Kalousek: My se nevzdáme a uspějeme

Praha – Strana TOP 09 o víkendu volila svoje vedení. Podle předpokladů svůj post obhájili Karel Schwarzenberg i Miroslav Kalousek. Místopředseda strany ve svém projevu promluvil o výzvách, které musí strana přijmout.

„Stojí před námi výzva rehabilitovat pojem opozice. Pojem, který byl v minulých letech zprofanován opoziční smlouvou na straně jedné a destruktivní negací každého vládního návrhu na straně druhé. Úkolem demokratické opozice je ve skutečnosti jak kvalifikovaná kritika a věrohodné alternativy, tak schopnost podílet se s vládou na společném díle, je-li to dílo nezbytné a dobré," uvedl Kalousek. Dodal také, že je na čase rehabilitovat pojmy jako politik a politická strana. Podle místopředsedy TOP 09 má zhoršující se hospodářská situace za následek vzestup extrémistických a populistických tendencí. „ Naším úkolem je tomu nepodlehnout. Bránit systém liberální parlamentní demokracie a neúnavně vysvětlovat, že naše práva a svobody jsou spojeny pupeční šňůrou s volnou soutěží politických stran a se svobodou slova," nastínil plány do budoucna Kalousek.

„Středem našich snah bude vždy svobodný občan se zaručenými právy v nepokřiveném právním státě. Sociální solidarita je samozřejmost, ale nikdy si ji nespleteme s laciným rovnostářstvím. Odmítáme populismus a socialismus, ošklivíme si extremismus, nacismus a komunismus," vymezil se Kalousek vůči některým politickým proudům. Dodal také, že by se Transparency International nebo Protikorupční fond Karla Janečka měly věnovat novému korupčnímu prostředí, které v politicé vzniká. „Osoba, která bude významným členem vlády a vlastníkem podnikatelského impéria Agrofert, se ocitne v permanentním konfliktu zájmů a s ním i celá vláda. Závazek, že v případě jmenování ministrem se pan Babiš vzdá řízení Agrofertu, neřeší zhola nic - vlastnické zájmy zůstanou stejné. U celé řady rozhodnutí v hospodářské politice – daňová legislativa, rozpočtové priority, regulační opatření - bude vždy existovat extrémní riziko korupčních důsledků," obává se staronový místopředseda TOP 09.

„Máme na to, abychom se nevzdali a uspěli. A my se nevzdáme a uspějeme. Máme sílu, schopnosti, důvěru našich voličů, máme jeden druhého," ukončil proslov Kalousek. Někteří příznivci strany ale nesouhlasí. „Jak jinak, TOP 09 je v osobním vlastnictví Miroslava Kalouska. Je úplně jasné, že Kalousek táhne TOP 09 dolů, ale nikdo z členů se to neodváží nahlas říct," zveřejnil svůj názor na Facebooku fanoušek Roman Doležal.

Související

Miroslav Kalousek

Kalousek se europoslancem nestane. TOP 09 ho vyzvala k jiné kandidatuře

TOP 09 rozhodla o tom, kdo za ni bude v rámci volební koalice Spolu usilovat o křesla v Evropském parlamentu. Veřejnost řešila zejména možnou nominaci exministra financí Miroslava Kalouska. Bývalý poslanec nakonec mezi kandidáty chybí. Strana mu ale naznačila, že by měl zvážit jinou kandidaturu. 

Více souvisejících

Miroslav Kalousek TOP 09 a Starostové

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 31 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 6 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Válka v Gaze způsobuje strašné lidské utrpení, ničí životy a trhá rodiny, prohlásil Guterres

Generální tajemník OSN António Guterres v neděli žádal okamžité zastavení války mezi Izraelem a hnutím Hamás v Pásmu Gazy, propuštění rukojmí a navýšení humanitární pomoci to této palestinské enklávy. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy