Věci veřejné jsou minulostí, Babák založil stranu "Republika". Co nabízí?

Praha - Exposlanci Věcí veřejných Michal Babák a Otto Chaloupka jsou mezi zakládajícími členy nové strany s názvem Republika. Má nahradit Věci veřejné. Hlavním cílem striktně pravicového uskupení jsou komunální volby v příštím roce, strana by se mohla účastnit i evropských voleb. Informují o tom dnešní Lidové noviny.

Republika byla na ministerstvu vnitra zaregistrována 25. listopadu, má 13 krajských organizací a několik desítek členů. Je mezi nimi například i manželka šéfa Hospodářské komory Šárka Kuželová a bývalý šéfreportér TV Nova Stanislav Brunclík. 

"Značka Věcí veřejných byla poněkud poškozena různými aférami a puči. Z toho důvodu jsme začali pracovat na tom, že bychom udělali něco jako náhradní stranu, která by šla do voleb," řekl Babák.

Voliči strany by podle něj měli být hlavně zástupci střední třídy a podnikatelů. Nyní už členové strany sestavují svůj volební program. „Máme už vybudovanou celorepublikovou strukturu. První konferenci chystáme na konec ledna nebo začátek února," dodal Babák pro Deník.cz.

"V současné době osobní politické ambice nemám, ale to neznamená, že nemohu stát u zrodu subjektu, který by za nějaký čas mohl nabídnout alternativu, jak já říkám, normálním lidem. Věřím, že většině takových lidí je stejně jako mně ukradený pojem ´politická moc´, ale schází jim uskupení osobností, které by v prvé řadě definovalo srozumitelný národní zájem a nabídlo uvěřitelné řešení," řekl Brunclík.

Chaloupka se k tomuto kroku odhodlal poté, co se místo podnikání rozhodl pokračovat v politice, ovšem už ne pod značkou Věcí veřejných. "Zklamal mě Vít Bárta, který coby předseda strany kandidoval za jiný politický subjekt, zatímco svoji vlastní straně znemožnil připojit se k předčasným volbám," řekl Chaloupka Deníku s tím, že i proto se rozhodl pro založení nové partaje. "Jejím prostřednictvím a poučený tříletým působením ve sněmovně přinesu do české politiky něco úplně nového," dodává exposlanec.

Související

Ilustrační foto

Úplatek pro Babákova asistenta? Ústavní soud se stěžovateli vyběhl

Brno - Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnosti podnikatelů Jiřího Zeronika a Josefa Šlechty proti peněžitým trestům za snahu uplatit někdejšího poslaneckého asistenta Šimona Stejkozu. Podle pravomocného rozsudku měli každý uhradit pokutu 100.000 korun. Stejkoza pracoval pro tehdejšího poslance Věcí veřejných Michala Babáka. Podnikatelé usilovali o dotaci pro soukromou vysokou školu. Obě odmítavá usnesení zveřejnil ÚS ve své databázi.
Michal Babák

Babák bez zubů: Hyzdící zranění? Soud byl nekompromisní

Praha - Podnikatel Jaroslav Háša, který podle obžaloby vyrazil při konfliktu v baru dva přední zuby tehdejšímu poslanci Michalu Babákovi (VV), nespáchal trestný čin ani přestupek. Potvrdil to dnes Městský soud v Praze, rozhodnutí je pravomocné.

Více souvisejících

Michal Babák Věci veřejné

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

Princezna Kate si prochází peklem, tvrdí osoba blízká manželce prince Williama

Princ William se již vrátil k povinnostem člena britské královské rodiny, ale jeho žena zůstává v ústraní. Princezna Kate bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. Podle osoby blízké princi a princezně si pár prochází těžkým obdobím. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy