Kalouskovi hrozí trestní stíhání... Co bude dál?

Praha - Současná volební kampaň se nese v dosud nevídaném duchu. Negativní kampaň je minimální, strany se vyhýbají nějakým ostřejším invektivám a pomalu to vypadá, jako by se snažily konečně vylepšit politickou kulturu v zemi. Jenže to se může v posledních dnech radikálně změnit. Proč?

Ministerstvo financí v čele s Janem Fischer podle České pozice pošle trestní oznámení na svého bývalého šéfa a středočeského lídra TOP09 Miroslava Kalouska. "Bude podáno trestní oznámení pro porušování povinností při správě cizího majetku na neznámého pachatele v souvislosti s narovnáními v arbitrážních sporech," sdělil serveru informovaný zdroj z ministerstva.

A o co v oznámení jde? Fischerovi vadí, jak došlo k některým narovnáním se zahraničními firmami. Ty mnohdy hrozily arbitrážemi a soudy a ministerstvo nakonec pod nátlakem dospělo k mimosoudní dohodě. Ministerstvo financí se ale domnívá, že mnohdy byly peníze dány i firmám, které na ně nemusely mít nárok.

V případě, že se informace potvrdí ještě před volbami, může to spustit lavinu vzájemných útoků mezi politickými stranami, které se budou chtít co nejvíce zviditelnit útoky na Kalouska. Naopak TOP09 by musela sáhnout protiakci a poslední týden kampaně by mohl být velmi ostrý.

Související

Miroslav Kalousek

Kalousek zkritizoval návrh státního rozpočtu. Vládu osočil ze lži

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek kritizoval návrh státního rozpočtu vlády slovy, že jde o "účetní zoufalství lidí, kteří vůbec netuší, jaké systémové změny by měli promítat do fiskální politiky." Na sociální síti X naznačil, že kabinet opět neříká pravdu.
Miroslav Kalousek

Odpudivá propaganda. Kalousek odsoudil reakci europoslance Turka na atentát

Naprostá většina reakcí z Česka i ze světa především odsoudila sobotní atentát na amerického exprezidenta Donalda Trumpa a jakékoliv násilí v politice. Nový český europoslanec Filip Turek (Přísaha a Motoristé) šel dál, za což si vysloužil ostrou kritiku například ze strany exministra financí Miroslava Kalouska. 

Více souvisejících

Miroslav Kalousek Jan Fischer

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy