V SPOZ to zase vře, Ostrava se chce zbavit vedení zemanovců

Ostrava - Krajské předsednictvo Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ) v Moravskoslezském kraji vyzvalo předsedu strany Zdeňka Štengla k rezignaci. Důvodem je výsledek strany v předčasných parlamentních volbách, kde SPOZ podpořilo pouhých 1,51 procenta voličů a strana se tak do Poslanecké sněmovny nedostala. Podle moravskoslezských zástupců SPOZ by svou funkci kromě předsedy měl složit i místopředseda Vladimír Kruliš odpovědný za volební kampaň. ČTK o tom dnes za SPOZ informovala Lucie Schabjuková.

"Krajské předsednictvo požaduje, aby vedení strany za volební výsledek vyvodilo osobní odpovědnost. Krajské předsednictvo současně požaduje, aby plánovaný prosincový sjezd strany byl sjezdem volebním. Vzhledem k blížícímu se volebnímu roku 2014, zejména pak ve vazbě na komunální volby je nutností mít silné a funkční vedení co nejdříve," uvedla Schabjuková.

Podle ní krajské předsednictvo chce po vedení strany revizi některých usnesení přijatých na konci října na jednání celorepublikového předsednictva SPOZ v Praze. Právě předsednictvo strany na tomto jednání nepřijalo Štenglovu rezignaci. Ve vedení SPOZ naopak skončila místopředsedkyně Dita Portová. "Dal jsem rezignaci na funkci, ale předsednictvo rezignaci nepřijalo. Takže mě pověřilo vedením do řádného volebního sjezdu," řekl tehdy po jednání ČTK Štengl.

Podle řady analytiků SPOZ nejvíce uškodily vnitřní spory, které se rozhořely s blížícími se předčasnými volbami. Několika regionálním organizacím se totiž nelíbily výrazné zásahy vedení SPOZ do kandidátních listin, které kraje předsednictvu předložily. Do čela odporu se postavil někdejší blízký poradce prezidenta Miroslav Šlouf za pražskou organizaci a Portová za plzeňskou.

Zakladel SPOZ Šlouf viní z nedávného volebního propadáku strany její vedení v čele s předsedou Zdeňkem Štenglem. Spolu s ním by měl odstoupit i místopředseda Martin Nejedlý a Zemanův kancléř Vratislav Mynář, prozradil Šlouf v rozhovoru pro iDnes.cz.

"Bylo by samozřejmě dobrou sebereflexí, kdyby si vedení Zemanovců uvědomilo, jak je ničemné, a odstoupilo," uvedl. "Při prezidentské volbě mi pan prezident řekl, že jsem ho připravil minimálně o deset procent hlasů, takže bych měl být zvyklý na to, že když se něco nepovede, že budu zapojován jako viník," prohlásil dál.

Šlouf bude v následujících měsících požadovat přejmenování strany. Z názvu by mělo zmizet příjmení prezidenta. "Dělalo mi to sice radost, ale nyní, když je Zeman prezidentem, si už nemyslím, že je jeho jméno relevantním vyjádřením obsahu činnosti strany," dodal lobbista.

Související

Miloš Zeman, prezident ČR

Prezident Zeman na sjezdu SPOZ volal po přímé volbě starostů

Prezident Miloš Zeman dnes na sjezdu Strany práv občanů - zemanovců (SPOZ) znovu volal po zavedení přímé volby starostů a hejtmanů. Straně slíbil, že zůstane jejím čestným předsedou a nadále jí propůjčí své jméno. Zároveň ji vyzval, aby po vzoru slovenského hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO), které vyhrálo parlamentní volby, postavilo silného lídra. SPOZ si dnes na sjezdu zvolila nové vedení, stranu povede dosavadní předseda republikové kontrolní komise Martin Šulc.
Jaroslav Foldyna

Foldyna by rád zůstal ve sněmovním výboru pro bezpečnost

Poslanec Jaroslav Foldyna by po svém dnešním odchodu z ČSSD rád zůstal ve sněmovním výboru pro bezpečnost. ČTK řekl, že je naopak připraven opustit výbor pro obranu. Předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka ČTK sdělil, že Foldyna je ve výboru za ČSSD a místo by mělo připadnout jinému členovi klubu. V nejbližší době se Foldyna nechystá ve Sněmovně připojit k žádnému jinému klubu, aktuální podle něj není ani vstup do jiné politické strany.

Více souvisejících

spo- Zemanovci Miroslav Šlouf

Aktuálně se děje

před 43 minutami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy