Neziskovky upozornily na další pochybné IT zakázky

Praha – Organizace Nadační fond proti korupci (NFPK) a Acta non verba upozorňují na pochybné státní zakázky týkající se IT. Objevily totiž rekordní plýtvání při nákupu programu Centrálního registru administrativních budov (CRAB), který pořizuje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Software sice dodává IBM, ale úřad za něj platí prostřednictvím Státní tiskárny cenin (STC) stovky milionů.

Acta non verba se letos v květnu dotázala ÚZSVM, kolik v minulých letech utratil za počítače a počítačové programy. ÚZSVM požadoval za tyto informace 60 tisíc korun, což Acta non verba mohla i díky NFPK zaplatit, ale takovou sumu považuje za poskytnutí informací jen za snahu o zakrytí předraženého nákupu CRAB.

V roce 2008 byl schválen projektový záměr na zavedení centralizované evidence nemovitého majetku státu. ÚZSVM do konce roku 2012 utratil za CRAB minimálně 132 milionů korun. Koncem minulého roku STC uzavřela pro ÚZSVM smlouvu s IBM na dodávku „systémové integrace a aplikační podpory provozu ISMS CRAB" ve výši 259 milionů korun.

Letos v září byl uzavřen druhý dodatek smlouvy, ve kterém se STC zavazuje zaplatit IBM za CRAB do roku 2019 celkem 503 milionů korun. CRAB tedy bude stát celkem 635 milionů korun. Podle neziskových organizací by přitom takový program měl vyjít maximálně na několik desítek milionů.

Ředitel Acta non verba Vojtěch Razima k tomu uvedl, že je podezřelá i další okolnost a to fakt, že software neobjednává ÚZSVM, ale STC, což by měl ÚZSVM vysvětlit stejně jako sumu, za kterou je pořizován. „Za téměř tři čtvrtě miliardy, které má CRAB stát, se dá například postavit administrativní budova pro přibližně dva tisíce úředníků o ploše 15 až 20 tisíc metrů čtverečních," dodává Razima.

Ředitel NFPK Petr Soukenka připomíná, že STC je státní podnik, který je závislý na příjem od státu. Na IT službách STC jsou závislá i některá klíčová ministerstva. Jestliže tak bude těmto institucím dodáván software draze, stát to zaplatí, protože nenechá padnou svůj státní podnik.

Související

Korupce

Ochrana whistleblowerů v Čechách? Nadační fond proti korupci představil návrh nového zákona

Nadační fond proti korupci (NFPK) dnes představil svůj návrh zákona o ochraně oznamovatelů trestných činů. Takzvané whistleblowery má chránit před neoprávněným postihem ze strany zaměstnavatele, například před výpovědí nebo přeřazením na jinou pracovní činnost. Návrh zástupci fondu uvedli během diskusního fóra v Centru současného umění DOX v pražských Holešovicích.

Více souvisejících

NFPK CZK

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy