Lessy nebo Červíček? Prezident Zeman si vybral

Praha - Prezident Miloš Zeman přijal ve středu na Hradě policejního prezidenta Martina Červíčka a vyjádřil mu plnou podporu. Dvojvládí u policie, které nastalo poté, co ministr vnitra v demisi Martin Pecina vrátil do funkce Červíčkova předchůdce Petra Lessyho, by měl podle Zemana řešit až nový ministr vnitra. ČTK to dnes sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Pecina řekl, že ve věci musí zahájit správní řízení. Kdo v něm nakonec rozhodne, prý bude záležet na tom, jak rychle Zeman jmenuje novou vládu. Podporu Červíčkovi vyjádřili všichni krajští policejní ředitelé.

O středeční audienci požádal podle Hradu sám Červíček. "Policejní prezident by měl být dlouhodobý, nikoliv prezident, který se odvolává a jmenuje každého čtvrt roku. V tomto případě si proto myslím, že to je věc, která by se měla nechat na budoucího ministra vnitra. Oproti té tiskové zprávě bych jenom dodal: i na budoucí vládu. Protože každý rozumný ministr vnitra ten svůj návrh s vládou projedná," řekl Zeman v odpoledním rozhovoru s ČTK.

Pecina správní řízení odkládat nehodlá. Na služební cestě v Bruselu řekl ČTK a Českému rozhlasu, že na nového ministra počká pouze s politickými rozhodnutími. "Toto, obávám se, politické rozhodnutí není a já musím postupovat striktně podle služebního zákona a správního řádu," prohlásil. Správní řízení je podle něj nutné, protože situace se dvěma policejními prezidenty se nějak řešit musí.

"Třeba pan prezident ustaví novou vládu do Vánoc a to správní řízení bude nějakým způsobem ukončovat nový ministr," poznamenal Pecina. Pokud však nová vláda nevznikne do konce roku, hrozí podle ministra riziko, že ve věci dvojvládí bude muset konečné rozhodnutí přijmout on.

Ministr zdůraznil, že pokud by ve správním řízení překročil lhůty dané zákonem, sám by se vystavoval možnému postihu kvůli zanedbání povinností. S prezidentem prý o vzniklé situaci nehovořil. "Jestli u něho byl pan policejní prezident Červíček, tak pan prezident dostal informace z jedné strany," řekl. Pokud dostane prostor, bude prý Zemana informovat o tom, "jak ta situace ve skutečnosti vypadá".

"Pan prezident má právo na tu věc vyjádřit názor. To je tak asi všechno, co k tomu mohu uvést," řekl dnes ČTK Lessy. Sám prý na Hradě v této souvislosti nebyl a ani nemá žádnou schůzku domluvenou.

Červíček se v úterý odmítl dobrovolně vzdát funkce policejního prezidenta a vyzval Pecinu, aby vzniklé dvojvládí vyřešil zákonnou cestou ve správním řízení. Pecina přitom předpokládal, že Červíček sám odejde.

Ministr v úterý zrušil rozhodnutí svého předchůdce Jana Kubiceho, který Lessyho propustil kvůli jeho trestnímu stíhání pro pomluvu a zneužití pravomoci. Toto trestní řízení však zastavil pražský městský soud s argumentem, že ve stejné věci již bylo rozhodnuto v kázeňském řízení.

Pecina válčí s Červíčkem?

Lessy v současné době čerpá dovolenou, a policii tak až do vyřešení situace nadále vede Červíček. Ten v úterý naznačil, že Pecina postupuje proti němu, protože odmítl jeho návrhy na personální změny v policii. Ministr chtěl podle něj odvolat šéfy protikorupční policie a krajských ředitelství ve Zlínském, Olomouckém a Jihočeském kraji.

"Nejednalo se o žádné napravení protiprávního stavu vůči panu Lessymu, ale o úmysl využít tu změnu ve vedení policie k prosazení personálních změn, které pan Červíček odmítal," řekl ČTK šéf Nezávislého odborového svazu policie Milan Štěpánek. V této souvislosti média spekulují o dosazení dvou bývalých detektivů protikorupční policie Jindřichu Látovi a Martinu Grimovi, které si Pecina vzal jako své poradce, do čela útvaru.

"Ta jména jsem se dozvěděl až včera, ale věděl jsem, že tam jsou nějaké osoby připraveny tím, že si ministr vytvořil na ministerstvu vnitra dvě policejní tabulky v 10. tarifní třídě, což je úroveň krajského ředitele a ředitele celorepublikového útvaru," dodal šéf odborářů.

Pecina si však myslí, že nařčení jeho osoby je pouze snahou jej ovlivnit v nadcházejícím správním řízení. Tvrdí, že Láta mu doporučil sám Červíček do nově zřízené pracovní skupiny na ministerstvu, která se zabývá zlepšením výběru daní. Bývalého detektiva prý předtím neznal. "Považuji tedy za nesmyslné, že dnes z pplk. Láta dělá kdokoliv mého poradce, kterého se já snažím přes nevoli policistů někam protlačit," zdůraznil ministr. Popřel také, že by někdy vytvářel nátlak na Červíčkova náměstka Václava Kučeru nebo šéfa protikorupční policie Milana Komárka.

Podporu Červíčkovi dnes naopak vyjádřili všichni krajští policejní ředitelé, nad současnou situací pak vyjádřili znepokojení. "Ředitelé všech krajských ředitelství policie oceňují stabilizaci policie, jednoznačně nastavenou organizační strukturu s odpovídajícím personálním zajištěním, zlepšující se finanční situaci, zlepšení podmínek výkonu služby a celkové atmosféry uvnitř policie v letošním roce," informovalo dnes ČTK tiskové oddělení pražské policie.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Roman Červenka Martin Pecina

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy