Kalousek se dere do čela Sněmovny. TOP09 má velké plány

Praha - Klub TOP 09 a Starostů navrhne na post místopředsedy Poslanecké sněmovny exministra financí Miroslava Kalouska. Po dnešním jednání klubu to ČTK řekl šéf klubu Petr Gazdík. Poslanci TOP 09 se také shodli na tom, že nepodpoří návrh zákonného opatření, který má od ledna navýšit platby do zdravotnictví za státní pojištěnce o 4,7 miliardy korun za rok. Ostatní zákonná opatření klub i přes některé výhrady podpoří.

Důvodem, proč klub TOP 09 nechce podpořit navýšení plateb za státní pojištěnce, je podle Gazdíka to, že návrh nedoprovázejí další změny ve struktuře zdravotnictví ani další změny, které navrhoval ještě bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger z TOP 09.

Klub ale považuje za důležité, aby začal platit nový občanský zákoník, podpoří proto ta opatření, která se týkají rekodifikace. Jde o soubor změn daňových zákonů a o novou úpravu daně z nabytí nemovitých věcí.

V případě posledního zákonného opatření, které se týká veřejných zakázek, budou poslanci TOP 09 a Starostů zřejmě pro. "Nechceme způsobit chaos ve veřejných zakázkách, které už tak způsobil bývalý ministr pro místní rozvoj, bohužel s naší podporou a v koalici, ve které jsme byli," dodal Gazdík.

"Jsem přesvědčen, že je velice důležité, aby v České republice co nejdříve začala vládnout vláda, která bude mít legitimitu z těchto voleb. Je jasné, že voliči rozdali karty tak, že ty strany, které teď vyjednávají, mají šanci sestavit koalici, která má většinu. Všechny ty tři strany se výrazně vymezovaly vůči politice minulé vlády a slibovaly změnu. Je tedy legitimní, aby šly tu změnu provádět. Všichni doufáme, že to bude změna k lepšímu. Ne každá změna taková musí být a povolební aritmetika jasně určila TOP 09 roli opozice. To je role, kterou bereme velmi vážně. Rádi bychom slovo opozice rehabilitovali, protože v minulosti bylo zprofanováno, a to jak opoziční smlouvou na straně jedné, tak absolutní negativistickou destrukcí a nulovou tolerancí na straně druhé. Opozice v demokratickém systému je strašně důležitá a my jsme připraveni být profesionální a věcnou opozicí," řekl Kalousek v Hyde Parku České televize.

A proč je Kalousek tak vysazený na Babišovo ANO? "Svým ideovým ukotvením, tím, jakou politiku chce dělat dál, tím, že skutečně vzniklo jako politická divize Agrofertu. Já, snad se kolegové nebudou zlobit, jim spíš říkám Anofert než ANO. To jsou projekty, které nemají svá jasná ideová východiska, a proto je jejich budoucnost velmi nečitelná. Tím neříkám, že to musí nutně špatně dopadnout, ale ta rizika jsou tam obrovská. My bychom je neradi opakovali. To je jeden důvod. Druhý důvod je, že jsme hluboce přesvědčeni, že ten program, jak ho předložili, že je prostě nerealizovatelný. Není možné na jedné straně slibovat velkorysé daňové úlevy a na druhé straně velkorysé navýšení dotací. To prostě současná rozpočtová situace neumožňuje nikde v Evropě. ANO toto slibovalo. Má teď mandát k tomu, aby ukázalo, že to jde. My jsme ale hluboce přesvědčeni, že takhle to nejde," říká exministr.

Související

Miroslav Kalousek

Kalousek se europoslancem nestane. TOP 09 ho vyzvala k jiné kandidatuře

TOP 09 rozhodla o tom, kdo za ni bude v rámci volební koalice Spolu usilovat o křesla v Evropském parlamentu. Veřejnost řešila zejména možnou nominaci exministra financí Miroslava Kalouska. Bývalý poslanec nakonec mezi kandidáty chybí. Strana mu ale naznačila, že by měl zvážit jinou kandidaturu. 

Více souvisejících

Miroslav Kalousek TOP 09 a Starostové Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 7 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Rusko hlásí dronové útoky na Lipeckou, Belgorodskou a Kurskou oblast

Ukrajinský dronový útok způsobil v noci na pondělí požár elektrické rozvodny v ruské Lipecké oblasti, tvrdí tamní gubernátor Igor Artamonov. Nálet bezpilotních letadel hlásili i představitelé Belgorodské a Kurské oblasti, píše agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy