Kalousek otevřeně v ČT o Babišovi. Podívejte se

Praha – Bývalý ministr financí a místopředseda strany TOP 09 Miroslav Kalousek chce být součástí fungující opozice. Nebudeme se chovat nezodpovědně a podpoříme zákony, kterým budeme věřit, řekl v pondělí v Hyde Parku.

Miroslav Kalousek chce, aby ČSSD vytvořila silnou a lidmi podporovanou vládu. Jeho strana je připravena zůstat v opozici. „Je důležité, aby co nejdříve vznikla vláda, která by měla legitimitu z těchto voleb. Voliči rozhodli, tak, že ty tři strany, které teď vyjednávají, mají šanci sestavit většinu. Tyto strany se vymezovaly vůči minulé vládě a slibovali změnu, je tedy legitimní, aby se o tuto změnu pokusily," řekl v pondělí v České televizi Kalousek. Bývalý ministr financí doufá, že to bude změna k lepšímu, i když tomu vnitřně moc nevěří. „Volby určily, že strana TOP 09 bude v opozici. Tuto roli bereme velmi vážně. Rádi bychom výraz opozice rehabilitovali," promluvil Kalousek o pozici jeho strany.

„Máme zkušenost s Věcmi veřejnými. Obáváme se podobného vývoje v hnutí ANO," vysvětloval Kalousek, proč považuje druhou nejsilnější stranu za programově neprůhlednou. Podle bývalého ministra financí slibují věci, které se dají jen velmi těžko naplnit. „Hnutí je nečitelné. Vzniklo jako politická divize Agrofertu. Já, snad se kolegové nebudou zlobit, jim říkám spíše Anofert, než ANO," řekl s úsměvem Kalousek. Přesto si ale myslí, že by strana i její předseda Babiš měla být ve vládě. „Pro nás je nepředstavitelná spolupráce s bývalým estébákem. Ale přál bych si, aby Babiš seděl ve vládě. Musíme respektovat, že je tady milion voličů, kterým bývalý estébák nevadí a kteří mu dali důvěru, aby realizoval nějakou vládní politiku," vysvětlil Kalousek. Je to vůle tolika voličů, že by měl mít tu možnost ukázat v praxi, že dokáže realizovat to, co před volbami slíbil. Vůle voličů je podle Kalouska silnější než jinak legitimní administrativní požadavek na jakéhokoliv státního úředníka.

Místopředseda TOP 09 si ale neodpustil i rýpnutí do svého politického konkurenta. „Nevím, jaké jsou ideje hnutí ANO. Slyšel jsem, že by se stát měl řídit jako firma. To nepokládám za ideu. To jsem četl kdysi v Leninových spiscích, když vysvětloval dělníkům, že stát bude jedna velká továrna, která bude vědecky pracovat. To zřejmě mladého Andreje naučili dobře," komentoval jedno z volebních hesel hnutí ANO Kalousek.

Související

Miroslav Kalousek

Kalousek se europoslancem nestane. TOP 09 ho vyzvala k jiné kandidatuře

TOP 09 rozhodla o tom, kdo za ni bude v rámci volební koalice Spolu usilovat o křesla v Evropském parlamentu. Veřejnost řešila zejména možnou nominaci exministra financí Miroslava Kalouska. Bývalý poslanec nakonec mezi kandidáty chybí. Strana mu ale naznačila, že by měl zvážit jinou kandidaturu. 

Více souvisejících

Miroslav Kalousek Andrej Babiš hydepark

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy