V SPOZ zase dusno: Hon na čarodějnice, rozčílil se vyhozený člen

Hradec Králové - V královéhradecké Straně práv občanů - zemanovci (SPOZ) dál běží pře o vyloučení senátora Vladimíra Drymla a dalších pěti lidí ze strany. Krajská kontrolní komise údajně ve čtvrtek označila zářijová rozhodnutí krajského výboru o vyloučení šesti členů a zrušení trutnovské organizace za neplatná, řekl dnes ČTK vyloučený člen František Vaněk. Podle krajského předsedy SPOZ Miroslava Matějky se však dosud žádné jednání kontrolní komise k této věci nekonalo.

Podle Vaňka o neplatnosti vyloučení ve čtvrtek ve Smiřicích rozhodli dva členové z tříčlenné kontrolní komise. Předseda komise se podle něj jednání nezúčastnil. "Matějka pak jednomu členovi komise sdělil, že jednání je neplatné a že bude nové jednání," řekl Vaněk. Podle Matějky rozhodnutí o vyloučení šesti členů nadále platí. "Nemám informaci, že by k této věci proběhlo jednání kontrolní komise. Pan Vaněk je vyloučený člen, na jeho vyjádření nebudu reagovat," řekl Matějka. "Dodnes nám neřekli, za co nás vyloučili. Hon na čarodějnice pokračuje. Deptají nás, vyhrožují. Takhle se nechovala ani KSČ," uvedl Vaněk.

Podle předsedy kontrolní komise Vlastimila Kováčika není usnesení ze čtvrtečního jednání komise právoplatné. "Komise proběhla bez mé účasti a vědomí, výsledky jednání dosud neznám. Obešli mě jako předsedu, došlo k porušení stanov. Toto není standardní postup řešení věci," řekl ČTK Kováčik.

S vyloučením se nehodlá smířit ani Dryml, který je nyní na zahraniční cestě. Minulý týden po poradě s právníky Dryml označil vyloučení za neplatné. Tvrdí, že on i další vyloučení členové SPOZ měli odlišný názor na volební strategii, čímž prý ale žádnou směrnici strany neporušili.

Zemanovcům dělají vrásky na čele i jiní členové. Nejaktivnější je místopředsedkyně Dita Portová a někdejší blízký  spolupracovník současného prezidenta Miroslav Šlouf. Právě vlivný lobbista po rozkolu ve straně řekl, že pro SPOZ odmítá ve volbách  hlasovat. Zvažuje například možnost, že by podpořil některého z kandidátů ČSSD.  "V případě, že někdo ze členů nechce volit SPOZ nebo jí nepřeje úspěchve volbách, měl by zvážit, zda zůstane nadále členem  této strany," řekl na tiskové konferenci v sídle Jazzové sekce prezident Miloš Zeman.

Podle něj jsou Přátelé Miloše Zemana znepokojeni mediálními výstupy, které  SPOZ poškozují. "Obzvlášť pokud se jedná o útoky zevnitř strany," řekl Zeman.  Sdružení podobné aktivity vnímá jako nedůstojné a distancuje se od nich,  dodal. Prezident tvrdí, že se stanovisko Přátel Miloše Zemana netýká žádných konkrétních  lidí. "Jde o to, že každý, zdůrazňuji každý, kdo se dopouští takového jednání,  poškozuje stranu," uvedl Zeman.

Související

Miloš Zeman, prezident ČR

Prezident Zeman na sjezdu SPOZ volal po přímé volbě starostů

Prezident Miloš Zeman dnes na sjezdu Strany práv občanů - zemanovců (SPOZ) znovu volal po zavedení přímé volby starostů a hejtmanů. Straně slíbil, že zůstane jejím čestným předsedou a nadále jí propůjčí své jméno. Zároveň ji vyzval, aby po vzoru slovenského hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO), které vyhrálo parlamentní volby, postavilo silného lídra. SPOZ si dnes na sjezdu zvolila nové vedení, stranu povede dosavadní předseda republikové kontrolní komise Martin Šulc.
Jaroslav Foldyna

Foldyna by rád zůstal ve sněmovním výboru pro bezpečnost

Poslanec Jaroslav Foldyna by po svém dnešním odchodu z ČSSD rád zůstal ve sněmovním výboru pro bezpečnost. ČTK řekl, že je naopak připraven opustit výbor pro obranu. Předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka ČTK sdělil, že Foldyna je ve výboru za ČSSD a místo by mělo připadnout jinému členovi klubu. V nejbližší době se Foldyna nechystá ve Sněmovně připojit k žádnému jinému klubu, aktuální podle něj není ani vstup do jiné politické strany.

Více souvisejících

spo- Zemanovci Vladimír Dryml

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

Předpověď počasí na státní svátek: Středa bude nejchladnějším dnem týdne

I příští týden si lidé kromě víkendu užijí volno také ve středu, kdy je druhý z květnových státních svátků. Podle předpovědi by měl být Den vítězství nejchladnějším dnem nadcházejícího týdne. Maxima dosáhnou 17 stupňů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy