových velvyslanců v Praze, mezi nimi i palestinského diplomata Džamála Muhammada al-Džamála, oznámila prezidentova kancelář.

Spor o východní Jeruzalém

„Když se prezident Zeman sešel v Praze s arabskými velvyslanci, doporučovali jsme mu před jeho návštěvou Izraele, aby pokud bude chtít jít do východního Jeruzaléma za turistikou, využil náš palestinský doprovod. Stejně jako to děláme s mnoha jinými oficiálními návštěvami," upozornil palestinský ministr zahraničí Rijád al-Málikí.

Česká strana palestinské úřady nekontaktovala. Prezident Miloš Zeman ale svůj postup jako politický problém nevnímá: „Program mé návštěvy v Jeruzalémě samozřejmě určuje izraelská strana. A pokud se izraelská strana rozhodne, že do návštěvy zahrne i východní Jeruzalém, pak já nemám naprosto nic proti tomu."

Miloš Zeman v rámci posledního dne návštěvy v Izraeli odjel ráno na výlet k Mrtvému moři. Cestou na letiště se pak zastavil v izraelské továrně Aerospace Industries, napsal rozhlas.cz. Firma se mimo jiné soustředí na vývoj a výrobu bezpilotních vojenských letadel a má zájem na spolupráci s českým leteckým průmyslem. Izraelská média teď shodou okolností řeší nehodu jednoho z těchto bezpilotních letounů, který se včera zřítil do Středozemního moře.

Dle informací serveru tyden.cz radikální organizace Lidová fronta pro osvobození Palestiny (LFOP) vyzvala k protestům na českých ambasádách. Na svých stránkách zveřejnila odkaz na jejich seznam. "LFOP vyzývá všechna hnutí za svobodu pro Palestinu po celém světě, aby posílaly e-maily a protestovaly," uvedl web LFOP. Také požaduje "změnu české politiky a odsouzení rasistické politiky, stanovisek a hrozeb českého prezidenta Miloše Zemana."

LFOP patří k nejvlivnějším paletinským organizacím. V minulosti se přihlásila k řadě teroristických útoků a atentátů. V současné době jsou její členové činní v Sýrii.

Související

Vláda ČR

Vláda chce nová pravidla pro nominace prezidentských kandidátů. Řešila i Dukovany

Poslanci a senátoři už nebudou moci před volbami prezidenta republiky podpořit kandidaturu více než jednoho prezidentského kandidáta. Návrh na změnu zákona o volbě prezidenta republiky projednala vláda na středeční schůzi. Zabývala se také nezbytnými přípravami dopravní infrastruktury potřebnými k zahájení a následnému průběhu výstavby nových jaderných bloků v Dukovanech.

Více souvisejících

prezident čr Miloš Zeman Liga arabských států (LAS)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy