Škromach obvinil Mádla a Issovou za podněcování mezigenerační nenávisti

Praha - Místopředseda ČSSD a stínový ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach kritizoval ve středu Marthu Issovou a Jiřího Mádla za jejich předvolební klip Přemluv bábu, přemluv dědu, v němž vyzývají mladé lidi k aktivnímu odporu proti levici. Klip podle nich podněcuje mezigenerační nenávist.

"Bez jakýchkoli argumentů se vytváří nenávistná kampaň proti seniorům,“ řekl Škromach s tím, že nenávist mezi generacemi podněcuje i ODS a TOP 09. Právě kvůli nim jsou senioři, kteří celý život poctivě pracovali a nyní pobírají důchod v průměru deset tisíc korun, chápáni mnohdy jako příživníci.

Představitelé ČSSD také na středeční tiskové konferenci kritizovali Český rozhlas, který vyvolal kauzu o spolupráci senátora Jiřího Dienstbiera s komunistickou vojenskou tajnou službou. Podle Škromacha rozhlas rozvířil kauzu a nyní se odvolává na to, že nic nelze podložit kvůli tomu, že příslušné svazky pro agenta Konferenciéra, jak měl být Diensbier veden, se skartovaly. "Svazky ale nezmizely, moderátor Jan Hrbáček si je půjčil a prostudoval si je," řekl Škromach s tím, že sám moderátor tak musel věděl o tom, že se jedná o zcela vykonstruovanou aféru.

"Vyzýváme pana Hrbáčka, aby vyvodil důsledky ze svého prokazatelného lhaní a ostouzení slušného sociálního demokrata," vyzval Škromach.

Je přesvědčen, že celá kauza stejně jako v případě bývalého poslance Michala Krause pochází z dílny ODS. "Podobné mechanismy byly použity už dříve a ukazuje se, že můžou být používány dál. Je evidentní vazba pana Hrbáčka na Íčko Ivana Langera," řekl. Škromach vyzval média, aby slepě nekopírovala informace, ale také si je ověřovala.

Volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík také vyzval šéfa volební kampaně konkurenční ODS, aby korigoval aktivity svých podporovatelů, kteří narušují předvolební mítinky ČSSD. "Chtěl bych vyzvat Ivana Langera, aby si zkrotil nebo umravnil svůj Modrý tým," řekl Tvrdík s tím, že ČSSD se chce vyhnout střetům těchto organizovaných jednotlivců s příznivci ČSSD, pro něž je provokativní chování členů Modrého týmu nepřijatelné. "Vím, že by si takovýto konflikt Ivan Langer přál," konstatoval Tvrdík a dodal že ČSSD ale o žádné konflikty nestojí. Langer by si tak měl organizovat vlastní mítinky a ponechat ČSSD, aby si mohla vést svoji nekonfliktní kampaň. Volební manažer zároveň odsoudil počínání pardubických radních za ODS, kteří se aktivně k provokacím členů Modrého týmu připojili a podporovali je.

Středeční kritice ze strany ČSSD se nevyhnul ani ministr financí Eduard Janota. Podle šéfa strany Paroubka by měl přestat šířit nepodložené spekulace o zneužívání dotací na stavbu hotelu v Harrachově, kvůli kterým odešel z čela Poslanecké sněmovny a olomoucké kandidátky ČSSD Miloslav Vlček. "Pan ministr mezi novináři neformálně říká, že tato dotace byla zneužita a že je to jasný tunel. Pokud je to tak, ať to dá na papír a pokud ne, tak ať mlčí," uvedl Paroubek.

Finálně také ČSSD ve čtvrtek vyzvala premiéra Jana Fischer, aby prověřil pochybné zadání veřejné zakázky ministerstva spravedlnosti na elektronické náramky pro domácí vězně. ČSSD přichází řada podnětů z veřejnosti a také od společností, že tato zakázka není transparentní.

Související

Více souvisejících

Jiří Mádl Martha Issová

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 3 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

Události Petra Nutila: Slovenská vláda lůzy a TOPácká střelba do vlastní nohy

Milí čtenáři, je tu první květnový týden roku 2024 a spolu s ním se do naší země vrátilo jaro a teplo, takže nám letošní pálení čarodějnic nic nekazilo. Až na to, že skutečné čarodějnice nejen českého veřejného života zas na hranici neskončily. Jako obvykle. 

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy